Tip na čtení: Co se stane, když objevíte deník své matky?

Tip na čtení: Co se stane, když objevíte deník své matky?
Co všechno se může stát, když náhodou objevíte deník své matky?
Foto: Supermámy/koláž
Sdílej na facebooku
19. března  2019 
 06:00

Jak jsou naše životy ovlivňovány dějinami a jak našimi životy ovlivňujeme dějiny? Jak vztahy mezi rodiči a dětmi formují společnost? Ptají se děti svých rodičů na minulost? Podobné otázky vyvstanou před sedmnáctiletou Terezou, která zároveň prožívá neobvyklý milostný vztah se svým přítelem Petrem, když objeví deník své matky z roku 1985. Poutavý, čtivě napsaný příběh hlavních hrdinů knihy Vypůjčená minulost evokuje přesně tyto aktuální otázky. Odpovědi jsou na každém z nás.

Moudrý se učí z chyb druhých. Ale jak se to vlastně dělá? Když sedmnáctiletá Tereza najde deník své matky, dostane příležitost se o to pokusit. Dokáže ji využít? „Na klín si položila batoh a vytáhla knihu v tmavě hnědých deskách s nápisem 1985 – matčin deník z toho roku, který vzala asi před měsícem z jejího trezoru na šperky."

Pozoruhodný knižní debut Nadi Pischové nazvaný Vypůjčená minulost vydalo nakladatelství XYZ.

Autorka je advokátka, pochází ze Slovenska a do Prahy přijela studovat v době, kdy byla ještě hlavním městem společného státu. To se však za několik měsíců mělo změnit a ona se ze dne na den stala cizinkou ve vlastní zemi. I tato zkušenost formovala autorčin další život a zájem o zkoumání příčin a následků, které zasahují do našich osudů, ať už jsou to historické události nebo naše vlastní činy.

Jak jsou naše životy ovlivňovány dějinami a jak našimi životy ovlivňujeme dějiny? Jak vztahy mezi rodiči a dětmi formují společnost? Ptají se děti svých rodičů na minulost? A jak jim rodiče vypráví o tom, co se zde v nedávné minulosti dělo a co se dnes otiskuje do naší současnosti? Je možné se poučit?

Podobné otázky vyvstanou před sedmnáctiletou Terezou, která zároveň prožívá neobvyklý milostný vztah se svým přítelem Petrem, když objeví deník své matky z roku 1985. Poutavý, čtivě napsaný příběh hlavních hrdinů knihy Vypůjčená minulost evokuje také tyto aktuální otázky. Odpovědi jsou na každém z nás.

Naďa Pischová: Vypůjčená minulost. Vydává XYZ, 208 stran, doporučená cena 249 Kč.

Máma je ještě naštvaná?

A tady ještě malá ukázka z knihy pro představu: 

Znovu otevřela deník a vrátila se k několika posledním větám.

Chtěla jsem říct, jak to bylo, že jsem opisovala já od Patricie, ale tím bych to jen zhoršila, protože by zcela jistě ještě kontrovala, že Patricie má na mne špatný vliv, že mě kazí a navádí k opisování. Každá možnost je špatná. V tu chvíli by mé přiznání ničemu nepomohlo. Bála jsem se, že se Patricie naštve, ale nic neřekla.

Ale už to nebylo ono, Tereza už byla myšlenkami jinde. Vyrušena Petrovou zprávou, nemohla se už na deník soustředit.

Nevadí, pomyslela si. Pro dnešek nastal čas lavičku „ukradenou“ v Letenských sadech opustit a jít. Ale kam? Asi domů. Když přišla k jejich rodinné vile na Hřebenkách, nechtělo se jí dovnitř a v duchu začala okamžitě hledat důvody či záminky k opětovnému brzkému odchodu. Zatím ji nic nenapadalo, ale v případě nouze největší může alespoň „jít na nákup“. Jasné, nákup! – ulevila si v duchu radostně nad možností elegantního ústupu a teprve pak vešla do domu.

Ze vstupní chodby prošla obývací halou a jídelnou na terasu a z ní dolů do zahrady. Tam našla otce u jezírka s kapříky koi. Věděla, že tady bude. Tiše si k němu přisedla. Červenobílí kapříci se hemžili a proplétali těsně pod hladinou. Měla dokonce pocit, že otce poznávají a těší se z jeho přítomnosti. Mohou mít kapři někoho rádi? – ptala se v duchu sama sebe. – A proč ne? Otec je vlastně taky takový kapr…! – odpověděla si vzápětí, sedíc vedle otce, který její přítomnost reflektoval jemným kývnutím hlavy. U kaprů dokázal prosedět celé hodiny. Všem jim dal jména, ale rozlišit je podle nich dokázal jen on sám. Nerozuměla tomu. Mlčení neměla ráda. Znervózňovalo ji, připadalo jí trapné, bezobsažné a nekonečně nudné. Otcovo mlčení však respektovala. Zvykla si na něj a nestavěla se mu do cesty. Jenže teď ho potřebovala nutně přerušit. Musela. V duchu se otci předem omlouvala, ale bylo to nezbytné.

„Máma je ještě naštvaná?“ zeptala se opatrně.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku