Dvě třetiny dětí mají nedostatek vitaminu D. Co všechno jim kvůli tomu hrozí?
Čeští školáci mají nedostatek vitamínu D. Ten je však důležitý pro imunitu, soustředění i paměť. Deficit tak může zbytečně snižovat jejich výkony.
Je fakt, že křivice z nedostatku vitamínu D už se dneska prakticky nevyskytuje, protože celkově děti mají dobrou výživu. Přesto jim může něco chybět - například vitamín D, jehož nedostatek má mimo jiné vliv na imunitu.
Nejpřirozenější obranou proti častým nemocem je krom například pohybu venku pestrý jídelníček s dostatkem vitamínů a minerálů z čerstvého ovoce či zeleniny. Zapomínat by se nemělo zvláště na příjem vitamínu D, který má na obranyschopnost organismu významný vliv.
Větší nedostatek vitaminu D by se u dětí projevil vážnými problémy. Je to vadný vývoj kostry – křivice, později krátkozrakost, vypadávání a hnisání zubů, jejich vyšší kazivost, svalová slabost, zvětšení kolenních kloubů, snadné a časté zlomeniny, zvětšení kloubů kotníků a rukou, nervové poruchy vedoucí k častým výbuchům, podrážděnost, poruchy spánku, pesimismus, depresivní nálady. Jeho nedostatek může způsobit i Crohnovu chorobu, vážné onemocnění střev.
Vitamín D najdete v tučných rybách
Podle nedávné studie Státního zdravotního ústavu má ale jen třetina českých dětí tohoto vitamínu dostatek. Zvláště v chladných měsících, kdy není v našich zeměpisných podmínkách dostatek slunečního svitu, který tvorbě vitamínu z tuků pomáhá. Načerpat jej lze však stravou, například konzumací tučných ryb a rybího oleje.
„Lze předpokládat, že úpravou hladiny vitamínu D v těle člověka můžeme působit preventivně i léčebně na široké spektrum onemocnění. Jedná se o dobře dostupný a dlouhodobě vyzkoušený vitamin, který by při běžném dávkování bez nežádoucích účinků měl být organismu doplňkově dodáván,“ tvrdí primářka Eva Daňková z pražského Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity.
Rybí olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají ke správnému rozvoji mozku a podporují schopnost pamatovat si a koncentrovat se. K zajištění potřebného množství vitamínu D a omega-3 mastných kyselin přitom stačí každodenní konzumace jedné čajové lžičky.