Dvě třetiny dětí mají nedostatek vitaminu D. Co všechno jim kvůli tomu hrozí?

Dvě třetiny dětí mají nedostatek vitaminu D. Co všechno jim kvůli tomu hrozí?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
7. března  2019 
 06:00

Čeští školáci mají nedostatek vitamínu D. Ten je však důležitý pro imunitu, soustředění i paměť. Deficit tak může zbytečně snižovat jejich výkony. 

Je fakt, že křivice z nedostatku vitamínu D už se dneska prakticky nevyskytuje, protože celkově děti mají dobrou výživu. Přesto jim může něco chybět - například vitamín D, jehož nedostatek má mimo jiné vliv na imunitu. 

Nejpřirozenější obranou proti častým nemocem je krom například pohybu venku pestrý jídelníček s dostatkem vitamínů a minerálů z čerstvého ovoce či zeleniny. Zapomínat by se nemělo zvláště na příjem vitamínu D, který má na obranyschopnost organismu významný vliv.

Větší nedostatek vitaminu D by se u dětí projevil vážnými problémy. Je to vadný vývoj kostry – křivice, později krátkozrakost, vypadávání a hnisání zubů, jejich vyšší kazivost, svalová slabost, zvětšení kolenních kloubů, snadné a časté zlomeniny, zvětšení kloubů kotníků a rukou, nervové poruchy vedoucí k častým výbuchům, podrážděnost, poruchy spánku, pesimismus, depresivní nálady. Jeho nedostatek může způsobit i Crohnovu chorobu, vážné onemocnění střev.

Vitamín D najdete v tučných rybách 

Podle nedávné studie Státního zdravotního ústavu má ale jen třetina českých dětí tohoto vitamínu dostatek. Zvláště v chladných měsících, kdy není v našich zeměpisných podmínkách dostatek slunečního svitu, který tvorbě vitamínu z tuků pomáhá. Načerpat jej lze však stravou, například konzumací tučných ryb a rybího oleje.

„Lze předpokládat, že úpravou hladiny vitamínu D v těle člověka můžeme působit preventivně i léčebně na široké spektrum onemocnění. Jedná se o dobře dostupný a dlouhodobě vyzkoušený vitamin, který by při běžném dávkování bez nežádoucích účinků měl být organismu doplňkově dodáván,“ tvrdí primářka Eva Daňková z pražského Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity.

Rybí olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají ke správnému rozvoji mozku a podporují schopnost pamatovat si a koncentrovat se. K zajištění potřebného množství vitamínu D a omega-3 mastných kyselin přitom stačí každodenní konzumace jedné čajové lžičky.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku