Nejlepší domácí zvíře pro vaše dítě. Jaké pořídit, aby ho nezačalo brzo nudit?

  • Nejlepší domácí zvíře pro vaše dítě. Jaké pořídit, aby ho nezačalo brzo nudit?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. listopadu  2019 
     06:00

    Nemůžete se rozhodnout, jestli do rodiny pořídit nějakého domácího mazlíčka? A pokud už jste svorně rozhodli, že ano, co je vhodnější – pes, nebo kočka? Pták, nebo křeček? Zkuste vybírat podle našich doporučení a především podle toho, jakou povahu vaše děti mají. Ne každé zvíře se totiž hodí pro všechny.

    Navíc se musíte připravit i na to, že zvířátko je jako další člen rodiny, to znamená, že těšit a radovat by se z něj měli všichni, nejen dítě. A taky se musíte připravit i na méně příjemné záležitosti spojené s chovem konkrétního zvířete. Kolik času denně máte? A kolik času jste ochotni do péče o domácího mazlíčka investovat? Počítáte s tím, že podestýlka, žrádlo a tak dále něco stojí?

  • Pes

    Autor: iStock

    Psi jsou pro děti rozhodně jedním z nejlepších parťáků, je s nimi zábava, baví je společné hry a dokážou i ochránit.

    Ideální pro: Děti, které si vytvářejí silné pouto. Vztah mezi zvířaty a lidmi je zvláště silný u psů. Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka. Oddaností se psovi žádný jiný domácí mazlíček nevyrovná.

    Ale pamatujte, že… Obecně platí, že psi vyžadují maximální péči. Sliby jako „budu ho venčit každý den a budu ho krmit“ jsou obvykle velmi rychle zapomenuty, dokonce i když původně byly vysloveny s tím nejlepším úmyslem. Také pozor na kousnutí. Nikdy nenechávejte dítě bez dozoru samotné se psem. Při výběru myslete taky na vhodné plemeno, proberte pro a proti. Zvolené plemeno by mělo odpovídat vašim možnostem, protože každodenní venčení je časově i organizačně náročné, zvláště když nemáte zahradu. Nenáročné čivavě stačí krátké venčení i po městě, akční ohař potřebuje i několikahodinové procházky denně!

     

  • Zlaté rybky

    Autor: iStock

    Plavou si jen tak za sklem a nenadělají žádný hluk ani nepořádek. Rybičky bývají často první volbou, protože jsou nenáročné a hodí se i pro alergiky. Když odjedete na pár dnů pryč, nic se jim nestane a krmení moc nestojí.

    Ideální pro: Děti, které chtějí úplně poprvé nějaké domácí zvíře. Je to populární „startovací mazlíček“, otužilá zlatá rybka může žít až několik let ve studené vodě bez topení nebo filtru.

    Ale pamatujte, že… Jedním z nejčastějších způsobů, jak předčasně ukončit život zlaté rybce, je ten, že ji nakrmíte až moc nebo jí dáte nevhodnou potravu. Myslete i na to, že s rybkami se nedá mazlit, takže děti asi brzo omrzí. Počítejte taky s tím, že akvárium se musí udržovat čisté.

     

  • Kočka

    Autor: iStock

    Nic není teplejší, načechranější a roztomilejší než tělo kočky a její uklidňující vrnění. Taky mňoukání. Ovšem taky drápky, které umí seknout, když se kočce něco nelíbí. Přesto patří kočky spolu se psy k nejoblíbenějším mazlíčkům.

    Ideální pro: Děti, které o zvířata rády pečují, ale kterým nebude vadit, když je občas bude domácí zvíře ignorovat nebo se bude chovat rezervovaně. Ačkoli kočky milují obě pohlaví, holky prý dávají častěji přednost kočkám než kluci. Výhodou taky je, že kočky nemusíte venčit a můžete je nechat doma delší dobu samotné a ony nebudou strádat. Dbejte i na výběr plemene, některá jsou extrovertní a divoká, jiná jsou hlučná, další velmi tichá.

    Ale pamatujte, že… Je prokázáno, že pokud vyrůstá kočka od malička s dítětem, dítě má podle odborníků snížené riziko vzniku alergií. Ovšem pokud si pořídíte kočku, když je dítě starší, může dojít k propuknutí alergie. Myslete taky na to, že kočky mohou děti během hry poškrabat a některé, když dospějí, jsou tak silné osobnosti, že si mazlení moc neužijete. Kvůli drápkům jsou vhodné spíše pro děti od 4 let.

     

  • Ptáci

    Autor: iStock

    Andulky, papoušci, korely – ptáků na výběr do klece je dost. Jestli vám nevadí ptačí křik, poletující peří a častější úklid, pak zvolte andulku nebo papouška.

    Ideální pro: Děti, které jsou skutečnými zvířecími nadšenci. Ptáci jsou barevní, aktivní a mohou být velmi sociální, ale jejich trénink vyžaduje čas a trpělivost, takže pro všechny děti nejsou vhodní. Ptáci jsou křehká stvoření a na mazlení je neužije. Hodí se spíše pro školní děti, které nebudou bouchat do klece a křičet. Ptáci potřebují inteligentního majitele, který u nich bude vzbuzovat autoritu – i takový papoušek si totiž umí postavit hlavu, a mohl by dítě zranit.

    Ale pamatujte, že…Pokud máte praktické dítě nebo netolerujete nepořádek, určité druhy ptáků pro vás nebudou ideální volbou. Ujistěte se, že jste vybrali ptáka spíše podle povahy než barvy, protože osobnost se velmi liší podle druhu. A připravte se na skutečný závazek: ptáci mohou žít dlouho. Hodně dlouho.

     

  • Drobní hlodavci

    Autor: iStock

     

    Křečci, morčata, potkani. Jsou malí, chlupatí, neškodní a chytří jako opice. I tihle tvorové ale vyžadují určitou péči, ale zvládnou je i malé děti.

    Ideální pro: Rodiny, které chtějí domácího mazlíčka, ale nejsou připraveny na kočku nebo psa. „Kapesní mazlíčci“ jsou obzvláště vhodní pro domácnosti, kde jsou všichni během dne pryč, protože hlodavci obvykle žijí v noci, když vy spíte. Na rozdíl od rybiček se s nimi děti můžou pomazlit a náklady na chov nejsou vysoké.

    Ale pamatujte, že… Hlodavci potřebují pravidelně měnit podestýlku, jinak se bude bytem táhnout nelibý zápach. A to někdy i v případě, že pravidelně klec čistíte. Zvažte i výběr druhu, křeček je více samotářský a nerad se mazlí, morče je zábavnější, protože je větší a přítulnější. Potkani jsou velmi chytří a přítulní, snadno se ochočí a naučíte je i různé kousky. Nevýhodou hlodavců je i jejich krátký život.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku