Každý čtvrtý teenager trpí nadváhou! Co pro své dítě můžete udělat?

Každý čtvrtý teenager trpí nadváhou! Co pro své dítě můžete udělat?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
12. října  2019 
 06:00

Přibývá dětí a dospívajících, kteří se málo hýbou, špatně stravují a už od nízkého věku bojují s tělesnou hmotností. Jak jim pomoci, aby žili zdravěji, ačkoli si často nedají říct? Úkolem rodičů by mělo být pozitivně motivovat a zároveň povzbuzovat jejich sebevědomí. Jenže jak na to jít chytře?

Podle odborníků je výskyt nadváhy u dětí a teenagerů až pětkrát častější u těch, jejichž rodiče sami trpí nadváhou nebo obezitou. A nedá se vše svádět na genetiku! Z velké části jde o životní styl a zvyklosti celé rodiny: jak se doma nakupuje, vaří a jí, zda jsou děti odmalička zvyklé sportovat, chodit společně na výlety, výšlapy do hor, jezdit na kole…Pokud ano, zpravidla v pohybu a aktivním životě pokračují i ve vyšším věku.

Jděte ven! Všichni!

V první řadě je fajn si uvědomit, že i v nevyzpytatelném období dospívání jste pro své potomky tím největším vzorem (ať už to přiznají nebo ne), který napodobují, přebírají vaše zvyky, chování, hodnoty a postoje, i způsob života. Proto pokud u vás potomek žádné aktivity nevidí, není zvyklý sportovat, jelikož jeho rodina je spíše „líná“ a nejraději tráví čas doma u televize a dvakrát týdně se podává k večeři tučné a smažené jídlo z fastfoodu, není problém v podobě nadváhy nebo dokonce obezity, za pár let zpravidla žádným překvapením. Vždycky ale existuje cesta, jak svůj život změnit a obrátit lepším směrem. Nabízíme pár šikovných tipů, nad kterými stojí za to se zamyslet a vyzkoušet je v praxi.

...
...
Autor: istock

Tlusté dítě z toho nevyroste!

Nevěřte povídačkám, že oplácané batole nebo předškolák je v pořádku, není. Z tloušťky totiž dítě jen tak samo od sebe nevyroste. Jde o velmi rozšířený mýtus a dlouhodobé studie ukazují, že obezita u dětí školního věku znamená s velkou pravděpodobností také obezitu v dospělosti. Navíc se s nadváhou a obezitou v raném věku pojí významné zdravotní komplikace, které přijdou později (mj. předčasná puberta, poruchy spánku, potíže se žlučníkem, zhoršená funkce jater, cukrovka 2. typu)

Vtípky zakázány!

Podporujte a povzbuzujte. Každý teenager je vůči sobě velmi kritický, má tendence se podceňovat a zveličovat veškeré své (i nepatrné nebo dokonce neexistující) nedostatky. Myslete na to, že jak vaše dítě samo sebe vnímá a hodnotí, záleží z velké části na tom, jak se k němu chováte a co si o něm myslíte vy, rodiče. Čím více budete dávat najevo, že ho přijímáte a bezvýhladně milujete právě takového, jaký je, tím snadnější pro něj jeho pubertální život bude. Poslouchejte, když s vámi chce mluvit, buďte k dispozici, kdykoli vás potřebuje, povzbuzujte k novým aktivitám a setkávání s kamarády. Problémy řešte s trpělivostí, nechte si od cesty nezáživné přednášky a obecné poučky. Mít své oblíbené koníčky, které ho pohltí a ve kterých bude vynikat, pomáhá k budování zdravé sebedůvěry.

Ukažte realitu!

Z pohledu dospěláka, který už má něco „odžito“ a může těžit ze svých dosavadních zkušeností, se pokuste opatrně sundat růžové brýle z očí vašeho puberťáka. Jak? Popovídejte si na rovinu o tom, co znamená tzv. kult těla, prezentovaný v médiích a na sociálních sítích a vysvětlete, jak funguje retuš, grafická úprava fotografií, co všechno dokáží s vizáží člověka udělat moderní technologie. Pomůžete mu tím pochopit, že zdaleka ne vše, co je mu pod nos dennodenně podsouváno, má považovat za bernou minci a že ta precizně vysoustruhovaná těla krasavic z lifestylových časopisů a reklamních bilboardů, jsou naprosto nerealistickým ideálem.

Zapojte všechny a inspirujte se!

Když se doma rozhodnete pro jakoukoli změnu, zahrňte do ní všechny členy domácnosti. Samozřejmě po předchozí domluvě, tlačit partnera nebo ratolesti do něčeho, o co nemají zájem, by nemělo velký efekt. Zdravé stravování a pravidelné sportování by se mělo stát rodinnou záležitostí a postupně přirozeně zapadnout do každodenní rutiny. Učte se nové návyky společně, motivujte se navzájem. Plánujte rodinné zábavné fyzické aktivity a hlavně si je užívejte. Snažte se, aby nešlo jen o ojedinělou záležitost, ale něco, co prostě děláte pravidelně a všichni spolu.

Žádné příkazy a zákazy!

Dospívající ratolest si málokdy nechá poradit, to je známá věc. Takže pokud se chcete vyvarovat konfliktů a hádek, nevyžadujte po potomkovi, aby cokoli udělal nebo změnil, jednosuše tak, že mu to nařídíte, případně zakážete. To nikdy nefunguje. Podobným přístupem docílíte spíš pravého opaku. Žádné rady a doporučení, týkající se životního stylu, by neměly být vyslovány direktivní formou. Stejně tak je nesmyslným řešením požadovat po dítěti zázraky, jako aby shodilo deset kilo za dva týdny tím, že drasticky omezí přísun jídla nebo přímo zahájí hladovku, „protože „už se nemůžete dívat, jak je tlustý, tak se s tím hned musí něco udělat.“ Lepším řešením je odvést dítko k lékaři a poradit se s odborníky.

Naučte rodinu jíst lépe!

Že si nevíte rady? K dispozici je celá řada odborných i populárněji pojatých knížek, spoustu doporučení a tipů, jak zdravěji nakupovat, vařit a péct, včetně originálních receptů, najdete samozřejmě na internetu, případně se obraťte na výživovou poradkyni. Vsaďte na domácí stravu, experimentujte v kuchyni, vyzkoušejte suroviny a potraviny, kterým jste dosud nedávala šanci, dbejte na to, aby v chladničce i na talířích nechyběl dostatek čerstvé zeleniny, přemýšlejte nad tím, co dáváte školákům ke svačině. A veďte děti k tomu, aby se zapojily do plánování jídelníčku a přípravy jídel, ať přispějí svými nápady.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku