Jak uchránit děti před chřipkou? Seďte doma nebo běžte do lesa!

Jak uchránit děti před chřipkou? Seďte doma nebo běžte do lesa!
K pravé chřipce patří vysoká horečka i bolest hlavy, kloubů a svalů
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
26. ledna  2016 
 06:00

Chřipková epidemie pomalu nabývá na síle. I když lékaři odhadují, že letošní varianta nemoci nebude horší než jiné, dostat tuhle virovou chorobu je dost nepříjemné. Na očkování už začíná být pozdě. Jak před nemocí ochránit děti? 

Bojíte se, aby váš potomek nedostal chřipku? Hlavní zásada a rada je tu vlastně jediná: snažte se, aby se vyhnul místům, kde hrozí, že se nakazí. Což bohužel není dost dobře možné, pokud chodí do školy nebo školky, což jsou místa typická šířením nákazy. Rozhodně však má smysl neposílat do školy dítě, které má nějakou slabší virózu, rýmu nebo kašel, protože oslabený organismus se spíše nakazí i pravou chřipkou. 

A určitě je rozumné odpustit si návštěvy kin, divadel či obchodních center, uvažovat lze o omezení cest veřejnou dopravou. Vyplatí se držet se i rad, které rodiče často nepovažují za tak důležité. 

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění…celý článek

Sem patří třeba doporučení, že děti musí hodně spát. Nebo třeba rada, aby si všichni dobře myli ruce. Naučte všechny členy rodiny základní hygienický návyk: po toaletě a po příchodu domů z venku si pořádně umýt ruce. Mýdlem, pod tekoucí vodou, důkladně a i mezi prsty. Až 80 procent nemocí z nachlazení je přeneseno bacily z rukou. Bacily kašle a rýmy přežívají několik hodin, mytí rukou podle mnoha studií výrazně sníží možnost nákazy.

Pokud jsou děti zdravé, choďte s nimi naopak ven do přírody, protože dětem (a nakonec i dospělým) svědčí pobyt venku více než cokoliv jiného. Jejich imunita potřebuje pobyt na čerstvém vzduchu, dopřejte jim ho pořádně alespoň o víkendech. Možná vás to bude stát investici do odolného oblečení, ale ušetříte na lécích a podobně. Pokud už jsou nastydlé, platí, že při teplotě, natož horečce se ven nechodí, ale s pouhým menším kašlem to na chvíli jde. 

Přečtěte si, co potřebujete vědět o dětské imunitě 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku