Co zmírní strach i bolest dítěte u lékaře? Vhodná hudba, zjistili vědci!

Co zmírní strach i bolest dítěte u lékaře? Vhodná hudba, zjistili vědci!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
20. ledna  2020 
 06:00

Má vaše ratolest panickou hrůzu z lékařského pláště a dostat ji do ordinace je téměř nadlidským úkolem? Strach z vyšetření i případnou bolest, kterou může dítě cítit, například při očkování, dokáže zmenšit hudba, říká aktuální studie.

Každý rodič dobře ví, jak stresujícím a nervy drásajícím zážitkem může být návštěva lékařské ordinace. Ani „obyčejná“ injekce se často neobejde bez hysterického záchvatu, srdcervoucího křiku, vodopádu slz a leckdy i škrábanců, kousanců a podobných „nehod“, když se potomka snažíte zklidnit nebo mu zabránit v úprku. Zejména maminky navíc obvykle špatně snášejí, když vidí, že jejich dítě něco bolí (ačkoli je to pro jeho vlastní dobro a jinak to jednoduše nejde), je vyděšené a pláče. Podle vědců ale existuje poměrně snadný způsob, jak podobně nepříjemné pocity a zážitky eliminovat, jak snížit nervozitu, psychické vypětí, a dokonce i pociťovanou bolest. Je to hudba! Psychologové už dávno dobře vědí, že pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku i celkové zdraví. Působí totiž v těch nejhlubších vrstvách mozku, tedy na jeho nejstarší struktury, které jsou zodpovědné mimo jiné za emoce. Dokáže snižovat například krevní tlak i hladinu stresového hormonu kortizolu.

Hudba jako lék!

Tým složený z lékařů a dalších vědeckých pracovníků z kanadské University of Alberta přišel se závěry ohledně toho, že poslech hudby účinně snižuje míru a intenzitu bolesti, kterou děti vnímají, když jsou jim prováděny některá vyšetření nebo některé zákroky (očkování, odběr krve, ošetřování po úrazech, invazivní zásahy a vyšetření). V rámci výzkumu bylo sledováno téměř 50 dětí ve věku od tří do jedenácti let, které byly přijaty na pohotovosti v dětské nemocnici a potřebovaly akutní ošetření (nejčastěji injekce a infuze). Někteří z pacientů měli možnost poslouchat během přijímacích vyšetření a veškerých, často nepříjemných procedur hudbu, jiní ne. Výsledek? U každého dítěte lékaři sledovali srdeční tep a krevní tlak a zaznamenávali úroveň stresu a nervozity a to, jak vnímalo a snášelo případnou bolest. „Skupina dětí, která během pobytu na pohotovosti poslouchala hudbu, pociťovala prokazatelně nižší stres a měla menší bolesti. Toto zjištění je pro nás velmi důležité. Ukazuje, jak i poměrně nepatrná (a levná) maličkost může jednoduše zvýšit komfort malých pacientů a ovlivnit jejich duševní pohodu při nepříjemných lékařských zákrocích. V podstatě je to logické, všichni víme, že hudba výrazně ovlivňuje emoce a naši náladu,“ uvedla jedna z vedoucích autorek studie Dr. Lisa Hartling.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku