Slyšeli jste o všímavém rodičovství? Znamená to zpomalit a mít k dětem blíž

  • Slyšeli jste o všímavém rodičovství? Znamená to zpomalit a mít k dětem blíž
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. února  2020 
     06:00

    Takzvané všímavé rodičovství, neboli mindful parenting, je forma výchovy, kdy věnujete záměrnou pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku, aniž byste hodnotili a soudili. Všímavé je opak nevšímavosti.

    Co to znamená pro rodiče aplikovat všímavé (vědomé) rodičovství? Znamená to, že víte, kde jste, co si myslíte a jak se cítíte uvnitř i zvenčí. Všímavost je taky o pohledu na svět, aniž byste příliš kritizovali a hodnotili. Tak trochu to připomíná buddhistickou filozofii, ale proč ne? Myšlenka všímavého rodičovství existuje zhruba od roku 1997 a v zásadě aplikuje principy všímavosti na většinu situací ve vaší rodině.

  • Co je cílem všímavého rodičovství?

    Autor: iStock

    Cílem všímavosti v rodičovství je cíleně reagovat na chování nebo jednání vašeho dítěte a reagovat na ně jednoduše. Pěstování vašeho vzájemného vztahu tímto způsobem podle odborníků pomůže posílit vaše pouto a povede k dalším výhodám. Neznamená to ale, že všímavý rodič myslí vždy pozitivně. Rodičovství není vždy jen slunce a úsměvy. Praktikováním všímavosti se ale budete věnovat přítomnému okamžiku a nebudete si lámat hlavu traumaty z minulosti. A co je důležitější – budete mít pod kontrolou své reakce.

     

  • Jaké dovednosti zahrnuje všímavé rodičovství?

    Autor: iStock

    ·      Naslouchání: To znamená, že budete skutečně naslouchat svému dítěti a sledovat ho. To samozřejmě může vyžadovat spoustu trpělivosti a praxe. Tohle naslouchání se vztahuje i na život kolem vás – vůně, zvuky.

    ·      Přijetí a nesouzení: Vaše pocity nebo pocity dítěte nebudete soudit. Co to znamená? Nevyjádření zahrnuje opuštění nerealistických očekávání vůči dítěti. Prostě je to, co je.

    ·      Emoční vědomí: Modelování emocionálního vědomí je klíčem k tomu, aby se vaše dítě učilo totéž. Vždy existují emoce, které ovlivňují situace, ať byly vytvořeny v minulosti nebo jsou krátkodobé.

    ·      Samoregulace: Znamená to, že nenecháte své emoce, aby vyvolaly okamžitou reakci, jako jsou křik nebo jiné automatické chování. Stručně řečeno – je třeba myslet před tím, než něco uděláte, abyste se vyhnuli přehnaným reakcím.

    ·      Soucit: Nemusíte souhlasit s činy nebo myšlenkami svého dítěte, ale všímavé rodičovství podporuje v rodičích, aby měli soucit. Jedná se o empatii a porozumění dítěti v konkrétní okamžik.

  • Výhody vědomého rodičovství

    Autor: iStock

    Existuje celá řada studií, které zkoumaly výhody spojené s rodičovstvím všímavosti. Pro rodiče to přináší snížení stresu, zmírnění poruch nálady, úzkosti a depresí. Jedna studie z roku 2008 zkoumala výhody pro těhotné ženy ve třetím trimestru (ano, prospěch můžete mít ještě před začátkem výchovy dětí). Ženy, které praktikovaly metodu všímavosti, byly méně úzkostné a měly méně často špatnou náladu. Další studie ukázaly, že všímavé rodičovství má pozitivní vliv na celou rodinu. Zvláště patrné to bylo v době dospívání dětí, kdy bývají vztahy v rodinách poměrně turbulentní.

     

  • Další výhody pro děti a rodiče

    Autor: iStock

    ·      Všímavé (vědomé) rodičovství zlepšuje komunikaci mezi rodičem a dítětem.

    ·      Zmírňuje příznaky hyperaktivity a zlepšuje rodičovskou spokojenost.

    ·      Snižuje agresivitu, pocity deprese, úzkost a stres.

    ·      Celkově podporuje větší zapojení rodičů.

    ·      Posiluje pocit, že vychovávat vyžaduje méně úsilí.

     

  • Rozdíly oproti jiným stylům výchovy

    Autor: iStock

    Ptáte se, co tedy přesně odlišuje všímavé rodičovství od ostatních stylů výchovy? Nejde ani tak o to, co uděláte konkrétně, ale o to, abyste si prostě udělali čas. Pokud vám to připadá těžké, nebojte se. Je to určitě posun v myšlení, který může nějakou dobu trvat, než tomu porozumíte. Jiné rodičovské styly mají tendenci zaměřovat se na strategie, jak se vypořádat s určitým chováním či činy. Všímavé rodičovství je o krocích zpět a zpomalení.

    Jde o rozpoznávání vnitřních emocí nebo vnějších podnětů, které mohou mít v tuto chvíli nějaký dopad. A jde o přijímání pozitivních a negativních emocí. Vědomé rodičovství ctí zážitky z dětství a vyžaduje čas, abyste viděli svět i očima svého dítěte. Nemusíte ale měnit úplně celý svůj životní styl, jednoduše otevřete oči, doslova a obrazně. Buďte tady a teď. Dýchejte, přemýšlejte. Najděte to, co se děje právě teď, přímo před vámi.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku