Očkování a autismus? Žádná souvislost, potvrdila nejnovější dánská studie!

Očkování a autismus? Žádná souvislost, potvrdila nejnovější dánská studie!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. února  2020 
 06:00

Odmítáte očkování dítěte, protože se bojíte nežádoucích komplikací, například toho, že by se u dítěte mohl projevit autismus? I takové názory se objevují. Nicméně nová studie, kterou provedli výzkumníci v Dánsku, neukazuje absolutně žádné spojení mezi vakcinací a autismem.

Výzkumníci zkoumali více než 650 tisíc dětí, což je poměrně velký vzorek, a zaměřili se na souvislost mezi očkováním proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám a autismem. Studie samozřejmě není první svého druhu, v průběhu let jich vzniklo několik a vědci už roky říkají, že očkování proti spalničkám je bezpečné. Mýty spojené s vakcinací a autismem jsou převážně dílem doktora Andrewa Wakefielda, jehož referáty na toto téma byly již dávno z nejlepších lékařských časopisů staženy. Někteří rodiče ale stále odmítají očkování dětí z důvodu obav před autismem.

Ve vědě a kruzích v oblasti veřejného zdraví byla tahle otázka souvislosti již dávno vyřešena i díky mnohým dalším menším studiím, k nimž docházelo před více než dvaceti lety. Ovšem tohle je poprvé, kdy byl vzorek zkoumaných dětí tak obrovský – zahrnoval 657 461 dánských dětí narozených v letech 1999–2010 – a právě díky tomu by studie mohla podpořit lékařské názory, které se leckdy musí potýkat s rodičovským odporem proti očkování.

Studie byla publikována v Annals of Internal Medicine a prováděli ji vědci na Statens Serum Institutu v Kodani. Přestože byla podobná studie provedena už v roce 2002, výzkumníci testování zopakovali. Podle Anderse Hviida právě kvůli tomu, že obavy veřejnosti nezmizely. „Myšlenka, že vakcíny způsobují autismus, stále přetrvává. A hnutí proti očkování za posledních 15 let zesílilo,“ řekli vědci.

Přitom případů vzniku spalniček na celém světě přibývá. Podle údajů Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2018 hlášeno na celém kontinentu více než 85 tisíc případů nákazy a 72 úmrtí na spalničky. Dánská studie neprokázala žádné zvýšení výskytu autismu u dětí, které byly očkovány proti těmto nemocem. Odborníci v této souvislosti uvedli, že je nutné zaměřit se nyní na způsob, jak co nejlépe přesvědčit rodiče, kteří váhají s očkováním, o tom, že jsou vakcíny bezpečné a že jsou také v nejlepším zájmu jejich dětí.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku