Buďte více přítelem než dozorcem! 8 práv a povinností rodičů teenagerů!

  • Buďte více přítelem než dozorcem! 8 práv a povinností rodičů teenagerů!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    22. července  2020 
     06:00

    Když vaše ratolest začne dospívat, styl výchovy se změní, ať chcete nebo ne. Puberťák se začne proti vám vymezovat, touží po svobodě, snaží se vehementně prosazovat vlastní osobnost. Jak si s tím poradit, aby váš vzájemný vztah příliš neutrpěl?

    Mít doma teenagera je náročné. Ale pozor, nejen pro rodiče, náročné období je to i pro děti - s jejich tělem i psychikou se dějí změny, které nemohou ovlivnit. Mějte pro ně proto pochopení. 

  • Příkazy už nefungují!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Co všechno se doma změní, když se u potomků dostaví obávaná puberta? Bude to chtít určitou změnu přístupu a pravidel. Vsaďte více na respekt a důvěru než prosazování vlastní autority, přikazování, zákazy nebo výhrůžky, vyplatí se to. Je důležité si včas uvědomit, že některé „výsady“ a také povinnosti vás, rodičů, přecházejí postupně na bedra samotného dítěte, které důrazně vyžaduje větší míru samostatnosti a svobodu ve vlastním rozhodování. Jde o přirozený vývoj a je jen na vás, jak se k této proměně postavíte. Podívejte se na nejdůležitější „práva a povinnosti“ rodičů dospívajících, nad kterými se vyplatí zamyslet.

  • Projevujte úctu a respekt

    ...
    ...
    Autor: istock

    I když to není pokaždé jednoduché, jednejte s vaším teenagerem s úctou, snažte se udržovat domácí vztahy v rovnováze. To samé ale samozřejmě vyžadujte od samotného dítěte a všech členů rodiny, včetně příbuzných. Nezlehčujte jeho potíže, vyslechněte ho, věnujte mu pozornost, nekritizujte příliš a diskutujte.

  • Nastavte pravidla hry

    ...
    ...
    Autor: istock

    Každá domácnost je zvyklá na svůj režim, má vlastní nepsané zásady a hodnoty. Vyjasněte si s potomky zcela konkrétní pravidla, na jejichž dodržování trváte. Máte právo omezit „práva“ svých neplnoletých dětí a potrestat je za jejich porušení. Ať už jde o domácí „uklízecí“ povinnosti, hodinu návratů domů, frekvenci návštěv kamarádů nebo přípravu do školy.

  • Můžete říct „ne!“

    ....
    ....
    Autor: iStock

    V případě, kdy pochybujete nebo máte obavy, že je něco špatně nebo nesouhlasíte s jednáním či plány dítěte, máte plné právo mu jeho úmysly zakázat. Vždy ale s vysvětlením, proč jste se tak rozhodli. Dokud není teenager plnoletý, máte za něj a jeho činy zodpovědnost, tak to prostě je. Důvěra je často jedním z největších problémů mezi dospívajícími a jejich rodiči. Jistě, mají právo dělat chyby a dopouštět se přešlapů, vy byste jim ale měli dát najevo, že vaši důvěru (i důvěru sami v sebe a své schopnosti) mohou získat zpět.

  • Chtějte znát pravdu

    ...
    ...
    Autor: istock

    Rodiče mají právo klást otázky a očekávat, že na ně dostanou odpovědi. Pravdivé. Ovšem nezapomeňte si být při uplatňování tohoto práva vědomi toho, že teenager potřebuje mít své soukromí, má nárok na tajemství a osobní život, se kterým se vám svěřovat nechce. Nevytvářejte proto nepřiměřený nátlak a snažte se vyhýbat zbytečně vyhroceným konfliktům a hádkám, které nic nevyřeší, jen problém znásobí. Každopádně byste ale měli vědět, kde vaše dítě je a s kým, co dělá ve volném čase, kdo jsou jeho přátelé.

  • Diskutujte s učiteli i ostatními rodiči

    ...
    ...
    Autor: istock

    Co dospívající skutečně nesnášejí? Když o nich mluvíte před návštěvou nebo s jinými dospělými, svěřujete komukoli podrobnosti o jejich životě, zvycích nebo povaze, srovnáváte je s ostatními. Samozřejmě není dobré probírat detaily o svém dítěti se sousedkou nebo kolegyní, jste ale v plném právu hovořit o něm s učiteli, lékařem, trenérem nebo rodiči jeho kamarádů. Zde je předpoklad, že dostanete pravdivé odpovědi o jeho životě, prospěchu, trablech nebo varování před případnými potížemi.

  • Udržujte partu

    ...
    ...
    Autor: istock

    Funguje vaše rodina jako jednotný celek? Trávíte spolu čas, podnikáte společné aktivity, dodržujete tradice, účastníte se příbuzenských setkání, máte ve zvyku si povídat? Usilujte o to a táhněte doma všichni za jeden provaz. To všechno totiž vytváří a posiluje silné pouto. Doslova zázrak dokáží třeba rodinné večeře nebo společný víkend v přírodě.

  • Můžete se mýlit!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    I rodiče mají právo udělat chybu, zmýlit se nebo něco pokazit či změnit názor. Důležité je takové pochybení upřímně přiznat, poučit se z něj a dokázat je napravit. Děti vás bedlivě sledují a učí se orientovat ve světě podle vašeho vzoru, kopírují vaše jednání a způsob řešení problémů. Nikdo není dokonalý a každé vaše rozhodnutí nemusí být, když se na ně podíváte z určitého odstupu, to nejlepší a nejvhodnější. Buďte ale ochotni o tom mluvit, případně se upřímně omluvit.

  • Dávejte najevo něhu a zájem

    ...
    ...
    Autor: istock

    Váš potomek už sice není tím poddajným a roztomilým děťátkem, které se rádo tulí a vyhledává vaši náruč, i tak ale potřebuje vědět, že ho milujete, zajímáte se o něj a dopřáváte mu péči, něhu a pozornost. Ano, nebude již zřejmě vyžadovat pusu na rozloučenou nebo objetí před zraky spolužáků u školy, takové výlevy nejsou zrovna nejlepší volbou. Skutečnost, že vám na něm záleží, dokážete ale dát najevo jistě i jinými způsoby – co třeba milá sms zpráva, pusa na dobrou noc, letmé pohlazení nebo poděkování za pomoc v kuchyni?

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku