Máte doma spisovatele nebo spisovatelku? Přihlašte je do Bambini litera

Píše vaše dítě knihy?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
24. března  2019 
 06:00

Má váš potomek velkou fantazii a vymýšlí si příběhy, které by mohly bavit i jiné děti? Pak je možná škoda, aby se s jeho dílky nikdo další neseznámil. Můžete to změnit tím, že ho přihlásíte do soutěže Bambini Litera určené školákům od 6 do 12 let. Knížka s nejlepšíi příběhy vyjde letos před Vánoci. 

Divíte se někdy, co všechno jsou vaše ratolesti schopné vymyslet a vybájit? Mají fantazie na rozdávání? Nechte je popustit jí a napsat vlastní pohádkový příběh na téma příroda.

Právě takové je téma už čtvrtého ročníku soutěže Bambini Litera - všechny další potřebné informace najdete ZDE 

Iniciátorem soutěže je společnost Skanska, která vydaly první tři díly příběhů napsaných dětmi, čtvrtý vyjde ve spolupráci s Albatrosem. Stejně jako v předchozích ročnících má i letošní Bambini litera i další rozměr. Kromě toho, že dětem otevírá svět literární tvorby a upevňuje rodinné vztahy, má i přesah do oblasti charity – výtěžek z prodeje knížek každý rok putuje nadacím a veřejně prospěšným organizacím. 

Samotné knížky navíc slaví úspěch u čtenářů, zrovna je testujeme doma na našich dětech a příběhy je baví. Ačkoli jde v zásadě o pohádky, střídají se tu různé žánry a pojetí, takž můžete snadno vybrat příběh, který sedne zrovna vašemu potomkovi. Ve třetí knize je navíc rovnou prostor pro sepsání vlastní pohádky, případně pro ilustraci některé z těch, které děti zaujaly. 

"Z minulých ročníků soutěže víme, že dokážete vymyslet zápletky, nad kterými se nám, dospělým, tají dech. A tak se těšíme na příběhy, v nichž se bydlí, staví či vynalézá v souladu s přírodou nebo dokonce s její pomocí. Ve kterých se za přírodu bojuje – protože o to bychom se měli snažit všichni, i v pohádkových příbězích," vzkazují organizátoři soutěže Bambini litera. 

Možností, jak splnit zadání, je nespočet. V roli vypravěčů se mohu představit třeba zvířátka a pohádka prozradí, proč je zebra pruhovaná. Zajímavou zápletkou může být nevhodné chování v přírodě nebo sobecký přístup k životu, kdy se lidé starají jen sami o sebe a neohlížejí se na ostatní. Anebo možná… žije u vás doma skřítek, který vám pomáhá nosit papír do sběru.

Neváhejte, nechte děti snít a psát nebo společně vytvořte ‘pohádkářský tým’ dětí, rodičů či prarodičů. Příběh je potřeba poslat do 18. dubna 2019. Nejlepších 20 organizátoři doplním ilustracemi a vytisknou ve čtvrté knížce pohádek od dětí pro děti. Ta se již tradičně objeví na předvánočním trhu.

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku