Co všechno by měly mámy učit své syny? Na tohle nesmíme zapomínat!

  • Co všechno by měly mámy učit své syny? Na tohle nesmíme zapomínat!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. července  2019 
     06:00

    Máte-li syny, pak byste neměla zapomínat na některá pravidla ve výchově, aby z nich jednou vyrostli sebevědomí a zdraví jedinci. Chlapi, kteří budou skvělí partneři pro život, kteří budou super kamarádi i pracovníci. Své syny určitě milujete nade vše, ale nejste až moc ochranitelská? Neděláte tisíc věcí za ně místo toho, abyste jim to jen ukázala a zbytek nechala na nich?

    Pamatujte, že jste tou nejvýznamnější ženskou v jeho životě, tedy aspoň pro pár let. Jeho první učitelkou i tou, která bude jeho oporou navždy. Která pravidla byste měla mít při výchově synů na zřeteli? A co byste jim měla a neměla říkat?

     

  • Učte ho vyjadřovat své pocity

    Autor: iStock

     

    Spousta matek říká svým synům, když brečí, aby nebrečeli, protože to prostě není vhodné. Byly tak vychované a pokračují stejně jako jejich matky při výchově jejich bratrů. Vy to ale nedělejte. Ať klidně váš syn brečí a křičí frustrací, ať necítí rozpaky, ať brečí, když chce. Nechte ho, ať zachází se svými emocemi podle svého, ale taky mu vysvětlete, co to emoce jsou a jakou odezvu může v budoucnu očekávat. Mluvte s ním o emocích, aby jednou, až bude dospělý, poznal rozdíl mezi rozpaky a hněvem, mezi zklamáním a zármutkem.

     

  • Dodávejte mu odvahu a fanděte mu

    Autor: iStock

     

    Není pochyb o tom, kdo by měl být nejhlasitějším fanouškem vašeho syna. Podporujte ho, když bude chtít zpívat, hrát fotbal, tancovat, vyrábět něco rukama nebo cokoli jiného. Neponižujte ho a neberte mu jeho sny a touhy.

  • Naučte ho vařit, prát a žehlit

     

    Autor: iStock

    Jako největší mateřské selhání vidím to, že jsem nejstaršího syna nenaučila žehlit. No, mám snad jednu omluvu – ani já nežehlím ráda. Ovšem v životě se tyhle dovednosti chlapovi budou hodit. Nejen tehdy, až se od vás odstěhuje a začne žít sám, ale i potom, až založí rodinu. Žena není služka a muž by si měl osvojit zcela přirozeně některé domácí práce. Možná to nebude muset nikdy dělat, ale věřte, že jednou vám jeho manželka poděkuje. Umět uvařit aspoň základní věci (čaj, vajíčka, těstoviny…), naložit myčku a zapnout správný program (tak však existuje manuál, ne?) a vyžehlit jednu košili – to jsou věci k nezaplacení.

     

  • Ujistěte se, že má dobrý mužský vzor

    Autor: iStock

     

    Jasně, kolem vašeho syna jsou tisíce nejrůznějších vzorů, ať už jsou to  Batman, Spiderman nebo Anakin Skywalker. Je to fajn, že tyhle postavičky hrdinů obklopují vaše syny, ale ujistěte se, že také vědí o skutečných, reálných mužích, kteří žili nebo žijí. Ať už to jsou Albert Einstein, Mark Twain, Neil Armstrong – nebo jejich vlastní táta.

  • Učte syny, že existují ženy, které jsou krásné díky svému mozku

    Autor: iStock

     

    Princezna Jasmína, Britney Spears, Catwoman nebo Lara Croft – ty všechny jsou krásné, sexy a některé i drsňačky. Ovšem ujistěte se, že váš syn ví, že existují i ženy, které jsou krásné zevnitř, a že mnohé ženy dokázaly opravdu hodně. Třeba Marie Curie, Oprah Winfrey, Ameila Earhart nebo tisíce dalších žen, které dokázaly, že na pohlaví vůbec nezáleží.

     

  • Naučte ho, aby měl způsoby

    Autor: iStock

     

    Není nic horšího než potkat v dospělosti chlapa, který se chová jako hulvát. Učte tedy svého syna, aby se choval galantně ve všech situacích a měl vybrané způsoby. V životě mu to pomůže nejen v kontaktu se ženami, ale i s muži. Hulvátství není žádná výsada, na kterou by měl být člověk hrdý.

  • Nechte ho, aby se zašpinil

    Autor: iStock

     

    Je to předem prohraná bitva, pokud se budete snažit mít svého chlapečka čistého za všech okolností. Je to nesmysl, neztrácejte zbytečně energii a nechte ho, ať ničí, skáče, rozlívá, padá a klidně si u toho zamaže úplně všechno, co má na sobě.

     

  • Buďte aktivním účastníkem v jeho životě, ne pozorovatelem

    Autor: iStock

     

    Naučte ho hrát fotbal, tenis, plavat, kreslit medvěda, názvy všech vlakových motorů nebo třeba finštinu, to je jedno. Cokoli ho budete učit, je dobře. Buďte v jeho životě aktivním účastníkem, nikoli jen pozorovatelem toho, co dělá. Jděte s ním ven, sledujte ho, prozkoumávejte jeho svět a dovolte mu, ať klade otázky. Je to kouzelné.

  • Naučte ho prohrávat

    Autor: iStock

     

    Ne každý je vždycky vítěz. Důležité je, že se o to pokusí. Ale i když prohraje a bude se cítit smutně a zklamaně, je to životní zkušenost. A dobrá věc, protože život není vždycky jen o výhrách. Tohle se mu bude jednou v životě hodit: umět prohrát a zase vstát. To, že někdy prohrajeme, neznamená, že se vzdáváme.

     

  • Naučte ho pomáhat ostatním

    Autor: iStock

     

    Je rozdíl v tom, když má někdo příležitost pomoct a pomůže, a v tom, když nutíme někoho, aby pomohl. Učte tedy svého syna, aby rád pomohl, když bude moct a když bude příležitost. Je to známka lidskosti. Jděte mu příkladem v tom, co sama děláte, a ve způsobu, jakým vaše rodina i vy pomáháte ostatním.

  • Když se bude ptát, odpovězte!

    Autor: iStock

     

    Když se vás syn na něco zeptá, neodmítejte ho ani ho neodbývejte, ale odpovězte. Nebo hledejte odpovědi společně. Ukažte mu místa, kde najít odpověď (táta, babička, děda, knihy, internet). Pokládejte mu otázky, aby sám začal přemýšlet o odpovědích. Je to důležité, protože jednou, až bude skutečně potřebovat odpověď, přijde za vámi.

     

  • Objímejte ho a dejte mu pusu, když chce

    Autor: iStock

     

    I když jsou kluci velmi často divocí a destruktivní, jsou chvíle, kdy je potřeba je taky obejmout a dát jim najevo svou lásku. Něha není ostuda, učí muže, aby to jednou dokázali taky. Když vám dají pusu, vraťte jim ji, když natáhnou ruce, obejměte je. Můžete jim dát pusu třeba i v patnácti, když vám to dovolí.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku