A co když je geniální? Jak poznat a rozvíjet talentované dítě

  • A co když je geniální? Jak poznat a rozvíjet talentované dítě
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    8. května  2016 
     06:00

    Poslední dobou by člověk mohl mít pocit, že se jiné než geniální děti nerodí. Rodiče se předhánějí v tom, co všechno a jak brzy potomci umí. Jenže, jsou to děti skutečně geniální?

    Jak se vlastně pozná geniální dítě? Už v nejranějším věku projevuje zájem o znalosti, které mu vlastně věkově nepřísluší, nápadně brzy mluví, má zájem o písmena i čísla. Zrovna tak ale může být zaměřeno úplně jinak – pokud jde třeba o hudební nadání nebo kreslení. Případně se výjimečné nadání nemusí dlouho projevit nijak, ostatně případ Alberta Einsteina, který začal mluvit mnohem později než jeho vrstevníci a jehož školní výsledky patřily k mizerným, je dostatečně známý. 

    Poznat to, zda je vaše dítě geniální, není vůbec jednoduché. „Nadání samo o sobě totiž nestačí. Dítě by mělo mít i další pracovní a sociální vlastnosti, které z něho jednou učiní případně studijní typ. Vedle toho, že se dítě v základních oblastech vyvíjí jako dítě starší, například ve vyjadřování, uvažování, logice či v myšlenkové obratnosti, mělo by také projevovat spontánní zájem o to dovědět se víc, komunikovat na vyšší úrovni – ten určitý poznávací a jednou intelektuální hlad by měl vycházet z něho samotného,“ vysvětluje psycholog Jaroslav Šturma, v čem se geniální dítě liší od dítěte „jen“ chytrého nebo toho, které toho hodně ví, protože ho to rodiče naučili. 

    Zachraňte svému dítěti život: Při alergické reakci vystříkejte ústa nosním sprejem

    Zachraňte svému dítěti život: Při alergické reakci vystříkejte ústa nosním sprejem

    Po letošní zimě nezimě nás podle všeho čeká opět léto plné klíšťat a vos. Loni se mnohé děti mohly přesvědčit doslova na vlastní kůži, jestli jsou…celý článek

    Upozorňuje zároveň, že i tady musí rodiče dávat pozor, aby potomka nepřetížili – často se totiž stává, že zatímco myšlenkové schopnosti takového dítěte jsou nadprůměrné, jeho výdrž, pozornost a pracovní vyspělost odpovídají kalendářnímu věku.

    „Nadané dítě potřebuje partnera, který by tomu všemu rozuměl, přihrával by mu podněty, pomáhal by mu s řešením problémů a s hledáním cest jak problémy řešit, zároveň by ale i dítě chránil před tím, aby neupadalo do jednostrannosti, aby se nevzdalovalo ostatním dětem,“ radí odborník.

    Jsou dnešní děti chytřejší než dřív? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, zní totiž: jak v čem. „Nepochybně pod vlivem televize, internetu, počítačů a tak dále vědí dnes děti v mnohém o světě víc než dřív,“ vysvětluje psycholog Jaroslav Šturma. Množství podnětů, není-li přehnané, skutečně přispívá k rozvoji mozku. Psychologové na to reagují mimo jiné tím, že musí v průběhu desetiletí korigovat a v podstatě zpřísňovat normy testů, jimiž prověřují právě dětskou inteligenci. „Přesto však bych řekl, že základní mentalita dítěte a jeho potřeby zůstávají tytéž,“ dodává psycholog. 

    Co má dítě umět ve třech a co v pěti letech?

    Co má dítě umět ve třech a co v pěti letech?

    Znáte to. Máte pocit, že máte celkem šikovné dítě, protože skvěle kreslí, má velkou slovní zásobu nebo je neobyčejně obratné. A pak přijde nějaký jeho…celý článek

    Děti podle něj jsou a mají být dětmi a užívat si dětství, zejména v předškolním věku. Vývoj společnosti s sebou navíc nese i negativa – dětem chybí osobní kontakt s dospělými, prohlubování a rozvíjení vztahů ke klíčovým osobám i k vrstevníkům, protože jsou často jedináčky, nedokáží spolupracovat a spíše se učí jednostrannému soupeření a ve výsledku se může i stát, že v celkovém hodnocení jsou méně vyspělé, než třeba tomu bylo dříve.

    Na druhou stranu, co to vlastně je genialita a co si pod ní vy jako rodiče představujete? Může to být extrémní talent na jedinou věc, dejme tomu matematiku (a s ním spojená třeba nepoužitelnost pro praktický život) nebo všestranný talent, kdy dítěti jde, na co sáhne včetně školy. A tady je právě ono místo pro rodičovskou podporu a rozvoj dítěte. Pozor, rozhodně nejde o to rozvíjet schopnosti co nejrychleji, ale způsobem odpovídajícím předpokladům dítěte.

    Kde vám pomohou? 

    Rodiče se mohou s prosbou o radu obrátit například na Společnost pro talent a nadání, www.talent-nadani.cz, kterou vede doktorka Eva Vondráková. Nadané děti starší pěti let pomáhá rozvíjet i společnost Mensa, více na deti.mensa.cz. Zdejší školy s mimořádně chytrými dětmi bohužel moc pracovat neumí, což před několika lety vedlo jednoho z rodičů podobného dítěte, Stanislava Svobodu, k tomu, že si v Praze založil vůbec první školu pro takové děti, kterou nazval Cesta k úspěchu (www.cestakus­pechu.cz). Kritici jí nicméně vyčítají, že je příliš zaměřená na výkony a úspěch. Kromě toho existují speciální třídy při běžných základních školách, ale bohužel jich není mnoho, přehled je k mání na webové adrese
    www.centrumna­dani.cz.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku