Proč trpí školní děti úzkostí? Tohle jsou možné důvody! Napadlo by vás to?

Proč trpí školní děti úzkostí? Tohle jsou možné důvody! Napadlo by vás to?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
14. února  2020 
 06:00

Je běžné, že školní děti všech věkových skupin zažívají stres. Nejčastěji je to patrné po letních prázdninách a pak třeba před vysvědčením. Ovšem stres mohou pociťovat kdykoli během roku. Odkud stres a úzkost pocházejí? Hlavní roli hrají sociální, akademické a plánovací faktory, ale taky skryté stresory.

Spousta dětí může zažívat určitou míru stresu v sociálních situacích, které souvisejí se školou. Které to jsou a co všechno může vašim dětem způsobovat úzkost?

Učitelé

Co si budeme povídat, dobrá zkušenost s učitelem může vytvořit v dítěti důvěru a taky v něm vyvolat pozitivní pocity. A samozřejmě to platí i naopak. Špatná zkušenost může v dítěti vyvolat úzkost a někdy i strach. Někdy může existovat nesoulad mezi žákem a učitelem, který souvisí třeba s tím, že ne každému dítěti sedne styl výuky. Když k souladu nedojde, bohužel to může v dítěti vyvolat trvalé negativní pocity směrem ke škole nebo může dítě začít pochybovat o vlastních schopnostech.

Přátelé a spolužáci

Většinou děti a dospívající říkají, že spolužáci jsou jedním z oblíbených aspektů školy. Ovšem pro některé děti mohou být zdrojem stresu a úzkosti. Obavy z nedostatku opravdových přátel a férových spolužáků, z neschopnosti držet krok s kamarády v konkrétní oblasti můžou vést ke konfliktům a vzájemnému tlaku. Řešení těchto problémů samo o sobě může vyvolat úzkost.

Šikana

Přestože dnes má řada škol nejrůznější programy proti šikaně, nedá se říct, že by šikana zmizela docela. Pomoc je samozřejmě snadněji dostupná než dříve, na druhou stranu bohužel šikana přešla do jiné sféry na úrovni špičkové technologie. Spousta žáků a studentů používá internet, mobilní telefony a další mediální zařízení k šikaně spolužáků a tento typ šikany bývá velmi agresivní. Může být anonymní a může samozřejmě v šikanovaném žákovi vyvolat úzkostné stavy.

Přemíra koníčků a zájmů

Řada rodičů to přehání, pokud jde o plánování mimoškolních aktivit. Ve snaze dopřát dětem co nejvíc a co nejlepší možné zážitky zapisuje spousta rodičů děti do desítek kroužků. Čím jsou pak děti starší, tím jsou mimoškolní aktivity náročnější. I to děti stresuje a může to v nich vyvolat úzkost.

Nedostatek času s rodinou

Zaneprázdněné děti, zaneprázdnění rodiče, hektický život. Absence společných rodinných večeří. To, že se rodiče s dětmi sejdou společně, bývá spíše výjimkou než pravidlem. Přitom pravidelné rodinné diskuse můžou být pro děti velmi důležité při řešení problémů, kterým čelí.

Nedostatek spánku

Málo kvalitního spánku – to není problém jen dospělých. Dnešní děti a dospívající spí méně, než by měli. Vedle toho, že jsou kvůli tomu ospalí, mohou mít taky špatnou koncentraci, koordinaci i náladu. A v neposlední řadě nedostatek spánku vyvolává v dětech úzkost.

Velký tlak

Stále více dětí cítí úzkost z toho, aby všechno zvládly. Dostávají čím dál víc úkolů a taky těžších úkolů, než tomu bylo v minulých generacích. Tento tlak mohou některé děti těžko snášet.

Nevhodná strava

V dnešní době je k dispozici nadměrné množství nevhodných potravin a vzhledem k časovým omezením obsahuje (bohužel) dětská strava více cukru a méně výživných látek, než je doporučováno. A nevhodná strava může vést k výkyvům nálad, nedostatku energie a dalším negativním následkům, které ovlivňují úroveň stresu.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku