Pozor, puberta se blíží! Návod pro rodiče, jak tohle období přežít!

  • Pozor, puberta se blíží! Návod pro rodiče, jak tohle období přežít!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    8. srpna  2019 
     06:00

    Dospívání je obdobím velkých změn a také zatěžkávací zkouškou trpělivosti rodičů. Jak si zůstat se svými dětmi blízko a vyhnout se zbytečným konfliktům? Poradíme!

  • Kde je moje holčička?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Bezmocně sledujete, jak se z vašeho roztomilého a mazlivého děťátka, které se rádo tulí, vyžaduje pohádku na usnutí a svěřuje vám nejtajnější sny, stává náladové a nevyzpytatelné stvoření, které vás od sebe začíná odstrkávat a se vším, co uděláte nebo vyslovíte, zásadně nesouhlasí? Ano, váš drobeček začíná dospívat a tahle zásadní proměna se obvykle dostaví mezi devátým a dvanáctým rokem. Poslušné dítko začne toužit po nezávislosti a zkoušet, kam až může posunovat vámi stanovené limity. Jenže i když to tak na první pohled nevypadá, stále vás hodně potřebuje a záleží mu na vašem názoru. A je jen na vás, jak si s tímto zcela nezbytným a přirozeným vývojovým stadiem potomka poradíte. Co dělat a čeho se vyvarovat, abyste vzájemný vztah zbytečně nezkomplikovali a nenarušili? Vedle trpělivosti a hlubokého dýchání (a občas tichého počítání do deseti, než začnete jednat v afektu) není na škodu držet se těchto rad od odborníků.

  • Dívejte se očima dítěte

    ...
    ...
    Autor: istock

    V tomto choulostivém období je dobré podporovat své dítě v rozvoji emoční inteligence. Jak ale na to v praxi? Ať už vás zaskočí, překvapí nebo rozzlobí jakákoli situace nebo potíž, zkuste se na celý problém podívat očima vašeho potomka a sami projevte dostatek empatie a pochopení. Neznamená to, že musíte „napravit“ to, proč je dítě zrovna naštvané nebo uražené, stačí, když s ním budete soucítit a pokusíte se pochopit jeho úhel pohledu, tedy důvody, proč se momentálně chová právě tak, jak se chová. Všichni se cítíme lépe, když víme, že někdo rozumí našim trablům. Snadněji se pak přijímá fakt, že všechno nejde podle našich představ.

  • Respektujte nezávislost

    ...
    ...
    Autor: istock

    Takzvaná prepuberta se vyznačuje mimo jiné tím, že dítě touží po větší samostatnosti a nezávislosti. Chce se stůj co stůj distancovat od rodičů, staví se do opozice a pokouší jejich nervy. Je naprosto normální, že se děti v tomto věku snaží „přetrhnout pupeční šňůru“ a v určitém smyslu se odtrhnout od vaší starostlivosti a péče. Na scénu vstupují noví přátelé, kamarádi ze školy a další vrstevníci, jejichž názory a postoje jsou alfou a omegou. Neberte takové chování osobně, nevyčítejte a vyhněte se citovému vydírání, jde o přirozený vývoj a vy byste měli najít dostatek síly, abyste takovou proměnu a odmítání ze strany potomka dokázali respektovat. Ano, jde o velký test vaší tolerance, psychicky hodně náročný, ale nezbývá než zachovat klid a vytrvat.

  • Nic si nevyčítejte!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pro své dítě chcete samozřejmě to nejlepší, přesto se ale nevyhnete omylům a přešlapům, tak se jimi přestaňte trápit. Chybami se přece člověk učí, a pokud je dokážete správně zpracovat, vaše další výchovné snažení získá nový rozměr. Nikdy není pozdě vydat se jinou cestou a potomci ocení, když dokážete přiznat své nedostatky nebo pochybení.

  • Naučte ho uvědomit si, kde dělá chyby

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak dokázat, aby dítě samo umělo vyhodnotit, jaké jeho chování je správné a co je špatně? Jedině tak, že mu jasně stanovíte a dáte najevo pravidla, ukážete mu, že existují hranice, některé věci jsou povolené a jiné zakázané. Co je ale vždy naprosto nutné? Dávat stále najevo lásku, nezapomenout na smířlivé objetí.

  • Udělejte si na něj čas

    ...
    ...
    Autor: istock

    Kolik času trávíte se svými dětmi? Kvalitně a smysluplně, ne s telefonem v ruce nebo před televizní obrazovkou... Možná jste získali mylný dojem, že téměř pubertální ratolest o vaši společnost nestojí, ale nenechte se odbýt. Bývá totiž těžké donutit dítko, aby s vámi mluvilo, otevřelo se vám a svěřovalo se vám, jako to dělalo dříve. Když ale zvolíte chytrou strategii, budete úspěšní. Aspoň jednou týdně si vyhraďte čas a něco společně podnikněte. Jděte do kina či divadla, na zmrzlinu, na procházku se psem, zahrajte si deskovou hru nebo třeba vyjeďte na kole. Věnujte si vzájemně maximální pozornost a užijte si společné chvíle. Uvolněná atmosféra a nehraný zájem vám pomůžou dítko rozmluvit, uvidíte.

  • Nebombardujte ho otázkami

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pokud se od potomka chcete skutečně něco dozvědět, ať už o situaci ve škole, důvodech jeho špatné nálady nebo kamarádech, zakažte si otravné a nekonečné vyptávání. Nedolujte z něj odpovědi na své všetečné otázky, nevyzvídejte, to prostě nebude fungovat. Buďte chytřejší a zvolte nepřímou cestu, jednoduše řečeno – ptejte se vždy oklikou. A ještě lépe – sedněte si a poslouchejte. Dobrého posluchače ocení každý, a je tak mnohem pravděpodobnější, že se dozvíte nějaké podrobnosti o jeho životě a o všem, o čem přemýšlí, co ho těší, nebo naopak trápí. Neskákejte dítěti do řeči, nepřerušujte ho, nechtějte za každou cenu podrobnosti a nepřehánějte to s dobrými radami.

  • Vyvarujte se přehnané kontroly

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nežijte skrze své děti své nenaplněné ambice a sny. Upřímně, každý rodič se někdy dopustí přehnané kontroly potomka. Často to začíná učením na nočník a nekončí ani během studia na vysoké škole. Ruku na srdce – kolikrát překontrolujete uklizený pokojíček, máte potřebu opravit špatně zapnuté knoflíky, vyhrnutý límeček od košile, přepsat vlastní rukou domácí úkol nebo doprovázet desetiletou dceru na hodiny gymnastiky? A dovolili byste synovi, aby přestal hrát tenis, protože si nerozumí s trenérem? Věřte svým dětem o trochu víc a nestůjte jim v jednom kuse za zády, jen tak se naučí být samostatné a řešit problémy vlastními silami.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku