Upřímné přiznání matek! Co nejvíc milujeme (a nesnášíme) na začátku školního roku?

Upřímné přiznání matek! Co nejvíc milujeme (a nesnášíme) na začátku školního roku?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
13. srpna  2020 
 06:00
Znamená pro vás konec prázdnin a začátek každodenního kolotoče plného povinností a úkolů jen stres a způsobuje vám nervový třes, nebo se naopak nemůžete dočkat, až rozdivočelé ratolesti zase svěříte vzdělávacím institucím? Několik maminek se bez obalu svěřilo s tím, co je děsí, a na co se naopak nejvíc těší. Pobaví vás!

Aneta (31), manažerka a maminka Marušky (5) a Vašíka (9 měsíců):

Děsím se ranního vstávání, dcera bude předškolák a ti musí být ve školce o půl hodiny dříve, brrr! A pak se moc „těším“ na téměř jistotu, že pravidelně pár vteřin před odchodem ze dveří se malej spolehlivě pokadí. A co mi udělá radost? Nakupování. Ráda vyrážím s Maruškou do obchodů a pozoruji, jak si s péčí a zaujetím vybírá nové bačkůrky, sponečky, pyžamko a legínky na hraní, aby jí to ve školce slušelo.

Regina (35), prodavačka a maminka Anežky (8) a Zuzanky (11 měsíců):

Největším strašákem je striktně pravidelný režim, který ale přes prázdniny samozřejmě hodně polevil. Čeká nás opět ranní vztekání, až se budu snažit odtrhnout dceru od iPadu nebo tabletu. V létě je měla po probuzení povolené, teď bude hodně náročné vysvětlit jí, že je s ranním hraním her a sledováním pohádek konec. Už jako dítě školou povinné jsem milovala přípravy na začátek vyučování a zůstalo mi to dodnes. Takže si užívám pořizování všech možných pomůcek a potřeb, od pastelek a vodovek po svačinové boxy a batohy. Všechno objednávám on-line a kochám se při prohlížení nabídky nejrůznějších e-shopů.

...
...
Autor: istock

Zuzana (33), asistentka a maminka Lukáška (4), Evy (7) a Marka (10):

Jelikož nejsem zrovna organizačně zdatný typ, už teď se budím zpocená z toho, jak hektická budou opět naše rána. Zpacifikovat a dirigovat všechny tři ratolesti, aby se dokázaly včas vypravit, vhodně se obléknout, potom na ně dohlédnout, aby se všechny nasnídaly, a nachystat jim svačiny (každý si samozřejmě nadiktuje jinou) – to je přímo maraton. Noční můrou jsou pak zapomenuté domácí úkoly a nejrůznější pomůcky (zvláště v případě výtvarné výchovy jsou učitelky velmi kreativní v nápadech, co vše je potřeba sehnat a přinést) a nepodepsané žákovské knížky. A co se mi líbí? Ve školce a škole potkáte spoustu fajn lidí a navážete přátelství s rodiči spolužáků svých dětí. Takhle jsem se například seznámila s jednou z mých nejlepších kamarádek, ta mě přivedla ke cvičení jógy, jsem jí za to vděčná.

Silvie (32), bankovní úřednice a maminka Honzíka (5) a Kubíka (8):

Ranní rozvážení dětiček do školky a školy, čirá hrůza! Dennodenní kolony a dopravní zácpy nebo uzávěry, dva vztekající se a ještě rozespalí protivové na zadním sedadle, kterým je buď horko, nebo zima, a navíc mi jízdu zpříjemňují informacemi o tom, co všechno neudělali, nestihli nebo zapomněli. Už jsme takto na poslední chvíli sháněli barevné bavlnky, a jednou jsme dokonce museli zastavit u pole a natrhat vzorečky listí na přírodopis. Co je ale přímo skvělé: nemusím vařit! Mateřská škola i škola zajišťují dětem svačiny i obědy, takže čas strávený v kuchyni se podstatně zkrátí.

Lenka (30), kreativní ředitelka a maminka Pavlínky (9) a Karolínky (6):

Zase ty nemoci! Se školním rokem začne kolotoč viróz a nachlazení, ani jedno z dětí navíc ještě neprodělalo neštovice, takže jsme neustále v očekávání. Někdy mám pocit, že holky chytnou jakýkoli bacil, který se kolem nich jen mihne, a pak musíme složitě řešit logistiku, kdo s nimi zůstane doma, volat na pomoc babičky a tak dále. Navíc je téměř pravidlem, že jakmile některá z nich „něco donese", během pár dní onemocní i ta druhá. A na co se těším? Zcela upřímně na to, že budu mít více času sama pro sebe a na pravidelné cvičení. V létě si pokaždé tak trochu povolím režim (což asi děláme všichni), na podzim se vracím k zavedeným a oblíbeným rituálům.

Klára (34), kadeřnice a maminka Samuela (8) a Lily (6):

Přimět dětičky k tomu, aby si zase po dvou měsících svobody – a upřímně: také určité anarchie – navykly na pravidelné vstávání a rutinní denní režim, bude těžký boj, to je mi jasné. Už loni jsme zavedli pravidlo, že dokud nejsou oblečené a umyté, nedostanou snídani a myslím, že se to osvědčilo. Peklo budou nejspíš i domácí úkoly, které nás letos již čekají „stereo“, jelikož dcera nastupuje do první třídy. Uf! Ale zase je moc fajn, že nemusím řešit obědy.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku