8 věcí, které dělají rodiče neúspěšných dětí. Neděláte je taky?

  • 8 věcí, které dělají rodiče neúspěšných dětí. Neděláte je taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. května  2020 
     06:00

    Existuje spousta věcí, které mohou ovlivnit úspěch dětí – jde o sociálně-ekonomický status, prostředí, v němž vyrůstají, nebo úroveň vzdělání rodičů. Psychologové vytipovali osm společných rysů, které mají rodiče dětí, které nejsou úspěšné. Poctivě se zamyslete – neděláte něco z toho také?

    Někdy rodič v nejlepší víře dělá věci, které ale pro dítě nejlepší nejsou. Někdy si to uvědomíme, jindy potřebujeme trochu nakopnout, aby nám došlo, že takhle raději ne. Co dělají rodiče špatně ve výchově a co následně vede k tomu, že jejich děti nejsou úspěšné a trpí různými poruchami?

     

  • Nevedou své děti k nezávislosti

    Autor: iStock

     

    Umění nezávislosti pomáhá dospívajícím dětem, aby lépe odolávaly tlaku vrstevníků. Jedna studie, kterou prováděli výzkumníci na Vanderbiltově univerzitě, zjistila, že děti rodičů, kteří svým dětem neumožnili dostatek svobodného rozhodování, trpěly nízkým sebevědomím. Povzbuzování dětí, zejména v době dospívání, vede k větší nezávislosti. Je to taky skvělé pro posilování schopnosti řešit konflikty a mít lepší mezilidské vztahy.

     

  • Křičí často na své děti

    Autor: iStock

     

    Neúspěšné děti mají podle odborníků jedno společné – jejich rodiče na ně odmalička často a hodně křičeli. Drsná disciplína může být podle studie z roku 2013, kterou prováděli na univerzitě v Pittsburghu, velmi škodlivá. Křik, nadávky nebo urážky mohou dlouhodobě poškodit děti. Dvouletý výzkum také prokázal, že drsná slovní výchova měla stejně negativní účinky jako fyzické tresty. Bohužel i to přispívá k problémovému chování v dospívání.

  • Patří mezi rodiče helikoptéry

    Autor: iStock

     

    Pokud rodiče pečují s až přehnanou starostlivostí o své děti a jsou jim pořád za zadkem, je to spíše na škodu. Je samozřejmě dobře, když se rodič o své dítě zajímá, ale "rodič s vrtulí" je tak moc zaměřený na svého potomka, že mu prakticky krade jeho sebedůvěru, zodpovědnost a autonomii. Ze studie, která byla uveřejněna v časopise Journal of Child and Family Studies, vyplývá, že studenti, kteří přiznali, že jejich rodiče je v dětství až moc kontrolovali, projevovali větší příznaky depresí a byli méně spokojení se svým životem. Tyto děti také užívaly více léků na bolest.

     

  • Nechávají děti, aby se samy rozhodly, kdy půjdou spát

    Autor: iStock

     

    Nepravidelná doba spánku u dětí může ovlivnit vývoj jejich mozku. Výzkumníci z Velké Británie našli spojení mezi nepravidelnou délkou spánku a zhoršujícím se skóre v chování, což se projevuje jako hyperaktivita, problémy s chováním vůči vrstevníkům a také emocionální problémy. „Víme, že vývoj v raném dětství má významný vliv na zdraví v pozdějším životě. Vyplývá z toho, že přerušování spánku, obzvláště pokud se vyskytuje v klíčových obdobích vývoje, může mít celoživotní dopad na zdraví,“ prohlásila Yvonne Kelly, jedna z autorek studie.

  • Nechávají zapnutou televizi jako kulisu

    Autor: iStock

     

    Podle odborníků není nic horšího než nechat hodně malé děti koukat na televizi. A stačí prý i to, když je televize zapnutá jen jako kulisa. Jistěže je příjemné vědět, že se dítě před obrazovkou „nějak zabaví“ a tak trochu „zklidní“, ale podle studie publikované v The Journal of Pediatrics se zdá, že sledování televize před dosažením tří let věku negativně ovlivňuje slovní zásobu a zvyšuje pravděpodobnost, že budou děti při nástupu do školky agresivnější. Později se pak mohou objevit poruchy čtení či problémy s pozorností.

     

  • Jsou příliš autoritářští rodiče

    Autor: iStock

     

    Musíš dostat jedničku. Jen dvojka? Co jsi dělal, že to nebylo lepší? Pětka? Týden žádný počítač a zákaz fotbalu. Proč? Protože jsem to řekl! – Ideální je podle odborníků autoritativní – neboli v tomto kontextu demokratický – styl výchovy, pro který jsou charakteristické důslednost, pevné vedení, ale taky pružnost a otevřená komunikace. Nejhorší je pak autoritářský styl výchovy, kdy rodiče neustále stanovují pravidla a očekávají jejich plnění bez výjimek. Je založen na zákazech, příkazech a takoví rodiče neberou ohledy na individualitu dítěte. Podle odborníků vede tenhle výchovný styl ke zhoršení výkonů ve škole.

  • Jsou chladní, nechválí a nezajímají se o emoce dětí

    Autor: iStock

     

    Rodiče se nemusí stydět za to, když projeví před svými dětmi i své emoce. A pokud se nezajímají o jejich city a prožitky, pak to je varující do budoucna. Více studií zjistilo, že nízká úroveň rodičovské lásky a tepla může přispět k problémům s chováním, k nejistotě a emocionálním problémům u dětí a dospívajících. Děti, které nejsou vůbec chváleny nebo jsou málo chváleny, zažívají v mnohem větší míře úzkost.

     

  • Používají fyzické tresty jako řešení problémů

    Autor: istock

     

    Dát dítěti na zadek není nejlepší způsob, jak potrestat dítě. Účinky fyzických trestů byly zkoumány od 80. let minulého století a prokázalo se zcela evidentně, že děti, které fyzické tresty zažívaly často, byly hyperaktivnější, agresivnější a chovaly se konfliktně. V roce 2016 potvrdila studie z Austinské univerzity v Texasu, že na základě padesátiletého výzkumu asi dvou set tisíc dětí jsou fyzické tresty spojeny s problémy duševního zdraví a kognitivními potížemi.

     

    Proč by měly děti pomáhat s domácími pracemi? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku