Jak odnaučit dítě, aby házelo jídlo na zem: Pár triků, které problém vyřeší

Jak odnaučit dítě, aby házelo jídlo na zem: Pár triků, které problém vyřeší
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
23. července  2016 
 06:00

Když hodí jídlo na zem roční dítě, můžete to brát jako tak, že se teprve učí, co a jak funguje. Jenže když to dělá ve dvou nebo třech letech, už to tak legrační není. Jak ho to odnaučit? 

Zábava, zkouška rodičovské trpělivosti, výraz nevole a toho, že mu zrovna tohle nechutná. I když to ještě minulý týden bylo jeho nejoblíbenější jídlo. To, že váš potomek hází jídlo na zem, může mít různé příčiny. Na vás je, abyste mu dali najevo, že vám to vadí, a naučili ho, jak s jídlem zacházet.

Počítejte s tím, že to bude nějaký čas trvat a že se rozhodně vyplatí důslednost. Jakmile se tomu jednou zasmějete nebo nad tím mávnete rukou, protože zrovna potřebujete něco probrat s druhým rodičem, můžete s vysvětlováním začít úplně znovu. 

Měsíc po měsíci: Co všechno zvládne batole mezi prvními narozeninami a rokem a půl?

Měsíc po měsíci: Co všechno zvládne batole mezi prvními narozeninami a rokem a půl?

Z vašeho miminka, které se se světem dorozumívalo hlavně pláčem a kterému jste se snažili především uspokojit tělesné potřeby, je konečně batole. Dítě,…celý článek

Jak to změnit, když chcete, aby vaše dítě přestalo házet jídlo na zem?  Přečtěte si tipy z webu verywell.com, nám se zdají dost užitečné. Ze všeho nejdříve zkuste rozklíčovat, proč to zrovna váš potomek dělá. 

Je možné, že nemá hlad? Vzpomeňte si, co všechno během dne tak trochu mimoděk snědlo, a dost možná uznáte, že hlad mít nemůže. Lepší je ubrat na svačinách, které mu někdy dáváte spíše proto, aby se nenudilo. 

Pokud si myslíte, že dítě je skutečně hladové, zkuste ho krmit, alespoň nějaký čas, abyste získali přehled o tom, zda v době hlavního jídla mívá hlad nebo ne. Mimochodem, jak se vlastně dozvíte, že už nějaké jídlo nechce? Některé děti to dokáží, i když ještě neumí mluvit, ale jiné ne, nebo rodiče jejich signály nechápou a děti jsou frustrované, že jim nikdo nerozumí. A pak vztekle hází jídlem. 

Některé děti může trápit, že jim nechutná z nabízeného jídla jen něco, ale neumí vám dát najevo co – pak má smysl jim na jejich stolečku nebo na místě, kde sedí, vyhradit místo, kam mohou dát to, co jíst nechtějí s tím, že to ostatní by jíst měly. 

Jak naučit malé dítě jíst maso a ryby? Tyhle triky fungují!

Jak naučit malé dítě jíst maso a ryby? Tyhle triky fungují!

Myslíte si, že by váš malý potomek měl jíst maso a ryby, ale nějak se vám nedaří ho o tom přesvědčit? Je to častý problém, který naštěstí má řešení,…celý článek

Dávejte jim menší porce. Příliš velké množství jídla může dítě odradit, zvláště pokud je povahou nejedlík a rodiče naopak trvají na tom, že talíř musí být prázdný. Pokud se dítě zvládne najíst, aniž by jídlo vztekle házelo na zem, dejte mu po jídle najevo, jak je to fajn. Ale nezavádějte žádné odměny, pokud nebudete vyloženě v nouzi a nešťastní z toho, že dítě rozhází všechno jídlo a nesní vůbec nic. 

Někdy zabere, když dítěti nabídnete posun ze židličky pro nejmenší děti do nějaké větší, přechodové. Pokud dítě i nadále hází jídlo, moc to nekomentujte, stačí jednou. Ale zaveďte následující:

  • nechte ho, ať vám vždycky pomáhá uklidit nepořádek
  • odneste všechno jídlo, které ještě neshodilo
  • vysvětlete mu, že když bude i nadále házet jídlo, nedostane oblíbený dezert
  • jakmile začne znovu házet jídlo, vyndejte ho ze židličky; pokud si myslíte, že má hlad, zkuste ho tam znovu posadit a nabídnout mu jídlo za několik minut

Přečtěte si další články o výživě dětí

Odkdy mají děti dostávat kravské mléko? A proč je lepší plnotučné

Odkdy mají děti dostávat kravské mléko? A proč je lepší plnotučné

Zatímco část rodičů se snaží dávat dětem až do tří let věku pouze kojenecká nebo batolecí mléka, jiní už od prvních narozenin zařazují obyčejné kravské…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku