Jste rodič "s vrtulí", přísný nebo demokratický? Který styl výchovy je pro vás ten pravý?

  • Jste rodič "s vrtulí", přísný nebo demokratický? Který styl výchovy je pro vás ten pravý?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    11. listopadu  2019 
     06:00

    Neexistuje žádný manuál pro správné rodičovství, což jste si už určitě dávno uvědomili, když se vám narodilo dítě. A neexistuje "jediná správná“ cesta, jak své děti vychovávat. Styl výchovy může do jisté míry záviset na tom, jak jste byli vychováváni vy sami, nebo na tom, jak vy sami vnímáte rodičovství a do jisté míry i své kulturní zázemí.

    Máte-li doma novorozené dítě nebo je-li na cestě, možná přemýšlíte o tom, který styl výchovy by pro vás mohl být vhodný. Nebo pokud máte starší dítě, zajímá vás, zda byste své současné výchovné metody neměli přehodnotit. Každopádně si zapamatujte: neexistuje žádný správný či nesprávný způsob výchovy a váš styl pravděpodobně bude vycházet z několika různých stylů. A v těžkých chvílích si připomeňte, že rodičovství je tvrdá dřina a že neexistují ani dokonalé děti, ani dokonalí rodiče.

  • Autoritativní (demokratický) styl

    Autor: istock

    Spousta odborníků považuje tento styl za nejrozumnější a nejúčinnější formu výchovy. Do této skupiny patříte, pokud:

    ·      Stanovujete jasná a konzistentní pravidla a hranice.

    ·      Máte rozumná očekávání od svého potomka.

    ·      Svému dítěti nasloucháte.

    ·      Jste velkorysí s pozitivní zpětnou vazbou.

    Výhody: Jako autoritativní rodiče vytváříte bezesporu pro své děti milující a bezpečné prostředí. Děti, které vychovávají autoritativní rodiče, mají vyšší úroveň sebeúcty a taky lepší kvalitu života. Jsou zdravější, mají nižší riziko, že budou zneužívat návykové látky, že budou násilnické a zapojí se do nezdravého sexuálního chování.

    Nevýhody: Zatímco většina odborníků s tímto stylem souhlasí, vyžaduje to ovšem od rodičů hodně trpělivosti a úsilí. Vedle toho se musí pravidla občas měnit, což může být těžké pro děti i rodiče.

    Příklad autoritativní výchovy: Váš syn přijde domů s trojkou z důležité písemky, o které víte, že se na ni připravoval. Místo toho, abyste se rozzlobili, pochválíte dítě za to, co udělalo správně, ale taky ho povzbudíte, aby bylo příště lepší.

     

  • Autoritářský styl

    Autor: iStock

    Tihle rodiče striktně usměrňují dítě a výchova je většinou založena na příkazech a zákazech, kdy dospělý neustále tlačí na dítě. Nepřipouští se žádná diskuse. Heslem těchto rodičů je: "To, co je správné, není vždy populární, a to, co je populární, není vždy v pořádku." Do téhle skupiny patříte, pokud:

    ·      Trestáte dítě, někdy přísně.

    ·      Očekáváte, že dítě udělá to, co mu řeknete.

    ·      Máte vysoká očekávání a nedáváte jim prostor pro vlastní tvořivou aktivitu.

    ·      Nepodporujete otevřenou komunikaci.

    Výhody: Spousta lidí souhlasí s tím, že přísná výchova je dobrá. Když dítě zná své hranice, může se lépe soustředit na výsledky a úspěchy.

    Nevýhody: Děti těchto rodičů bývají závislé, nesamostatné, uzavřené a nevidí rodiče jako legitimní autority. Častěji se tyto děti účastní nevhodného chování, jako jsou kouření, záškoláctví a podobně. Další výzkumy taky ukázaly, že tyhle děti bývají depresivnější a mívají sklon k sociální izolaci.

    Příklad autoritářské výchovy: Vaše dítě se zeptá: "Proč nemůžu koukat na ten film?" Nebo: "Proč si nemůžu vzít dezert?" Vaše odpověď: „Protože jsem to řekl!“ Pravdou je, že podobně ale reagují příležitostně všichni rodiče 😊. Nebo: "Když dnes neuklidíš ten pokoj, vyházím ti všechny hračky do popelnice."

  • Oddaný styl

    Autor: istock

     

    Oddaní rodiče jsou velmi zaměřeni na dítě a snaží se pro něj vytvořit bezpečné prostředí. Mají hodně fyzického kontaktu s dětmi a někdy s nimi i spí. Bez zaváhání tedy reagujete na potřeby dítěte, uklidňujete ho, utěšujete a podporujete ho, jen aby se cítilo bezpečně a milované.

    Výhody: Studie publikovaná v roce 2010 v APAPsychNet uvádí, že děti, které vychovávají oddaní rodiče, jsou nezávislé, pružné, méně stresované a jsou empatické.

    Nevýhody: Tenhle styl výchovy může být velmi náročný. Možná si jako rodič budete muset zvyknout na to, že nemáte dost soukromí (ani sexu) a obvykle ani dost času sami na sebe.

    Příklad oddaného rodiče: Vaše dítě křičí a vypadá vystrašeně. Okamžitě jdete a utěšujete ho. Vaše batole má noční můru a chce spát ve vaší posteli. Dovolíte mu to.

     

  • Shovívavý styl

    Autor: iStock

    Shovívaví (benevolentní) rodiče jsou tolerantní a vřelí, někdy až moc. Od tradičních stylů výchovy se tento liší v tom, že rodiče mají nízkou či nulovou míru požadavků na dítě a téměř v ničem ho neomezují. Do téhle skupiny patříte, pokud:

    ·      Nestanovujete přísné limity ani hranice.

    ·      Nikdy se nesnažíte ovládnout své děti.

    ·      Děti mají minimum pravidel, pokud vůbec nějaká mají.

    ·      Dovolíte dětem dělat většinu rozhodnutí.

    Výhody: Shovívaví rodiče obecně své děti milují, a přesně tak je i vychovávají. Nejde o styl, který by odborníci vychvalovali, ale děti takto vychované si obvykle nestěžují.

    Nevýhody: Děti se mohou dostat do řady problémů, mohou být méně duševně zralé. Bývají citově rozladěné, a protože si dělají, co chtějí, často bývají nespolehlivé. Chybí jim pocit zodpovědnosti. Podle jedné studie může vést permisivní výchova k obezitě.

    Příklad shovívavého rodiče: Principem je, že nemáte nebo nechcete mít žádnou kontrolu. Vaše děti mají úplnou svobodu dělat chyby a poučit se z nich. Například: Najdete v pokoji schovanou krabičku cigaret. Myslíte si: "Přál bych si, aby nekouřily, ale nemůžu je donutit, aby to nedělaly."

  • Svobodomyslný styl

    Autor: istock

    Stejně jako kuřata ve volném výběhu se neomezují jen na pobyt v kleci, děti těchto rodičů dostávají při výchově prostor, aby se potulovaly a riskovaly – ale s rodičovským vedením. Tento styl se dost podobá shovívavému a tolerantnímu stylu. Tito rodiče uvolňují otěže, ale předtím, než to udělají, stanoví dětem pravidla a také důsledky, když se jimi nebudou řídit. Patříte sem, pokud:

    ·      Dovolujete dětem, aby byly nezávislé.

    ·      Dáváte jim svobodu.

    ·      Chcete, aby byly zodpovědné za to, co udělají.

    Výhody: Dát dětem pocit odpovědnosti a zároveň kontroly jim pomáhá růst. Jsou méně depresivní, nervózní, umějí se lépe rozhodnout, jsou soběstačné.

    Nevýhody: Vaše děti mají tolik svobody, že hrozí, že se zraní, ale riziko je malé. Někdy mohou být rodiče s tímto stylem považováni za nedbalé.

    Příklad svobodomyslného rodiče: Necháte své předškolní dítě běhat po dětském hřišti, zatímco ho „jen“ sledujete z dálky. Dovolíte dítěti, aby chodilo samo ke kamarádům.

     

  • Styl helikoptéry

    Autor: istock

    Rodiče „s vrtulí“ jsou noční můrou dětí. Jsou to rodiče, kteří neustále organizují všechny aspekty života jejich dítěte – od jídla, které musí jíst, přes přátele, které má mít, po to, co může dělat ve volném čase. Tyhle "helikoptéry" jsou tak moc zaměřeny na své potomky, že jim prakticky berou vlastní autonomii a sebedůvěru. Patříte k nim, pokud:

    ·      Snažíte se ovládat jejich život.

    ·      Nevěříte v jejich vlastní rozum.

    ·      Neustále jim nabízíte vedení.

    ·      Řešíte za ně problémy a taky je vyřešíte.

    Výhody: Studie z roku 2016 zaměřená na vysokoškoláky, kteří byli vychováváni rodiči "s vrtulí", ukázala, že měli nižší pravděpodobnost, že by začali pít alkohol nebo provozovali rizikové sexuální chování.

    Nevýhody: Děti těchto rodičů bývají závislé a cítí se „udusané“. Jsou úzkostlivější a nemají vyvinuté základní dovednosti k řešení běžných životních komplikací a stresů. Cítí se taky ztracené a někdy si neumějí ani zavázat tkaničky či připravit si svačinu.

    Příklad rodiče "s vrtulí": Dítě si chce hrát, ale vy rozhodnete, jakou hru si bude hrát, a radíte mu, jak si hrát. Dítě přinese špatnou známku a vy jdete přímo za učitelem a požadujete, aby mu dal druhou šanci.

     

    Proč by měly děti pomáhat s domácími pracemi? Podívejte se na VIDEO:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku