Kdy s dítětem jet okamžitě na pohotovost nebo volat záchranku? Vždy v těchto situacích!

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    21. září  2017 
     06:00

    Naměřila jste svému půlročního dítěti teplotu a přemýšlíte, jestli to zvládnete vlastními silami, nebo pojedete na pohotovost? Klasické dilema u většiny maminek. Ve většině případů žádné drama nehrozí, ovšem někdy je nutné odjet na pohotovost co nejrychleji. Je totiž rozdíl, když dostane čtyřicítku dvouměsíční kojenec a když ji má tříleté batole. Jak tedy reagovat?

  • Novorozenci a kojenci do šesti měsíců

    Autor: iStock

    Děti v této věkové kategorii patří do specifické skupiny, u které alarmující signály vypadají jinak než v pozdějším věku. „Varovným příznakem je nechuť k pití, opakované zvracení, apatie, nezájem o okolí nebo naopak nezvyklý neklid, prošedávání, žlutozelený nádech kůže, trvalý tichý pláč, pokles svalového napětí (dítě vypadá jako hadrová panenka), vyklenutá fontanela či dráždivost (záškuby těla při sebemenším podnětu),“ vyjmenovává dětská lékařka Marta Šimůnková. Jde-li tedy o novorozence nebo velmi malého kojence, nemá smysl hrát si na hrdiny a raději odjeďte hned na pohotovost nebo zavolejte záchranku. Pokud naměříte u děťátka více než 37,5, můžete zavolat na pohotovost nebo svému dětskému lékaři a poradit se, co dělat. Když teplota neporoste, nemusíte situaci dramatizovat.

     

  • Starší kojenci a batolata

    Autor: iStock

    Začalo vaše dítě pokašlávat a dostalo rýmu? Pak jde zřejmě o klasické nachlazení, a to zpravidla zvládnete sami doma. „Rýmička“ není smrtelná a „obtěžovat“ tím v půlnoci pohotovost v nemocnici není dobrý nápad. „Když je ale teplota nad 38,0 (38,5 měřená v zadečku) a trvá déle než dva dny nebo když neklesá ani po paracetamolu či ibuprofenu, raději na pohotovost nebo k lékaři zajděte. Rozhodující je vždy celkový stav dítěte. Když přijímá tekutiny, má zdravou barvu pokožky (růžovou) a reaguje přiměřeně na podněty (komunikuje), můžete vyčkat, jak se bude situace vyvíjet,“ radí dětská lékařka Marta Šimůnková. Pozor, nikdy dětem nedávejte léky Acylpyrin, Aspirin a jiné podobné léky, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou!

  • V jakých situacích vyhledat lékaře?

    Autor: iStock

    Kašle vaše dítě dráždivě a je to pro něj vyčerpávající? Brání mu kašel, aby spalo nebo pilo? I to je důvod k vyšetření u lékař. Náhlý, noční „štěkavý“ kašel je známkou prudkého zánětu hrtanu, a tak ihned zavolejte lékaře. Stejně tak ho vyhledejte v případě průjmu a zvracení. „U průjmu je nutné ověřit, jestli jde opravdu o průjem. Řidší a častější stoličku mívají kojené děti, řidší a různě zbarvená se objeví i při zařazování příkrmů a nových potravin do jídelníčku staršího kojence i batolete. Jakmile se ale ve stolici objeví hlen, či dokonce krev, neváhejte a jeďte na pohotovost, hrozí dehydratace,“ vysvětluje dětská lékařka.

     

  • Kdy okamžitě volat záchranku?

    Autor: iStock

    Jsou příznaky provázející stavy, u nichž rychlá reakce, kdy víme, co udělat, může dítěti zachránit život. A to bez ohledu na věk. Jde především o tyto příznaky: bezvědomí (jakéhokoli původu), křeče (záškuby svalstva nebo celého těla se ztrátou i bez ztráty vědomí), tepenné krvácení (z rány stříká jasně červená krev), popáleniny větší, než je velikost dospělé dlaně, a všechny popáleniny 3. stupně (do živého masa), u kojenců však při pochybnostech raději vždy jednejte, promodrávání až bledost kůže spojená s apatií a nezájmem, dušnost (namáhavé dýchání, lapání po dechu, promodrávání kolem úst) a teplota nad 39 stupňů Celsia. U všech příznaků pak platí zásada: čím menší dítě, tím dříve k lékaři!

     

  • Na které telefonní číslo volat – na 155, nebo 112?

    Autor: iStock

    Doporučujeme volat tísňovou linku 155 vždy, když si rodiče nevědí rady, nebo si nejsou jisti správným postupem – ať už jde o úrazy, alergické reakce či vysoké horečky. Dispečerky na tísňové lince jsou zkušené zdravotnice, které rodičům poradí, případně vyšlou výjezdovou skupinu v sanitním voze. Aby dispečerka věděla, kam sanitku poslat, je důležité říct přesnou adresu a popsat co nejpřesněji situaci. Současná legislativa nařizuje příjezd k pacientovi do 20 minut od přijetí tísňového volání. Průměrný dojezdový čas pražských záchranářů se pohybuje v rozmezí 7-8 minut. Linka 112 je evropské číslo tísňového volání, spravují ho hasiči a má výhodu aktivace všech složek IZS najednou – ideálně při hromadném neštěstí a pro cizince. Ve chvíli, kdy jde o zhoršení zdravotního stavu, doporučujeme volat na zdravotnickou záchrannou službu. Po vytočení 155 budete mluvit přímo se zdravotníky, nebude třeba přepojování a vyhnete se určité časové ztrátě.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku