Jak často říkáte dětem ne? Pozor na to, může to ublížit i dospívajícím

Jak často říkáte dětem ne? Pozor na to, může to ublížit i dospívajícím
Foto: istock
Sdílej na facebooku
22. ledna  2020 
 06:00

Ať už jste rodiče liberální nebo autoritativní, je pravděpodobné, že se při výchově nevyhnete slůvku ne. Pokaždé, když dítě něco chce, ale vy mu to nechcete dát, řeknete ne, nebo když dělá něco, co je nevhodné, říkáte ne. A když zabrousíte hlouběji do paměti, zjistíte, že určitě i vy sami jste v dětství tohle slovíčko slýchali. Otázkou je, co to dělá s dětskou psychikou, zvláště když říkáte ne velmi často...

Může tohle slovo ovlivnit vývoj dítěte? Může mu to nějak významně uškodit? Samozřejmě usměrňovat chování dětí, zejména malých, je často nezbytné ("nechoď přes tu silnici", "nesahej na tu rozpálenou plotnu"…) kvůli jejich bezpečnosti, jakmile ale děti povyrostou a začnou prozkoumávat svět, používání negativního slova ne se zvyšuje. No a v době dospívání začnou teenageři „testovat“ limity rodinných pravidel. Chtějí si prosadit svou nezávislost, což může vést samozřejmě k třenicím. V důsledku toho se posouvají hranice a rodiče mají ještě negativnější reakce.

Zatímco slovo ne není samo o sobě problém, tak obecně platí, že pokud děti neustále slýchají negativní zpětnou vazbu, může to mít samozřejmě neblahý vliv na jejich zdravý vývoj. Jakmile začnou růst, začnou přirozeně zkoumat svět kolem sebe a testují své vlastní limity. Snaží se dělat to, co chtějí dělat, a je to naprosto v pořádku.

To se v praxi projevuje tak, že žádají více a více svobody, dokonce i takové svobody, na kterou nejsou – zejména dospívající – připraveny. Například chtějí přespat v domě kamarádů nebo mají pocit, že škola je ztráta času, a chtějí skončit se studiem.

Nadužívání slova ne je velmi nebezpečné, protože když dětem rodiče neustále říkají, že chybují, mýlí se a nesplňují rodičovská očekávání, ne vždy děti pochopí, že mají rodiče v úmyslu jim vlastně pomoci. Místo toho dojdou k názoru, že je nemáte dost rádi nebo jim nerozumíte. To může vést k tomu, že začnou věřit, že je s nimi samými něco špatně, což ovlivní nakonec jejich sebevědomí.

I když adolescenti předstírají, že neposlouchají nebo se vůbec nezajímají o to, co dospělí říkají, často tomu tak ve skutečnosti vůbec není. To, co rodiče dětem říkají, může mít pro ně velkou váhu. Schopnost dětí používat vlastní úsudek a dělat rozumná rozhodnutí je z velké části utvářena jejich sebevědomím.

Při výchově bychom měli být jako rodiče důslední, ale neměli bychom to zase přehánět s používáním slova ne. A to především kvůli tomu, aby se u dětí vytvářelo zdravé sebevědomí. Nejlépe funguje jasná komunikace bez zbytečných negativních komentářů. Obecná hodnocení typu „prostě tomu nemůžu věřit“ nebo „někdy tě fakt nesnáším“ nebo komentáře o vzhledu dětí či o jejich inteligenci můžou u nich posilovat negativní přesvědčení o sobě samých.

Děti, které rodiče neustále kritizují, mohou cítit, že nic nedělají správně, a později se raději vzdají všech pokusů. „Samozřejmě je nutné dětem nastavovat hranice, ale je taky nutné přemýšlet, jak mluvíme a co máme na jazyku. To, co může rodič považovat za neškodný komentář, může mít silný dopad na sebevědomí dítěte,“ říká David Schwartz, manželský a rodinný terapeut.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku