Co musíte udělat, aby vás dítě pořád nepřerušovalo? Dokážete to?

  • Co musíte udělat, aby vás dítě pořád nepřerušovalo? Dokážete to?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    9. listopadu  2018 
     06:00

    Bez ohledu na to, jak moc své děti učíte, že skákat do řeči se nikomu nemá, budou to dělat pořád. Je dobré tedy pracovat na tom, jak postupovat a co dělat, nebo nedělat, když vás dítě začne přerušovat. Nezapomínejte taky na to, kolik vašemu dítěti je.

    Existuje spousta důvodů, proč to děti dělají. Malé děti to obvykle dělají, protože nevědí, jak jinak si přivolat vaši pozornost. Přerušování hodně souvisí s nezralostí.

     

  • Batolata neznají pojem času

    Autor: iStock

     

    Děti od tří do pěti let začínají zjišťovat, že se v jejich životě děje i něco víc a je to hodně zajímavé. Jejich krátkodobá paměť se teprve rozvíjí, takže udržet pozornost nevydrží dlouho. Proto taky rychle zapomenou, že jste jim před chvílí řekla: "Nepřerušuj mě, prosím."

    V tomto věku nejsou děti schopné pochopit, kolik času uplynulo. To, co vypadá jako tři hodiny, mohou pro dítě znamenat jen tři minuty. Chtějí vám sdělit něco hodně důležitého, co nesnese odklad, třeba že namalovaly obrázek jen pro vás. Nebo vám jednoduše chtějí říct něco hodně vzrušujícího!

     

  • Jak dítě učit, aby vás nepřerušovalo?

    Autor: iStock

     

    Vzpomínám, že když byly synovi tři roky a něco jsem psala, tak mě přerušil minimálně desetkrát. Může za to nevyvinutý mozek, teprve se totiž formuje. „Očekávání, že vás tříleté batole nebude přerušovat, je prostě nesmyslné,“ říká Gloria DeGaetano, zakladatelka a výkonná ředitelka Institutu pro rodičovský koučink v Seattlu.

    „Budou vás přerušovat, říct jim to jednou nestačí, protože jejich myšlenky se pohybují neuspořádaně ve všech směrech,“ říká. Můžete prý ale tahle přerušování omezit. Zde jsou tipy, které radí DeGaetano rodičům a pedagogům.

  • Nastavte přiměřená očekávání

    Autor: iStock

     

    Uvědomte si, že vaše zvídavé dítě vás neruší kvůli tomu, aby vás naštvalo a totálně zdeptalo. „Jejich mozek ještě není vyvinutý a ony nedokážou ovládat své impulzy,“ vysvětluje koučka. „Všechno, co dělají, je spontánní.“ Takže nedovolte, abyste dali průchod naštvanosti a rozčilili se.

    Prvním krokem je tedy přijmout skutečnost, že se děti nesnaží vás dohnat do blázince. A i když budete trénovat s tříletými nebo čtyřletými dětmi, je téměř nemožné očekávat, že čas od času vám do řeči neskočí. Držte svá očekávání pod kontrolou a neberte své malé potomky jako pětadvacetileté.

     

  • Mluvte s dětmi a naslouchejte jim

    Autor: iStock

     

    Děti nebudou vědět, že vás nesmějí přerušovat, když s nimi téměř vůbec nemluvíte. Bohužel výzkumy jsou děsivé, podle nich spousta rodičů tráví v reálném rozhovoru se svými dětmi pouhých 10 minut denně. Takže začněte sami u sebe, povídejte si s nimi a věnujte jim svůj čas.

    Změňte konverzaci na hru, nastavte časovač na dvě minuty a řekněte: „Máma má dvě minuty, bude mít dvě minuty, a pak budeš mít dvě minuty ty.“ Všichni pak budou mluvit bez přerušení.

  • Zkuste speciální signál či znamení

    Autor: iStock

     

    Můžete se domluvit s dítětem, že pokud vás přeruší, použijete nějaký vámi dohodnutý kód či signál, díky kterému dítě zjistí, že má mlčet. Může to být lehké zmáčknutí ruky nebo klepnutí, díky čemuž dítě bude vědět, že jste ho slyšeli, ale nejste připraveni odpovědět či naslouchat. Může to být přikývnutí nebo cokoli jiného, co se vám osvědčí.

    Nezapomínejte ale na to, že tříleté dítě nebude čekat hodinu na to, až se uráčíte s ním mluvit. Ten čas by neměl být delší než půl minuty až minutu. Někdy stačí říct: "Potřebuji ještě chvíli, prosím." Nebo: "Za chvíli tě budu poslouchat." Nebo: "Promluvíme si, až dotelefonuji."

     

  • Buďte příkladem a sami nepřerušujte

    Autor: iStock

     

    Jak můžete chtít, aby vás dítě nepřerušovalo, když vy sami to děláte? Buďte si vědomi toho, že se chystáte dítě přerušit. Někdy je nevyhnutelné, že musíme toho druhého přerušit, ovšem i dítěti bychom se měli omluvit.

    Používejte stejný jazyk, totéž bude později dělat i vaše dítě. Například: "Promiň, vidím, že si hraješ, ale je čas jít." Nebo: "Vypadá to, že máte velkou legraci, ale potřebuji, abys toho nechal a šel se umýt." Nebo: "Honzíku, ráda bych s tebou něco probrala, máš čas?"

     

    Co platí na děti, aby nekřičely a nemluvily moc nahlas? Podívejte se na VIDEO:

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku