Čím pomůžete teenagerovi zvládat jeho šílené nálady?

  • Čím pomůžete teenagerovi zvládat jeho šílené nálady?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    30. dubna  2019 
     06:00
    Pamatujete si ještě na svou pubertu? Na všechny ty emocionální bouře, bezdůvodný vztek, sebelítost a naštvání na celý svět? Dospívání je zkrátka náročné, pro děti i jejich rodiče. Hormonální smršť se občas jen těžko zvládá a někdo se s tou bláznivou jízdou na horské dráze vypořádává lépe, jiný ji snáší o poznání hůře než ostatní. Co s tím? Je vůbec možné něco dělat?

     

  • ...
    ...
    Autor: istock

    Závratně rychlé změny nálad, podrážděnost, rozladěnost, výbušnost, utápění se ve vlastním smutku a beznaději, sklon k depresivnímu chování, rebelství „bez příčiny“ i projevy neodůvodněné agrese… Ano, to všechno musí rodiče zpravidla přetrpět v rámci náročného procesu „budování samostatné osobnosti“ dítěte. Máte se svým teenagerem často konflikty? Zarputile odmítá vše, co mu říkáte? Neposlouchá? V jednom kuse vám odporuje a snaží se mít za každou cenu jiný názor? Uzavírá se do sebe? Směje se a pláče bez zjevného důvodu? Nesnese ani nepatrnou kritiku? Hlavu vzhůru, i když z něj máte nervy na pochodu, to všechno je v naprostém pořádku. Prochází osobnostní krizí, která k jeho věku neodmyslitelně patří. Co dělat? Zatnout zuby a obrnit se trpělivostí. Také je ale dobré vědět, že potomkovi můžete pomoci. Čím? Tak, že ho naučíte zvládat své emoce a zdravě s nimi pracovat. Začít můžete takto.

  • Nekritizovat, vydržet!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Přiznejme si, že i my dospělí pravidelně bojujeme se svými emocemi a ne vždy si dokážeme správně poradit. Střídání nálad, sklony k hádkám nebo záchvaty vzteku nejsou zejména nám, ženám, cizí. Svádíme je na přepracování, únavu, partnera, který nám nerozumí, nebo premenstruační syndrom. Jelikož ale v „pokročilejším“ věku máme více zkušeností a vytříbenější náhled, dokážeme zpravidla svou psychiku ukočírovat, aby nedocházelo ke zbytečným nepříjemnostem nebo konfliktům. Puberťáci se ale ještě tolik ovládat nedovedou, žijí tady a teď a zmítají se v nejistotě, bojují se sebedůvěrou. Proto jsou jejich reakce často nepředvídatelné. A ruku v ruce se všemi převratnými změnami v organismu – jak fyzickými, tak psychickými, kterými během dospívání procházejí chlapci i dívky – přichází samozřejmě řada potíží a komplikací. Takhle potomkům aspoň trochu pomůžete a ulevíte jejich duši.

  • Sám proti světu?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Připustit si, že je něco špatně, že se syn nebo dcera chovají jinak, divně nebo rovnou nepřípustně, je krokem číslo jedna. Nepřehlížejte situaci, všímejte si změn v jejich chování, nemávejte rukou nad jejich náladovostí, drzostí nebo neústupností s tím, že je to přece v jejich věku „normální“. Nastolte doma řád a disciplínu, děti potřebují režim, tak s klidným svědomím přitvrďte a buďte přísnější. Laskavý, ale důsledný přístup se vyplácí. A hlavně si na ně udělejte čas, tím jim prospějete více, než si možná myslíte.

  • Přiznejte si, že se něco děje

    ...
    ...
    Autor: istock

    Je dost možné, že se dítě uzavírá do vlastního světa a nechce do něj nikoho nechat nahlížet. Přesto – snažte se co nejvíce komunikovat, mluvte o všem, co se zrovna děje, povídejte si o běžných věcech, každodenních zážitcích, ptejte se (opatrně a obezřetně) na školu, kamarády, plány, fotbalový zápas… A nebojte se zeptat přímo, proč má špatnou náladu, kdo ho rozesmutnil nebo co ho tolik rozčílilo. Pomozte potomkovi rozpoznat pravý důvod jeho psychického rozpoložení, vysvětlete mu, jak naložit s novými a dosud nepoznanými pocity, zdůrazňujte, že se za ně nemusí stydět. Upozorněte ho, že v tom není zdaleka sám, podobné stavy prožívá spousta lidí kolem, jen záleží vždy na tom, jak s negativními emocemi naloží.

  • Nenechte se odbýt

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pozitivní myšlení je stav duše a také dovednost, která se dá vypilovat. Se svými pocity a náladami se musí umět vypořádat každý z nás. Pokud jsme se rozhodli vstoupit do role mučedníka a trpitele a na svět se mračit, cítíme se zpravidla mnohem hůře, jsme protivní a smutní. S přibývajícími roky a zkušenostmi, které během života sbíráme, se postupně učíme, že je možné (a dokonce užitečnější) dívat se kolem sebe optimističtěji a brát si z každého zážitku (i negativního) nebo problému něco pozitivního. Pomozte dítěti rozklíčovat, co spouští jeho hněv nebo smutek, a vymyslete společně způsoby, jak tyto emoce řídit, aby se dalo normálně fungovat. Sám dospívající totiž ještě neví, že jde o něco, co se musí naučit. Má zrovna nesnesitelnou náladu? Zkuste ho poslat na procházku na čerstvý vzduch.

  • Učte ho myslet pozitivně

    ...
    ...
    Autor: istock

    Upravte a vylepšete životní styl celé rodiny. Uvidíte, že i nepatrné změny směrem ke zdravějším návykům udělají hodně pro zlepšení nálady a psychické odolnosti všech členů domácnosti. Jak na to? Ujistěte se, že každý má dostatečný prostor ke klidnému odpočinku, nakupujte hodně ovoce a zeleniny, luštěnin, kvalitního masa, rýže a zakysaných mléčných výrobků, vařte zdravě a zaměřte se na pestrou a vyváženou stravu, dbejte na to, aby děti jedly 4x až 5x denně, pokuste se upravit spánkové návyky svých teenagerů, omezte doma používání tabletů, iPadů a dalších elektronických „hraček“ a sami buďte svým chováním a přístupem tím nejlepším vzorem.

  • Vytvořte pohodový a zdravý domov

    Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
    Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
    Autor: istock.cz

    Puberťákům se samozřejmě již obtížně nařizuje nebo doporučuje něco, co by měli dělat ve volném čase, nebo to, jak trávit odpoledne. Pokud ale budete přemýšlet chytře, dokážete jim najít aktivitu, která je zaujme a tzv. chytne. Povzbuzujte je v tom, co je baví, jakákoli kreativní a tvůrčí činnost působí jako prevence proti nudě, otráveným výrazům i pocitům beznaděje nebo smutku, pro teenagery tolik typickým. Jejich mysl se zaměří jiným směrem, rozptýlí se a oni se odreagují. Podle psychologů jsou koníčky dokonalým způsobem, jak udržet náladu dospívajícího jedince v rovnováze. Alespoň dočasně. Naučí ho lépe zvládat stres, být trpělivější, odolnější a nasměrovat nahromaděnou negativní energii do něčeho pozitivního a smysluplného.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku