Mami, zítra něco mám!! 4 užitečné tipy, když váš teenager začíná randit

Mami, zítra něco mám!! 4 užitečné tipy, když váš teenager začíná randit
Foto: istock
Sdílej na facebooku
6. června  2019 
 06:00
Vzpomínáte si ještě, kdy jste vyrazili poprvé na rande? Jaké to bylo? A jak moc jste se báli říct o tom rodičům, aby je náhodou nenapadlo vám lákavé povyražení zakázat? Když jste už sami rodičem, je čas tyto vzpomínky oprášit. Můžou pomoci při vytváření pravidel a také zmírnit riziko, že u vás doma dojde ke zbytečným konfliktům nebo průšvihům. Jak neztratit důvěru svých potomků a co všechno by měli vědět, než za sebou zavřou dveře?

Jestli si myslíte, že vaše dítě je ve svých třinácti nebo čtrnácti letech přece na nějaké randění nebo zamilování ještě příliš mladé, nezkušené a druhé pohlaví ho zatím vůbec nezajímá, nenechte se mýlit! Věřte, že pokud s vámi sdílí domácnost puberťák, je velmi pravděpodobné, že už teď přemýšlí, kam půjde na své první rande a s kým (pokud to již nemá za sebou). Naivní představy o nevinnosti školáků nechme stranou, i když jde o vlastní dítě a jen těžko se smiřujeme s vědomím, že se ta „malá tátova holčička" začíná zajímat o kluky a „maminčin mazlík“ sní o blonďaté modrooké spolužačce a dnes a denně přemítá, čím na ni zapůsobit. Jednoho dne si prostě i váš teenager uvědomí, že existují kluci (holky) a že ho přitahují více a jinak než kamarádky nebo kamarádi. Jak si s tím poradit a vyrovnat se s faktem, že naše děťátko začíná randit?

Hovořte s dospívajícími o jejich vztazích, ale citlivě
Hovořte s dospívajícími o jejich vztazích, ale citlivě
Autor: istock.cz

Vyzvídejte, ale velmi opatrně!

Není žádným překvapením, že stejně jako v jakékoli jiné situaci týkající se vašich dětí je klíčová vzájemná komunikace. Jen tak se vám může společnými silami podařit dospět k dobrému rozhodnutí. Když za vámi dospívající dítko přijde s tím, že dostalo pozvání na schůzku, takže by chtělo vyrazit na rande, nepodceňujte jeho sdělení. Věnujte mu pozornost, protože „technicky vzato“ nevíte, co konkrétně si pod tím termínem představuje. Nevíte přesně, co znamená „rande“ v jeho hlavě a co konkrétně myslí tím, když vám svěřuje, že s někým chodí. Takže je dobré pomalu a opatrně zjistit, zda má jasno, dozvědět se, co si myslí, co očekává a jaké má plány.

Stanovte minimální věk, kdy udělíte povolení

Jste přísný, nebo naopak benevolentní rodič? Každý z nás má jinak nastavené limity a při výchově dětí se rozhoduje hodně pod vlivem vlastních zkušeností a prožitků. Někteří teenageři mají proto takřka volné pole působnosti a vztahy s opačným pohlavím udržují čile již velice brzy, jiní si naopak dávají na čas (ať už na základě svého pocitu nebo z „donucení“ kvůli rodičovským zákazům). Každopádně by i puberťákům mělo být jasné, že poslední slovo mají rodiče. Ti rozhodnou, odkdy budou tolerovat a akceptovat dostaveníčka a schůzky s prvními láskami. Zdá se vám, že od 16 let je to tak akorát? Pak musíte najít způsob, jak to dítěti rozumně a citlivě vysvětlit. Zdůrazněte rizika, ať lépe pochopí, že nejde o plané „buzerování“ z vaší strany, ale o opodstatněné obavy. Když pak za vámi ratolest přijde žadonit, neměla by se vaše odpověď skládat pouze ze slůvka „ne“. Dítě si zaslouží vyslechnout vaše argumenty a vysvětlit, proč si „randíčka“ prozatím nepřejete, z jakých důvodů to nejde.

Vytvořte domácí pravidla hry

Při společném rodinném soužití je potřeba dělat občas kompromisy. Bez nich to v každodenním provozu jednoduše nejde. A čím dříve to pochopí i vaši dospívající, tím lépe pro ně. Dohodněte se na zásadách, na jejichž dodržování trváte, a dejte v případě potřeby striktně najevo, že domácí pravidla soužití platí pro všechny členy domácnosti, kteří žijí pod vaší střechou. A pozor, jakmile dítě dosáhne věku, kdy má od vás randění „povoleno“, budete muset stanovit novou várku pravidel (případně ta stávající aktualizovat), přes která nepojede vlak a která bude třeba dodržovat. V jeho vlastním zájmu. Příklad? Protějšek, se kterým má dcera schůzku, si pro ni pěkně přijde k domu, budete se s láskou svého dítka chtít osobně seznámit nebo budete trvat na tom, že v jedenáct večer si dítě vyzvednete, aby nejezdilo samotné autobusem po městě nebo nechodilo potmě přes park. Stejně jako u malých batolat i v tomto věku je na místě důslednost a zásadovost.

Netvařte se, že se nic neděje

Ať chcete nebo ne, vaše dítě vstoupilo do puberty, dozrává v dospěláka, je pod tlakem okolí a ovlivňováno svými vrstevníky a samozřejmě také bouřlivou hormonální smrští. Láká ho intimita, probouzí se touha, sní o sexu nebo ho začíná praktikovat. Nevyhýbejte se intimním tématům a nesnažte se zametat nepříjemné situace pod koberec. Mnohem lepší je řešit s teenagerem jeho pocity a trable se vztyčenou hlavou a na rovinu. I když může provádět věci, které vás štvou, bude si pamatovat, co jste mu říkali, a také to ocení. Pravda, někdy až trochu se zpožděním. Dospívání je prostě náročné, na druhou stranu ale také hodně zábavné a dobrodružné. Berte proto realitu jako trénink vlastní trpělivosti, flexibility, kreativního myšlení a psychické odolnosti. Jistě, může být těžké sledovat, jak vaše vymazlené „miminko“ začíná s prvními nesmělými sexuálními experimenty. Nezapomeňte ale, že jste kdysi byli sami na jeho místě a vaši rodiče procházeli na chlup stejnými emocemi.

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku