Zase vši? Zbavte se jich přírodní cestou, zkuste tyto domácí triky!

Zase vši? Zbavte se jich přírodní cestou, zkuste tyto domácí triky!
Zase vši? Zbavit se jich můžete i přírodní cestou!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
28. listopadu  2019 
 06:00

Pokud máte doma školáka nebo potomek chodí do mateřské školy, trápení s veškami vás nejspíš nemine. A pravděpodobně ne jednou. Dříve než sáhnete po chemických přípravcích (nebo dítko necháte rovnou ostříhat), zkuste se jich zbavit pomocí osvědčených babských rad. Které domácí prostředky parazity spolehlivě zahubí?

Zavšivená hlava je jednou z nočních můr každého rodiče. Jak poznáte, že si ratolest donesla domů nevítané společníky? Není to příliš těžké. Pravděpodobně se často drbe ve vlasech, stěžuje si, že ho svědí hlava, pokožku na hlavě má rozškrabanou, u kořínků vlasů jsou vidět drobné ranky, můžete také sledovat, že dítě je nervózní, neklidné, unavené nebo ospalé. Při sebemenším podezření (nejlépe samozřejmě pravidelně, z preventivních důvodů) mu pečlivě prohlédněte kštici. Vezměte si baterku, klidně také lupu a pročešte vlasy hřebínkem s hustě osazenými zuby. Pokud objevíte vši nebo jejich vajíčka (hnidy), nepanikařte a začněte jednat. Je to sice nepříjemné, ale poměrně běžné a rozhodně to není nic, za co byste se měli stydět nebo cítit trapně. V dětských kolektivech se tito parazité přenášejí velmi snadno a rychle.

...
...
Autor: istock

S chemií počkejte!

Většina rodičů vyrazí okamžitě do lékárny a nakoupí řadu přípravků, které slibují, že vešky nekompromisně zlikvidují. Problém je, že většina z nich obsahuje poměrně agresivní chemické látky, které mají negativní vedlejší účinky (např. podráždění pokožky hlavy, alergické reakce). Navíc v některých případech nepřinesou kýžený výsledek, jelikož parazité jsou vůči nim často rezistentní (odolní). Proto dříve než se vyzbrojíte chemií, vytáhněte do boje s pomocí domácích surovin a přírodních prostředků, které máte doma pravděpodobně stále po ruce. Možností je celá řada.

Pořiďte všiváček!

Ať už použijete pro hubení parazitů jakýkoli prostředek, zásadní je vždy pravidelné vyčesávání vší a hnid. Do vlásků vetřete kondicionér, aby se snadněji rozčesávaly, a nad vanou nebo umyvadlem vyčesávejte hustým hřebenem (takzvaným všiváčkem, koupíte ho v lékárně nebo drogerii). Proceduru je potřeba opakovat každý den, nejlépe dvakrát, ráno a večer.

Jakýkoli tuk

Vešky údajně spolehlivě zahubí (udusí) jakýkoli tuk. Sáhněte třeba po olivovém nebo kokosovém oleji, vazelíně, máslu nebo majonéze. Jak na to? Vmasírujte do vlasů, hlavičku schovejte pod igelit (koupací čepici, čepičku do sprchy nebo turban z potravinové fólie) a nechte působit přes noc. Je nutné takto zopakovat alespoň dva dny po sobě. Poněkud obtížné je odstraňování mastnoty, vlásky dítěti umyjte alespoň dvakrát po sobě kopřivovým nebo březovým šamponem.

Éterické oleje

Některé studie naznačují, že přírodní éterické oleje obsahují silice, které dokážou zadusit vši i jejich vajíčka, tedy hnidy. Obzvláště výrazné, a tedy účinné jsou eukalyptus, rozmarýn a také tea tree oil. Nevýhodou ovšem je, že mohou způsobit podráždění a zarudnutí pokožky. Pokud chcete oleje vyzkoušet, doporučuje se použít jako základ běžný šampon, ve kterém rozmícháte trochu oleje (zhruba 1 čajovou lžičku). Směs aplikujte na vlasy a nechte hodinu působit, pak důkladně opláchněte.

Ocet

Naše babičky se s tím příliš „nepáraly“ a likvidovaly vešky petrolejem. To je ovšem metoda jen pro skutečně otrlé rodiče a dávno už se od ní upustilo. Vsaďte raději na ocet, který má sice rovněž nepříjemně štiplavé aroma, není ale ze zdravotního hlediska nijak závadný. Vmasírujte ho do vlasů, důkladně až ke kořínkům, hlavu zabalte do igelitu, překryjte ještě ručníkem a nechte půl hodiny až hodinu působit. Pokožka může být trochu podrážděná, zarudnutí ale obvykle rychle zmizí.

Fén a žehlička

Tenhle trik radí kadeřnice a podle zkušeností maminek funguje bezvadně. Nejdříve aplikujte některou z výše uvedených metod, to má za úkol vši zahubit. Poté, co vlasy umyjete a vysušíte ručníkem, vyfoukejte je fénem a nakonec si vezměte k ruce žehličku na vlasy. Nastavte co nejvyšší teplotu a vlásky žehlete po hodně tenkých pramíncích. A co je důležité: co nejblíže pokožce. Chce to velkou opatrnost, ale vysoká teplota zabije veškeré hnidy.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku