Má váš temperament vliv na to, jaký jste rodič? Podle odborníků velký!

  • Má váš temperament vliv na to, jaký jste rodič? Podle odborníků velký!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. března  2019 
     06:00

    Temperament je jeden z pěti faktorů, které určují úspěšnost výchovy. To, jaký temperament máte, má vliv na to, jestli budete jako rodiče přísní, tolerantní nebo až moc benevolentní. Hraje to i velkou roli v tom, kolik tolerance budete mít pro určité druhy chování. Zjistěte, jaký temperament máte a jak můžete co nejsprávněji reagovat na chování dítěte.

    Temperament je vrozený a ovládá naši citovou i pocitovou stránku, rozhoduje o našich reakcích na určité podněty. Řídí naše tempo duševní i pohybové. Nejde ho moc ovlivnit, především ve stresových či krizových situacích se projeví naplno. A temperament taky určuje, jak vnímáme podněty a reagujeme na chování našich dětí. To samozřejmě v důsledku ovlivňuje vzájemný vztah, stejně tak i výchovu, kterou na dítě aplikujeme.

     

  • Co všechno tvoří váš temperament?

    Autor: iStock

     

    Podle psychoterapeutky Amy Morin, která se zabývá zejména vztahy mezi rodiči a dětmi, tvoří rodičovský temperament následující charakteristiky:

    Citlivost: Jak citliví jste na vůni, zvuky, chutě a doteky? Kolik příjemných pocitů zažíváte v případě hlasitých zvuků a jak dokážete tohle nepohodlí tolerovat?

    Úroveň aktivity: Jak aktivní během dne jste? Máte rádi aktivity, které zahrnují hodně pohybu, nebo upřednostňujete sedavé aktivity?

    Intenzita: Kolik energie vkládáte do činností, které děláte? Jak reagujete a jak se cítíte, když se naštvete nebo máte chuť se hádat?

    Pravidelnost: Vyhovuje vám pravidelný režim, nebo jste raději spontánní?

    Adaptabilita: Jak snášíte změny? Skočíte do nové situace po hlavě, nebo potřebujete čas, abyste si na novou situaci zvykli?

    Vytrvalost: Když něco děláte, je obvyklé, že úkol dokončíte a teprve pak pokračujete v něčem novém? Nebo přerušíte činnost bez dokončení?

    Pozornost: Jak dlouho udržíte pozornost na přijatelné úrovni? Jak snadno se rozptýlíte?

     

  • Váš temperament versus temperament dítěte

    Autor: iStock

     

    Když začnete zkoumat svůj temperament, Amy Morin doporučuje, abyste každý faktor ohodnotili známkou na stupnici od jedničky do pěti. Je pravděpodobné, že v některých oblastech můžete být na konci spektra, jinde uprostřed. A nemusí to být ani jedna situace, nicméně existují určité náznaky vlastností, které jsou vám bližší.

    Pak porovnejte svůj temperament s temperamentem svého dítěte. Proč je tak důležité pochopit, jaký temperament je vám vlastní? Je to proto, abyste lépe pochopili rozdíly mezi vámi a dítětem a rozpoznali oblasti, kde by mohl být ve výchově zádrhel či kde by mohlo dojít ke střetu právě kvůli rozdílnosti povah.

     

  • Když máte podobný temperament

    Autor: iStock

     

    Pamatujte si, že váš temperament není ani dobrý, ani špatný, jde o rysy, se kterými jste se narodili a které jen těžko změníte. Stejně tak nezměníte temperamentní rysy svého dítěte. Můžete si ale vzájemně pomáhat a pokusit se nalézt určitou harmonii. Co dělat, když jsou vaše temperamenty podobné? Má to svoje výhody, ale i nevýhody.

    Pokud jde například o úroveň aktivity, je to spíše fajn a je pravděpodobné, že vám to bude oběma vyhovovat. Na druhou stranu: jste-li podobní v oblasti reakcí, můžete skončit ve velké hádce, protože emocionální reakce jsou velmi nakažlivé. Máte-li tedy tendenci hned vybuchnout, nedivte se, že když má dítě podobný temperament, vybuchne taky.

     

  • Když máte rozdílný temperament

    Autor: iSTock

     

    I zde existují výhody a nevýhody. Představte si rodiče, který je spontánní a vychovává spíše tímto stylem. Žádné předem naplánované aktivity, prostě přijde nápad, který chce hned realizovat. A teď si představte, že tenhle rodič má dítě, které má naprosto odlišný temperament – je klidné, vyžaduje řád a rutinu.

    To může vést k problémům s chováním, protože přehnaná spontánnost může vést k úzkostem a rozrušenosti dítěte, které potřebuje znát plán dopředu. I protiklady si ale můžou navzájem vyhovovat. Třeba adaptabilní rodič může prospět dítěti, které nemá rádo změny, tím, že ho trpělivě podporuje v nových aktivitách.

     

  • Nastavte vhodnou disciplínu

    Autor: iStock

     

    Někdy stačí, abyste si jen uvědomili svůj vlastní temperament a taky temperament dítěte, díky čemuž rozpoznáte oblasti ve výchově, kde by mohly vzniknout potíže. Může být velmi užitečné rozpoznat, že chování dítěte je vlastně normální, pouze založené na jeho temperamentu, kdežto vy jste úplně jiní, takže vy to vnímáte jinak. Myslete na to, že temperament nezměníte – ani svůj, ani dítěte. Můžete ale trochu vyšperkovat rodičovské techniky při výchově. Zjistěte, jaké jsou vaše silné stránky a jaké slabé. Pak můžete nastavit novou strategii ve výchově, která může být pro dítě užitečná.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku