Kdy na stezku v korunách stromů, když ne v zimě? Pak si ještě zasáňkujete

Stezka korunami stromů Krkonoše
Foto: SKSK
Sdílej na facebooku
4. února  2018 
 06:00

Když jsem přemýšleli, jak strávit s malými dětmi pár dní na horách, volba padla  na Janské Lázně v Krkonoších. Vyhovovalo nám to tam hned z několika důvodů - není to daleko, není to velké lyžařské středisko a přitom nabízejí různé způsoby vyžití, které nás lákaly. A očekávání vyšlo. 

Mám doma takový zvyk. Na vyhlášené turistické atrakce jezdíme mimo sezónu - většinou si je užijeme stejně dobře a vlastně ještě lépe, protože na nich nebývá tak narváno. Na krkonošskou Stezku v korunách stromů, kterou najdete nad Janskými Lázněmi, to platí stoprocentně. 

Zatímco v létě se tu občas nedá ani zaparkovat, v zimě bylo zdejší parkoviště volné a na stezce jsme se také nemuseli s nikým mačkat. Navíc jsme di dopřáli ten luxus a nechali se provést pracovníkem KRNAP, který nám vysvětlil, co všechno vidíme - tohle se dá jedině doporučit. Ale i bez průvodce se toho dozvíte hodně, protože na stezce je několik stanovišť, vysvětlující například, jak funguje les a kdo v něm žije a to i dětem přístupnou formou. Krom toho jsou tu tři místa s adrenalinovými, ale naprosto bezpečnými aktivitami. 

My jsme bydleli prakticky přímo u stezky v penzionu Chudobka, ale krom vyjetí autem se sem dostanete i pěšky, z dolní stanice Černohorského expresu ke Stezce vede asi kilometr dlouhá stoupající, ale příjemná cesta lesem. 

Josefína a Bartoloměj na  vrcholu stezky v korunách
Josefína a Bartoloměj na vrcholu stezky v korunách
Autor: Radka Wallerová
Krkonošská stezka v korunách stromů není v Česku jediná, další je například na Lipně, ale jako první nabízí nejen pohled do korun stromů, umožňuje totiž prozkoumat i jejich kořeny. Dostanete se k nim, když projdete celou stezku předtím, než začnete stoupat do věže na samém jejím konci. Z podzemní jeskyně pak návštěvníci vystoupají po vyhlídkové věži až do výšky 45,5 metrů, odkud je čeká dechberoucí výhled na tři světové strany: jih, východ a západ. Pro vyznavače akční zábavy je na stezce tobogán v délce 80 metrů.

„Věříme, že si výlet na Stezku užijí opravdu všichni. Návštěvníkům nabízíme procházku krásným krkonošským lesem a také možnost poznat vůbec nejoblíbenější české hory ze zcela nové perspektivy. Děti se navíc cestou mohou vydovádět na adrenalinových stanicích a rodiče jistě ocení, že během cesty získají zábavnou formou také nové znalosti o přírodě,“ uvádí Marie Jarkovská, ředitelka společnosti Stezka korunami stromů Krkonoše. Stezka je navíc přizpůsobena i pro jízdu s kočárkem nebo na vozíčku a otevřena je celoročně. Celá, včetně věže, měří jeden a půl kilometrů. 

A pak na lyže, na sáňky a na lívance

Velmi praktickou záležitostí je restaurace, která je součástí stezky - světlá samobslužná jídelna nabízí vyšší standard výletních hospod, vedle obligátního smažáku jsme si dali slušnou svíčkovou a výborný kančí guláš. Hned vedle je prodejna se suvenýry, které vysoce převyšují obvyklou nabídku kýčovitých a neužitečných plastových výlisků. A nejen proto, že tady je většina nabídky ze dřeva. 

K zimě na horách patří lívance
K zimě na horách patří lívance
Autor: Radka Wallerová
Na stezce jsme strávili celé dopoledne a nebyl to rozhodně jediný zážitek, který jsme si v Janských Lázních dopřáli. Odpoledne téhož dne jsme strávili na janskolázeňské sáňkařské dráze. Sáně, stejně jako helmy se dají půjčit hned v několika půjčovnách v okolí dolní stanice kabinové lanovky, kterou se pohodlně vyvezete až na vrchol Černé hory. Právě tam sáňkařská dráha dlouhá 3,5 kilometru začíná, končí u dolní stanice. Muž jel se šestiletým synem, já s dvouletou dcerou a bylo to bez problémů. Dobrodružství na saních jsme zapili pivem, děti kakaem a podělili jsme se o skvělé lívance s borůvkami v chatě Viktorka.  

Když si užijete stezky, saní či lyžování, ještě si můžete jít v Janských Lázní zaplavat. My jsme se poslední den cestou domů stavili ještě v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí a podívali jsme se k tamnímu Krkonošskému centru enviromentální výchovy, které patří k architektonicky ceněným stavbám. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku