10 věcí, které musíte dělat, abyste vychovali sebevědomé dítě a připravili ho na život

  • 10 věcí, které musíte dělat, abyste vychovali sebevědomé dítě a připravili ho na život
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    7. listopadu  2019 
     06:00

    Existují různé oblasti zralosti – emocionální, fyzická, morální, sociální i intelektuální. A všechny jsou v životě dětí opravdu velmi důležité pro to, aby se staly nezávislými a odpovědnými lidmi s vlastními názory. Vy jako rodiče můžete svým dětem hodně pomoci, aby se u nich rozvinuly všechny důležité vlastnosti, a byly tak připravené na dospělost.

    Bohužel taky můžete jako rodiče nadělat spoustu chyb, zejména v tom, jak přistupujete k rozvoji jejich sebedůvěry. Co všechno byste tedy měli dělat, abyste svým dětem neuškodili?

  • Nedělat všechno za děti

    Autor: istock

     

    Je nutné rozvíjet u dětí jejich sebedůvěru, a to tak, že nebudete všechno dělat za ně vy. Děti by se měly naučit samy oblékat, zavázat si tkaničky a připravit si aktovku do školy. Samozřejmě že vy byste to udělali rychleji a šikovněji, ale musíte být trpěliví a čekat, až na to přijde dítě samo. V životě nemusíte být pořád k dispozici a děti by měly vědět, že se musí umět spolehnout primárně samy na sebe.

     

  • Nechat dítě, aby se rozhodlo samo

    Autor: istock

     

    Samozřejmě ne úplně ve všem, ale nemusíte jim vybírat oblečení, hračky a jejich koníčky ani za ně rozhodovat, co se jim líbí a co ne. Můžete jim pomoct s radou a prodiskutovat s nimi jejich výběr, ale jinak to nechat na nich. Nemůžete si přece myslet, že všechno víte líp než ony – pokud jde o to, co skutečně chtějí. Vědí to, stačí jim dát příležitost.

  • Nemusíte chodit dítěti za patami

    Autor: iStock

    Není třeba všude chodit za dětmi. Jak rostou a stárnou, můžou jít do školy samotné nebo jet autobusem. Jasně – když půjdete s nimi, budou se cítit bezpečněji a vy klidněji, protože budete mít definitivní jistotu, že dítě dorazilo na místo určení. Ale čím jsou starší, tím víc mají rozumu a taky znají bezpečnostní pravidla, a vědí tedy, jak se chovat na ulici. Navíc když budou chodit do školy například s kamarády, budou posilovat i sociální vztahy.

     

  • Učit dítě sebeovládání

    Autor: istock

     

    Děti jsou samozřejmě velmi emotivní. V jednu chvíli jsou šíleně šťastné, pak zase hlasitě křičí či pláčou, až to je slyšet v celém domě. Radost je úžasná, ale pokud dítě při sebemenším nesouhlasu začne zuřivě křičet a projevovat záchvaty vzteku, měli byste mu ukázat, jak se naučit ovládat své emoce. Dítě musí vědět, že křikem nezíská všechno, co si přeje. Pokud mu pokaždé ustoupíte, když bude křičet, zvykne si získat vše tímto způsobem.

  • Učte děti sebekázni

    Autor: istock

     

    Děti by se měly naučit sebekázni a dělat potřebné věci, i když to nesouvisí s hraním a zábavou. Je to například čištění zubů před spaním, uklízení hraček a vypracovávání domácích úkolů – to vše by mělo být nedílnou součástí každodenní rutiny. Nemusíte vše dělat za ně. Ať si své úkoly udělají samy a samy si vyčistí zuby – vy to jen zkontrolujte.

     

  • Nemluvit za dítě

    Autor: istock

     

    Je nutné dát dětem šanci mluvit za sebe. To je důležité pro jejich intelektuální a komunikační dovednosti. Děti by se neměly bát toho, že by se jich někdo mohl na něco zeptat. Měly by se naučit odpovídat samy na otázky cizích lidí a rozvíjet reakce spontánně. Když se někdo zeptá vašeho syna "kolik ti je let?" a vy odpovíte pokaždé za něj, začne se brzo stydět a uzavře se před ostatními. Má snad vlastní pusu, ne?

  • Učit děti vysvětlovat příčinu a následek

    Autor: istock

     

    Dětem vysvětlete, že každý čin má svůj následek. Když jim začnete nadávat, musíte jim také říct, za co jsou kárány a proč je chcete potrestat. Je důležité, aby si děti uvědomily své chyby a vyvodily z nich vlastní závěry. Měly by pochopit, že jejich jednání může vést k určitým následkům. Pokuste se zůstat v klidu, když jim budete vysvětlovat, proč je lepší se chovat lépe a proč to tak je. Například: "Zase jsi rozbil vázu!" Místo toho řekněte: "Když běháš po bytě, hrozí, že něco rozbiješ."

     

  • Dovolit dětem dělat chyby

    Autor: istock

     

    Nesnažte se zbytečně strašit děti tím, že když něco udělají, mohou dopadnout špatně. Samozřejmě stojí za to vysvětlit jim, že některé věci mohou být pro život nebezpečné. Dejte jim ale svobodu, pokud jde o vše ostatní. To jim umožní poučit se z vlastních chyb, a získat tak to nejcennější: zkušenosti. Pamatujte, že i pády a zklamání jsou součástí života.

  • Nechat je vyjádřit svůj názor

    Autor: iStock

     

    Je užitečné rozvíjet schopnost dítěte kriticky se dívat na situace a formulovat své přesvědčení na základě vlastních chápání a pocitů. Je taky důležité nechat děti, aby vyjádřily svůj vlastní názor. Pomůže jim to, aby nepodlehly žertům svých kamarádů nebo aby nejednaly jinak jen pro to, aby ostatním něco dokázaly. V budoucnu si pak dokážou udržet své postavení a nebudou dělat jen to, co si přejí ostatní.

     

  • Nezacházet s dítětem, jako by bylo mimino

    Autor: istock

     

    Jakmile jsou dítěti tři roky, můžete je pomalu učit, aby si zvykalo na plnění některých domácích povinností. Může například uklízet hračky, později třeba vyndávat prádlo z pračky a podobně. Jak poroste, rozšiřujte seznam domácích povinností. To přispívá k jejich rozvoji a také schopnosti pomáhat druhým a respektovat práci ostatních.

     

    Jaké jsou zásady správného rodiče? Těchto 10 pravidel si vezměte k srdci. Podívejte se na video:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku