9 způsobů, jak uklidnit vztekající se dítě. Zvládnete to taky!

  • 9 způsobů, jak uklidnit vztekající se dítě. Zvládnete to taky!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    17. srpna  2018 
     00:15

    Kdo někdy zažil takové vztekající se batole, ten ví, že utišit ho není žádná legrace. Jsem máma tří synů, díky bohu mí kluci častými záchvaty netrpěli. A pokud ano, obvykle se dost rychle uklidnili (i bez křiku a násilí). Jaké super triky máte na své děti vyzkoušené vy? Znáte tyhle?

  • Ignorujte je

    Autor: iStock

     

    Proč ignorace na řvoucí dítě funguje? Jak říká pediatr Jay Hoecker, během záchvatu není dítě zcela při smyslech. „Jeho emoce převzala jiná část mozku než ta, která rozhoduje a činí úsudky. Ta bohužel v ten moment není funkční.“ Proto nejlépe zabírá ignorace dítěte. Je to podobné situaci, kdy se někdo topí. Nemůžete ho naučit v ten okamžik plavat. To samé platí pro záchvaty vzteku. Neexistuje nic, co můžete v tu chvíli udělat ke zlepšení situace, naopak byste to zhoršili. Až se dítě uklidní, můžete o tom mluvit.

     

  • Dopřejte jim prostor

    Autor: iStock

     

    Někdy prostě dítě musí svůj hněv nějak vybít. Nechte ho tedy na pokoji, ať se vzteká. „Jen se ujistěte, že není nic v jeho blízkosti, co by mu mohlo ublížit,“ autorka knih o rodičovství Linda Pearson. „Věřím, že když dáte dítěti prostor, aby se vyvztekalo, pomáhá mu to naučit se, jak hledat nedestruktivní způsoby. Můžou vyjádřit svoje pocity a znova nad sebou získat kontrolu, aniž by došlo ke slovním potyčkám nebo bitvu s vámi,“ dodává. Tenhle trik je dobré kombinovat s ignorováním dítěte.

  • Rozptylte je

    Autor: iStock

     

    V praxi to znamená, že přimějete dítě k tomu, aby upřelo zájem jiným směrem a dělalo něco jiného. „Moje taška je vybavená všemi možnými druhy rozptýlení, jako jsou hračky, knihy a dobroty k jídlu,“ říká Alisa Fitzgerald, matka dvou dětí. Jakmile vezme z kabelky jednu věc po druhé, zaručeně aspoň jedna z nich upoutá pozornost dítěte.

    „Rozptýlení může zastavit extrémní krizi ještě dřív, než se začne dítě vztekat. Musíte se ale naučit to odhadnout a předvídat,“ říká Alisa. Třeba když jdete do supermarketu a víte, že tam obvykle dojde k nějaké scéně. Děti udrží velmi krátce pozornost, takže je snadné je rozptýlit.

     

  • Zjistěte, co dítěti vlastně vadí

    Autor: iStock

     

    Tahle rada je vhodná pro děti, kterým není víc než dva a půl roku. „Obecně platí, že děti v tomto věku mají slovní zásobu kolem padesáti slov a nedokážou kombinovat více než dvě slova naráz. Jejich komunikace je tedy omezená. Přesto mají děti svoje touhy a potřeby, které musí být splněné.

    Když nejsou a vy nedokážete rozklíčovat, co chtějí, nebo jejich přání dezinterpretujete, ztratí nad sebou kontrolu, uvolní se frustrace a dojde k záchvatu,“ říká Jay Hoecker. Řešením je znaková řeč. Naučte dítě, jak vyjádřit několik slov, například více, jídlo, mléko, unavený – uvidíte ty zázraky! Další možností je budování empatie s dítětem, které vám pomůže zvládnout záchvaty.

  • Pevně a láskyplně je obejměte

    Autor: iStock

     

    Možná je to ta nejposlednější věc, kterou byste chtěli udělat, ale věřte, že je to možná ta nejlepší. Máme na mysli velké, pevné objetí – na nadšené. Když to uděláte, neříkejte ani slovo, abyste se vyhnuli marnému boji, který by jistě započal. Objetí dodá dítěti pocit bezpečí a taky jim to vyšle signál, že ho milujete, i když se vzteká a chová nepříčetně.

     

  • Nabídněte jim něco k jídlu nebo odpočinek

    Autor: iStock

     

    „Být unavený a hladový jsou hlavní spouštěče záchvatů,“ tvrdí psycholog Ray Levy. V takových chvílích už dítě nepotřebuje moc dalších emocí k tomu, aby se začalo vztekat. „Často se mě rodiče ptají, proč jejich děti mívají záchvaty vzteku každý den ve stejnou hodinu. A ukázalo se, že se to děje většinou před obědem nebo brzo v noci před spaním. Není to náhoda.

    Moje rada tedy zní: Dejte dítěti najíst, napít nebo ho uložte do postele,“ říká psycholog. Přemýšlejte, i vy se cítíte pod psa, když jste unavení nebo když se vám prudce sníží hladina cukru v krvi. Co uděláte? Najíte se, nebo jdete spát.

  • Podněcujte je, aby se dobře chovaly

    Autor: iStock

     

    Některé situace jsou pro děti obtížné. Možná musí sedět delší dobu v restauraci nebo třeba v čekárně u lékaře. Bez ohledu na to zkuste tenhle trik: Nabídněte mu preventivní úplatek. To aspoň radí Linda Pearson. „Když jdete do restaurace, řekněte dítěti například: Honzo, maminka chce, aby ses cítil dobře a aby ti chutnalo. Myslím, že to dokážeš.

    Když se budeš chovat dobře, až se vrátíme, dovolím ti dívat se na video nebo mít půl hodinu tablet.“ Podle psycholožky je tenhle druh úplatku v pořádku, pokud to bude podle vašich představ, a ne pod tlakem vzteku. Jakmile se objeví náznaky špatného chování, připomeňte dítěti váš úplatek, určitě se hned uklidní.

     

  • Nekřičte na ně, mluvte klidně

    Autor: iStock

     

    Tahle rada zní jednoduše, ale realizovat ji je mnohem těžší. Experti ale trvají na tom, že rodiče prostě musí během záchvatu vzteku zůstat v klidu. „Jinak dojde k boji o moc a konflikt se zhorší. Kromě toho si uvědomte, že záchvaty vzteku obvykle děti používají, aby na sebe upoutaly pozornost,“ připomíná pediatr Hoecker.

    „Je jim jedno, zda získají negativní nebo pozitivní pozornost. Jediná věc, na které jim záleží, je sto procent vaší pozornosti,“ dodává. Mluvte tedy na dítě klidným a tichým hlasem, snažte se být uvolnění, i když máte chuť řvát taky. Jakmile budete napjatí, dítě si toho všimne a záchvat zesílí.

     

  • Smějte se

    Autor: iStock

     

    Všichni rodiče se ze zřejmých důvodů obávají záchvatů vzteku na veřejnosti. Většinou mají strach z toho, co si o nich ostatní pomyslí. Panebože, to je ale špatná matka, že nedokáže zvládnout toho malého démona, který je mimo kontrolu! Vykašlete se na to, co si ti druzí myslí. „Nejlepší volbou, jak zvládnou záchvat vzteku na veřejnosti, je úsměv Mony Lisy na tváři a předstírat, že je všechno dokonalé.

    A co si ostatní vlastně myslí? Podle různých studií víme, že jediná věc, která ostatní lidi zajímá, je vaše reakce na krizi, nikoli vztekající se dítě,“ říká psycholog Levy. Když budete klidní a budete vypadat, že máte všechno pod kontrolou, tak si pomyslí, že jste dobrá máma – a to i tehdy, když nic neuděláte.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku