Jak vychovat zdravé dítě? 5 jednoduchých rad přímo od lékařů!

Jak vychovat zdravé dítě? 5 jednoduchých rad přímo od lékařů!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
28. září  2019 
 06:00
Když máte malé dítě, občas trochu ztrácíte rozum a tápete, co je vlastě správně. Jeden z největších strachů, které můžete jako rodič zažít, je, že vaše děťátko onemocní. Vaším úkolem je nepodléhat zbytečným obavám a snažit se dělat maximum pro to, aby se ratolesti vyvíjely správně a vyrostli z nich zdraví lidé. Čím jim k tomu můžete pomoci?

Zná to každá máma – potomek zakašle, je unavený, jeho tvář vypadá až moc bledá, stěžuje si na bolest hlavy nebo mu vyskočí znenadání teplota. Hlavou se okamžitě honí otázky: „Je to ještě normální?“ „Co se děje?“ „Neměli bychom zavolat doktora?“ Každý pediatr vám řekne, že naprostá většina podobných potíží není hned důvodem k panice. Existuje ale několik zásadních faktů o dětském zdraví, které by měli znát a dodržovat všichni rodiče. Které to jsou?

supermámy, dítě, děti, nemoc, zdraví, léky, rodiče
supermámy, dítě, děti, nemoc, zdraví, léky, rodiče
Autor: istock

Neordinujte léky sami

Lékaři důrazně varují před domácí samoléčbou. Nikdy se nesnažte podávat dítěti jakékoli léky bez předchozí porady s lékařem. Pokud nějaký lék zabral u syna vaší sousedky nebo kamarádky a ta vám ho následně nabízí pro vaši ratolest, odmítněte. A to i v případě, že kamarádčin chlapeček měl úplně stejné příznaky, a jeho maminka proto dobře ví, „že tohle zaručeně pomůže“. Platí zkrátka pravidlo: žádné pilulky bez souhlasu a doporučení pediatra. Málokdo ví, že i zdánlivě neškodné kapky do oka nebo nosu mohou někdy napáchat více škody než užitku.

Posilujte imunitu

Jak na to, aby vaše dítě lépe odolávalo bacilům a jeho organismus dokázal účinně bojovat s viry a bakteriemi? Je vaším úkolem vytvořit ty nejvhodnější podmínky pro zlepšení přirozené obranyschopnosti. Jak tedy posilovat imunitní systém?

*Snažte se kojit alespoň do šesti měsíců věku dítěte.

*Dbejte na zdravé domácí prostředí – nepřetápějte místnosti, dostatečně větrejte, věnujte pozornost vlhkosti vzduchu, která by neměla být nižší než 50 %.

*Každý den choďte s dětmi ven, alespoň hodina na čerstvém vzduchu za každého počasí prospěje tělu i duši.

*Nezanedbávejte pravidelnou fyzickou aktivitu.

*Ujistěte se, že dítě dostatečně a dobře spí.

Obrňte se trpělivostí

Některé zdravotní problémy, které se objeví v raném dětství a možná vám na čas zkomplikují život (koliky, poruchy imunity, alergie, intolerance některých potravin apod.), mohou samovolně vymizet s tím, jak dítě poroste. Nebo se alespoň výrazně zmírní příznaky a průběh takových potíží.

Nepodceňujte očkování

Masivní kampaň proti povinné vakcinaci dětí, kterou můžeme v posledních letech sledovat, zlobí a trápí řadu lékařů. Ano, očkování skutečně může přinášet v některých případech určitá rizika, je ale potřeba si uvědomit, že nenechat potomky očkovat proti závažným a smrtelným chorobám znamená mnohonásobně vyšší nebezpečí. I v civilizovaných a kulturně vyspělých zemích představují dnes nemoci jako tetanus, záškrt, mozková obrna nebo tuberkulóza aktuální hrozbu a vážný problém.

Všímejte si příznaků

Samozřejmě i přes tu nejlepší péči a dokonalá preventivní opatření se stane, že dítě onemocní. Je to normální a v podstatě přínosné, jelikož se stále vyvíjí a buduje si imunitní systém, který se každým setkáním s bacily trénuje a posiluje. Každý rodič by měl být schopen rozeznat varovné příznaky nejčastějších dětských chorob a vyhodnotit, kdy je na místě vyhledat rychle lékaře. Snadno se totiž může stát, že zaměníte například běžnou virózu s rotavirovou infekcí (horečka, nechuť k jídlu, zvracení a průjem, celková slabost, rýma a kašel) nebo s bronchitidou (vysoká horečka, potíže s dýcháním, kašel, schvácenost a únava, bolesti hlavy, pocení, změna barvy kůže).

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku