Komiksový hrdina přináší truhlu pokladů. S bonusem navíc!

Z komiksu se Spongebobem
Foto: Crew Kids
Sdílej na facebooku
23. března  2019 
 12:00
Už v úterý 26. března vychází nový sešit série SpongeBob: Komiksová truhla pokladů. Čtvrtý díl této série přináší fanouškům něco navíc – je k němu připojen i reprint úplně prvního sešitu, kde se neobvyklý hrdina objevil. Jeho autorem je Stephen Hillenburg, významný mořský biolog, který se právě příběhy SpongeBoba snažil přiblížit problematiku ekologie podmořského života dětem. 

Věčně optimistická houba v hranatých kalhotách baví diváky již od roku 1999. Díky tomu se SpongeBob vyšplhal na pátý žebříček nejdéle vysílaných amerických animáků. Autorem, producentem a režisérem tohoto seriálu byl Stephen McDannell Hillenburg. Americký animátor, hlasový herec a mořský biolog.

Bláznivé postavičky žijící pod hladinou 

Jako dítě Stephen miloval filmy francouzského oceánografa Jacquese Cousteaua, které ho ovlivnily na jeho cestě k podmořskému světu. Rád se pak toulal po pláži a všímal si mořských živočichů vyplavených na břeh. Stephen také velice brzy propadl umění a ve spojení se svým studiem začal tvořit bláznivé postavičky inspirované podvodní zvířenou.

Během několika letních prázdnin na střední škole si přivydělával jako kuchař ve fast foodu s mořskými dobrotami. A tady se zrodil nápad na zaměstnání nejskvělejšího kuchaře v Zátiší bikin.

Předlohou pro bláznivou podmořskou houbu byla komiksová kniha The Intertidal Zone, kterou Hillenburg napsal v roce 1984 pro své studenty mořské biologie na Orange County Marine Institute. Není přece lepší způsob, jak naučit studenty něco o zvířatech žijících v přílivových jezírkách, než napsat o nich komiks!

SpongeBob přišel o deset let později. Hillenburg slavil úspěch i mimo školní pozemky, a sice na televizní stanici Nickelodeon. Tam spolupracoval na několika animovaných seriálech a v roce 1994 začal rozpracovávat postavy z The Intertidal Zone, z kterých se pak stal SpongeBob v kalhotách.

Nejlepší krabí hambáče

Famózní tvůrce krabích hambáčů se tak stal oblíbenou postavičkou jak dětí, tak dospělých. Houbák má velice optimistický pohled na život a celý seriál má velice specifický druh humoru, který pochopí především dospělí lidé, ale který děti pobaví. Animace je velice originální a neotřelá. Díky tomu je seriál vhodný pro diváky každého věku a baví napříč generacemi. I tím si SpongeBob vysloužil dvě ceny Emmy, šest Annie Awards, a dokonce několik ocenění, jako jsou např. Heal the Bay – za úsilí zvýšit povědomí o mořském životě – a Television Animation Award – právě za originální animaci.

Naneštěstí pro všechny fanoušky Zátiší bikin byla u Stephena Hillenburga v roce 2017 diagnostikována ALS – amyotrofní laterální skleróza. Stephen pracoval na svých příbězích tak dlouho, jak to jen šlo, ale 26. listopadu 2018 své nemoci podlehl. Bylo mu pouhých 57 let. Komiks v češtině vychází v nakladatelství Crew KIDS

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku