Zpověď Alanis Morissette: Oba s mužem chodíme na terapie, ale nestydíme se za to!

Zpěvačka Alanis Morissette: upřímná zpověď
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
16. dubna  2020 
 06:00

Co je pro ni ze všeho nejdůležitější? Nezklamat své ratolesti, splnit vlastní sliby a nevzdávat to! O rodičovství i problémech s tím spojených otevřeně promluvila pro časopis Health. Proč chodí stále na terapii a jak to doma zvládají?

„Dala jsem si jeden jediný závazek, a to být tady naplno pro své nejbližší a podporovat je, jak nejlépe umím,“ uvedla Alanis Morissette, která bude jedním z interpretů ojedinělého multižánrového on-line koncertu Jeden svět: Společně doma pro všechny, kteří nyní tráví většinu času v domácí karanténě kvůli koronaviru.

Teď si prostě budeme hrát!

Celosvětová pandemie onemocnění covid-19 před nás staví nové výzvy a nečekané úkoly i povinnosti. A jednou z nich je také uzavření škol a školek. Zvykáme si na zcela odlišný běh života, vše je naruby.

Pětačtyřicetiletá rocková zpěvačka má se svým manželem rapperem Mariem Treadwayem celkem tři ratolesti, devítiletého syna Evera, tříletou dceru Onyx a nejmladšího, ani ne ročního syna Wintera.

Rozhodla se neposílat je do školky a školy, dva starší učí sama doma. „Pro mě je domácí vzdělávání vlastně forma přirozené výuky spojené s hraním a zábavou. To, jakým způsobem probíhá, zásadně ovlivňují samotné děti. Přizpůsobujeme se jejich potřebám, zájmům a schopnostem. Takže pokud si zrovna chtějí hrát s písmenkovými tabulkami, listovat obrázkovou knížkou, pročítat encyklopedie nebo vystřihovat zvířátka a lepit na ně třpytky, děláme to. Neustále je pozorně sleduji, co je zaujme, na co se dívají, co bedlivě pozorují, a tím směrem je pak navedu. Učení hravou formou má největší hloubku,“ je přesvědčena Alanis.

Učit se dá všude a jakkoli!

Aby se děti vydržely soustředit a vzdělávání je nepřestávalo zajímat a bavit, vymýšlí jim zpěvačka společně s manželem nejrůznější podněty, překvapení, hádanky.

„Zjistili jsme, že příležitostí, jak a kde se učit novým postřehům, znalostem a dovednostem, je spousta všude kolem nás. Respektive, vzhledem k aktuální situaci, kdy trávíme čas téměř výhradně doma, kolem našeho domu.

Všude schováváme smotky s nejrůznějšími úkoly a hádankami (například vyhláskovat slovo, které značí to, co je na obrázku, přiřadit správně mláďata k namalovaným zvířátkům, rozdělit dřevěné kostky podle barev…). Nemáme žádná striktní pravidla. Pokud se mě třeba syn v devět večer zeptá na životně důležitou záležitost, neuslyší ode mě žádné obligátní: už je pozdě, promluvíme si o tom až ráno. – Ne, právě teď je ten správný moment. Domácí škola není od-do, jde o nonstop vzdělávání svých dětí, seznamování se se světem, kontinuální proces, který nikdy nekončí. Jde ovšem o obrovský závazek,“ zdůrazňuje Alanis.

Ne každý chce takovou odpovědnost!

Uvedla, že se často setkává s lidmi, kteří se svěří, že její přístup obdivují, je jim blízký a rádi by domácí výuku se svými potomky také praktikovali, ale prostě nemůžou. Trápí je obavy, že by takovou „nálož“ nezvládli, nebo nemají dost času, sil a energie. „Pokaždé odpovídám, že je naprosto chápu, rozumím jim a přiznám, že je podle mě v takovém případě chytrá volba, že se do toho nepouštějí. Je to náročné a berete na sebe obrovskou odpovědnost,“ upřímně přiznává Alanis.

Zpěvačka nemá problém hovořit otevřeně a bez obalu ani o své temné minulosti, mnohaletém boji s depresemi, poruše příjmu potravy ani o sexuálním zneužívání.

Svěřila se rovněž s tím, jak ovlivnila její život poporodní deprese, kterou prošla. Psychickými potížemi trpěl také její manžel, oba dosud docházejí pravidelně na terapii a nestydí se o tom mluvit ani před svými potomky. „Povídáme si o tom často. Nedá se tomu vyhnout: Kde je táta? – Šel na terapii. – A co je to ta terapie? – Tam je někdo, kdo ti pomůže pochopit, co cítíš, porozumět své duši, srdci a hlavě. – Pro mě je to velká věc, být průvodcem svých dětí na jejich cestě. Toužím dopřát jim pocit, že nejsou samy, jistotu, že jsme tady pro ně a vždycky budeme, že se nemusí stydět za své emoce a bát se o čemkoli otevřeně promluvit,“ dodává Alanis.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku