Tátové jsou šťastnější než mámy. Nová studie to potvrzuje a uvádí důvod proč!

Tátové jsou šťastnější než mámy. Nová studie to potvrzuje a uvádí důvod proč!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
23. prosince  2019 
 06:00

Děti jsou samozřejmě přínosem pro všechny, podle statistik ovšem pořád platí, že s dětmi tráví více času matky, a to v průměru 104 minut denně, zatímco muži „jen“ 59 minut denně. Ovšem oproti roku 1965 je to zlepšení, tehdejší otcové byli se svými potomky jen 16 minut denně! Nicméně nejnovější studie ukazuje, že otcové jsou ve své roli šťastnější než matky. Proč?

Nová studie Happy Moms, Happier Dads: Genderered Caregiving and Affect naznačuje, že tátové jsou šťastnější – a taky vysvětluje proč. Vedoucí studie Cadha McDonnell, Nancy Luke a Susan E. Short analyzovaly konkrétní aktivity v oblasti péče o děti, aby určily, kde a kdy tyto aktivity probíhaly, který rodič byl přítomen, kolik péče bylo dětem věnováno a jak byly ovlivněny nálady matek a otců.

Studie byla publikována v časopise Journal of Family Issues a zabývala se tím, kdo udělal co, pokud jde o uspokojení základních potřeb dítěte, kdo byl zapojen do hraní či sportu nebo kdo pomáhal s domácími úkoly, kdo vozil děti na kroužky či je vozil k lékaři. Zaměřila se spíše na kontext péče než na množství času.

Autorky došly k závěru, že rodičovství je emocionálně náročné a vysoce genderové. „Pozorujeme genderovou nerovnováhu v emocionálních odměnách za péči o děti. Otcové hlásí více štěstí, méně stresu a méně únavy než matky,“ říkají výzkumnice. Velkou roli v tom samozřejmě hraje stresový faktor. Čím stresovanější byli rodiče, tím byli méně šťastní. A čím méně stresu, tím více štěstí – i proto, že se věnovali více rekreačním aktivitám a méně stresujícím aspektům rodičovství.

Leah Ruppanner, která vyučuje sociologii na University of Melbourne, přezkoumala spolu s kolegy údaje od zhruba dvaceti tisíc australských rodin za 16 let. Vedle zjištění, že mít druhé dítě ovlivňuje duševní zdraví rodičů, dospěla k závěru, že: „Před porodem vykazují matky a otcové podobnou úroveň časového tlaku. Jakmile se ale narodí první dítě, zvyšuje se časový tlak na oba rodiče. Tento účinek je však pro matky podstatně větší než pro otce. U druhého dítěte se pak časový tlak zdvojnásobuje a dále se prohlubuje propast mezi matkami a otci.“

Vedle úrovně stresu může být také důvodem, proč jsou otcové šťastnější, to, že si s dětmi více hrají, a to i ve chvílích, kdy se o ně starají nebo je přebalují. „Matky jsou zřejmě pořád obecně zodpovědnější za péči o děti a mají mnohem více neviditelné práce v domácnosti, což vede k tomu, že jsou méně šťastné,“ vysvětluje psycholožka Catherine Neslon-Coffey. Doporučuje tedy, aby vměstnaly i matky hru do toho, co už dělají. Pak se možná budou cítit šťastnější.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku