Zase ty nemoci! S čím ještě dítě poslat do školy a s čím už ne

Zase ty nemoci! S čím ještě dítě poslat do školy a s čím už ne
Foto: istock.com
Sdílej na facebooku
25. října  2018 
 06:00
Stěžuje si, že ho bolí hlavička nebo bříško? Probudilo se s podezřelým kašlem? Každý rodič musí občas během ranního shonu řešit dilema, zda má dítko nechat raději doma. Jak poznáte, že to na vás potomek nehraje a kdy je skutečně lepší  ho ve škole omluvit? Může být hodně těžké se rozhodnout.

Zvláště u dětí mladšího školního věku bývá často obtížné rozeznat, jestli jsou opravdu nemocné nebo se jim prostě jen zachtělo zůstat doma, v teplém pelíšku, s maminkou, která je obskakuje, nosí horký čaj s medem a nechá sledovat pohádky na tabletu. Jak ale zjistit, zda se dítěti chce zvracet kvůli střevní viróze nebo jen z představy hodiny matematiky? Skutečně se o něj pokouší nějaká infekce nebo statečně a věrohodně simuluje, protože se touží vyhnout obávanému diktátu? Pro rodiče, kteří ráno obvykle pospíchají do práce a nemohou si dovolit zmeškat, protože mají zrovna naplánovány důležité schůzky nebo je čeká výroční porada s nejvyšším šéfem, nastává obrovský problém. Co s ním (a kam s ním)? Zde máte šikovného průvodce, kdy je podle lékařů rozhodně lepší situaci nepodcenit a nechat nemocnou ratolest doma a kdy ji naopak můžete s klidným svědomím vyslat do školních lavic, protože je pravděpodobné, že jakmile „naskočí“ do svého běžného denního režimu, bude se cítit lépe. A pokud se přeci jen zdravotní stav zhorší, učitel vám jistě dá okamžitě vědět.

Kdy nechat nemocné dítě doma:

*Horečka

Zde je to naprosto jednoznačné. I zvýšená teplota automaticky vylučuje odchod za školními povinnostmi. Uložte dítě do postele, uvařte mu horký lipový nebo meduňkový čaj s medem a pokud horečka přesáhne 39°C, podejte léky, případně čípky, na snížení teploty. Než opět vyrazí ven za kamarády nebo ho pošlete do školy, mělo by být alespoň 24 hodin bez teploty.

*Průjem

Může být způsoben virovou či bakteriální infekcí, takže je v každém případě lepší držet malého maroda doma. Kromě léků na zastavení průjmu pomůže k léčbě klidový režim a také dostatečný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Podávejte slabý slazený čaj, minerálky (doporučuje se např. Magnézia), v případě potřeby sáhněte po rehydratačním roztoku, určeném dětem.

*Zvracení

Může být důsledkem infekčního onemocnění trávicího traktu, virové nákazy (například rotaviry) nebo parazitální infekce. Zvracení je obvykle doprovázeno bolestmi břicha a celkovou „schváceností.“ Uložte malého pacienta do postele a na čelo mu dejte chladivý obklad. Po doušsích podávejte vlažný černý, fenyklový či heřmánkový čaj, oslazený hroznovým cukrem, případně neperlivou vodu. Pokud zvracení neustane do dvacetičtyř hodin, vyhledejte lékaře.

*Vyrážka

Jakákoli změna na kůži je podezřelá a měli byste ji věnovat pozornost. Kopřivka, vyrážka, pupínky nebo boláčky, to vše může být známkou nakažlivé infekce, například impetigo – infekční hnisavý zánět kůže, který si zpočátku můžete snadno splést se štípancem nebo oparem. Jakékoli neobvyklé a náhle vzniklé kožní změny by měl vidět lékař, než dítě vypustíte mezi jeho vrstevníky.

*Zarudlé, hnisavé (případně slzící) oko

Většinou se takto projevuje akutní zánět spojivek, což je infekce, která se snadno a rychle šíří z jednoho dítěte na druhé. Projevuje se slzením, hnisavou sekrecí, která slepuje víčka a spojivky jsou prokrvácené. U dětí se většinou zánět rozšíří do celého organismu a objevit se může také teplota. Nasazují se antibiotika a školáka byste měli nechat v domácím léčení, dokud lékař nepotvrdí, že je zcela v pořádku.

Naučte ho smrkat, bude se to hodit
Naučte ho smrkat, bude se to hodit
Autor: iStock.com

Kdy ho můžete poslat do školy:

*Slabá vodnatá rýma

Řekněme si to upřímně, kdyby mělo dítě zameškávat ve škole kdykoli, když se u něj objeví nudle, chyběla by polovina z každé třídy zhruba od listopadu do března. Takže buďme realisté – pokud se nedostaví zelená nebo žlutá hnisavá rýma a k tomu kašel, případně zvýšená teplota, vybavte ho kapesníky, staršího potomka také nosními kapkami nebo mořskou vodou ve spreji, a ať se jde vzdělávat.

*Bolest žaludku

To může být oříšek a těžká volba. Jak poznat, zda si potomek vymýšlí, nepřehání nebo nejde jen o úzkost před očekávanou písemkou? Bolest břicha může být způsobena celou řadou nejrůznějších příčin. Jednejte intuitivně a důvěřujte svým instinktům. Jak silnou bolest dítě popisuje? Má k tomu navíc průjem? Zvracelo? Je břicho na pohmat tvrdé? Pokud se nevyskytují žádné další podezřelé příznaky, do školy ho vyslat můžete.

*Bolest uší

Jak se projevuje a jak moc je intenzivní? Bez lékaře je těžké správně vyhodnotit aktuální stav. Pozorujete ještě další vedlejší příznaky, jako je výtok z ucha, závratě, nateklé uzliny, teplota, bolest hlavy nebo rýma? Pak zažeňte potomka do postele, případně se rovnou poraďte s lékařem, zda se nevydat na vyšetření na ORL, zda se nejedná o infekci. Jestli si ale stěžuje jen na mírnou bolest či „zaléhání“ uší, není unavený ani nevypadá nijak nemocně, je nejspíš schopný vyrazit do světa.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku