Matka přiznala: Neobjímám svoje děti! Co je se mnou špatně?

Matka přiznala: Neobjímám svoje děti! Co je se mnou špatně?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
18. prosince  2017 
 06:00

Na internetových stránkách babble.com uveřejnila jedna matka anonymní „přiznání“, v němž na sebe prozradila, že svoje děti nikdy neobjímá. Je to její smutná pravda, kterou se rozhodla sdílet s dalšími čtenářkami. Myslí si totiž, že není jediná.

Pro většinu matek se zdá tohle „přiznání“ poněkud nepochopitelné. Já sama si bez dotyků a objímání neumím představit život. Ani mateřský, ani partnerský, prostě žádný. Mám však právo soudit matku, která to tak necítí a jednoduše nenávidí objímání? Otázkou je, jaký důvod k tomu má.

Anonymní pisatelka na webových stránkách vysvětluje, že vyrostla v rodině, kde chyběly dotyky, kde se nehladilo ani neobjímalo. To považuje za důvod, proč ani ona v dospělosti tyhle věci nedělá. Není však necitelná, svoje děti nade všechno miluje – jen je prostě neobjímá. Totéž platí o jejím manželském životě.

Je prý šťastná, když má večer svou polovinu postele jen sama pro sebe, nevyžaduje po partnerovi, aby ji hladil a objímal. Přesto si klade otázku, jestli s ní není něco špatně? Poškodili ji rodiče v dětství svým přístupem? Nenaplnili dostatečně její emocionální potřeby? Vyhýbali se fyzickému kontaktu? Ano, zřejmě tam je příčina.

Neznamená to ale, že neobdivuje ostatní matky, že jsou schopné objímat. Objetí je krásné gesto a moc si přála, aby ji někdo objal a ona se z toho mohla radovat. Nedostatek fyzického tepla ji prý nikdy netrápil, dokud její děti nebyly starší. Jak říká, je potřeba na tom pracovat, protože i u starších potomků je důležité zachovat ono spojení mezi matkou a dětmi.

S malými dětmi je to snadné, protože je koupete, přebalujete, krmíte – a při tom se jich dotýkáte, ať chcete, nebo ne. Ale starší děti? Pisatelka říká, že se snaží změnit. Závistivě si totiž uvědomila, že děti se obvykle přitulí k manželovi, protože prostě vědí, že máma není tulivá. „Tak se snažím je k sobě přitáhnout a aspoň pár minut tak vydržet. Zní to hloupě, že musí věnovat zvláštní úsilí tomu, abych svoje děti víc objímala, ale každá máma má něco, na čem musí jako rodič zapracovat. U mě je to objímání.“

Podívejte se na VIDEO, v němž uvidíte, jak moc je náročné mateřství:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku