Ztráta blízké osoby? Jak poznat, že se dítě trápí a jak mu pomoci?

  • Ztráta blízké osoby? Jak poznat, že se dítě trápí a jak mu pomoci?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. září  2019 
     06:00

    Děti prožívají smutek jinak než dospělí. Mnohdy si ani neuvědomíte, že vaše dítě truchlí, protože děti zpracovávají složité emoce jinak. To ale neznamená, že nejsou smutné a že v nich někdy uvnitř nedřímá zármutek. Nezlehčujte to, děti jsou sice děti, ale i ony mají právo na truchlení.

    Smutek u dětí je složitý zejména tehdy, když se setkají se smrtí někoho blízkého. Malé děti nemusí samozřejmě rozumět pojmu smrt a tomu, že jde o něco trvalého a nevratného. Spousta dětí si může myslet, že smrt je dočasná, zejména také proto, že spousta ilustrací v různých knížkách nebo kreslených filmech ukazuje, že hlavní postava je smrtelně zraněná, ale pak se vrací zdravá k životu. Stejně tak jako se liší chápání smrti podle věku, projevují se různě i známky smutku. Je důležité rozpoznat, kdy vaše děti truchlí, abyste věděli, jak jim pomoci se s emocemi vypořádat.

  • Znamení, že dítě truchlí

    Autor: iStock

     

    Když truchlí dospělý, zdá se, že je smutek přítomen neustále, a to i ve chvílích štěstí. Děti však velmi často truchlí jen malou chvíli, a pak jsou zase v pořádku. V raných fázích smutku je normální, že děti smutek spíše popírají – a to hlavně v případě, že jejich milovaná bytost je pryč. Mohou nadále očekávat, že ten, kdo odešel, se v kteroukoli chvíli objeví. Na chvíli je to normální, ale časem by měla realita ztráty začít klesat, zejména u starších dětí. Ať už vaše dítě ztratilo domácího mazlíčka, učitele, souseda nebo člena rodiny, tohle u dětí můžete zaznamenat krátce po ztrátě.

     

  • Netrpělivost a vyžadování pozornosti

    Autor: istock

     

    Vaše dítě se může chovat po ztrátě netrpělivě a neadekvátně. Může plakat, že musí jít do školy, nebo začne vyžadovat pomoc při úkolech, které předtím zvládalo levou zadní, jen aby upoutalo vaši pozornost. Kojenci a batolata mohou cítit ze svých pečovatelů úzkost, takže můžou reagovat podrážděností, pláčem a touhou po více dotycích, i když si nejsou vědomi ztráty.

  • Vývojová regrese

    Autor: iStock

     

    Batolata a předškoláci mohou začít prokazovat známky vývojové regrese, například se začnou znova pomočovat nebo se v noci začnou budit. Malé dítě může začít zase „jen“ lézt, místo aby chodilo, místo pití z láhve bude vyžadovat kojení a podobně.

     

  • Zaostávání ve studiu

    Autor: iStock

     

     

    Starší děti a teenageři, kteří prožili ztrátu, často projevují zármutek tím, že zaostávají ve studiu nebo začnou být neúspěšní tam, kde by to nikdo neočekával.

  • Problémy se spánkem

    Autor: istock

     

    Děti postižené zármutkem mohou mít problémy se spánkem, menší děti mohou začít vyžadovat společné spaní s rodiči nebo blízkými. Některé děti začnou trpět nočními můrami nebo mají časté sny o osobě, která odešla či zemřela.

     

  • Obtížné soustředění

    Autor: iStock

     

    Děti, které prožívají velký smutek, mívají potíže s koncentrací, nemohou se soustředit na žádnou konkrétní činnost. Mohou mít také potíže s rozhodováním.

  • Úzkost a pocity osamocení

    Autor: iStock

     

    Děti i dospívající mohou zažívat pocity úzkosti, budou tedy od vás potřebovat dostatek ujišťování, že jsou v bezpečí a že je neopustíte. To se týká hlavně předškoláků. Některé děti mohou mít pocity zrady, že je někdo blízký opustil nebo odmítl.

     

  • Behaviorální reakce a změny ve hře

    Autor: iStock

     

     

    Děti všech věkových kategorií mohou na zármutek reagovat tím, že začnou mít problémy s chováním, které dříve nemívaly. Zlobí ve škole, chovají se agresivně, teenageři můžou mít sklony k rizikovějšímu chování, jako je konzumace alkoholu nebo užívání drog. Je také běžné, že se malé děti obviňují za smrt blízké osoby. Vaše dítě si může myslet, že je to jeho chyba, že dědeček zemřel, třeba proto, že si jednou přálo, aby dotyčná osoba „odešla“. Děti také mohou měnit způsob hraní, malé děti mohou hovořit o smrti s vycpanými zvířátky, panenkami a podobně.

  • Signály, že vaše dítě potřebuje odbornou pomoc

    Autor: istock

     

     

    • Nadměrné napodobování zemřelého. Je normální, že děti říkají například: „Chci si dát tyhle sušenky, protože je měl děda rád.“ Ale pokud dítě příliš napodobuje zesnulého, není to už normální a může to znamenat, že se dítě těžko vypořádává s emocemi ztráty.

    • Opakovaně vyjadřuje touhu připojit se k zemřelé osobě. Pokud vaše dítě říká, že chce být mrtvé nebo že si přeje zemřít, neberte to na lehkou váhu. Myšlenky na sebevraždu jsou velká červená vlajka a je důležité to probrat s odborníkem.

    • Víra, že mluví se zemřelým. Všechny děti mohou čas od času říkat, že viděly zesnulého nebo že s ním dokonce mluvily. Pokud však dítě ale trvá na tom, že ho vidí stále, nebo s ním stále vede rozhovory, vyhledejte pomoc.

    • Dlouhotrvající deprese. Smutek je normální, ale pokud trvá dlouho a dítě ztrácí zájem o dříve oblíbené aktivity, může to být znamení, že bojuje s emocemi a neumí se s nimi vyrovnat.

    Máte-li tedy podezření, že se vaše dítě snaží vypořádat se ztrátou a smutkem, a nejde to, poraďte se s pediatrem, ten posoudí, zda je nutné vyhledat dětského psychologa.

     

     V jakém věku jsou děti schopné vnímat smrt? Podívejte se na VIDEO:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku