Pořád ještě nosí plenky? Může mít problém s chůzí, říká nová studie!

Pořád ještě nosí plenky? Může mít problém s chůzí, říká nová studie!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
31. října  2019 
 06:00

Odplenkování se nedaří, vaše robátko se pořád nechce vzdát plen a nočník bojkotuje? Vědci přišli se zjištěním, že pleny mohou být u dětí příčinou výrazně pomalejšího rozvoje chůze a problémů s tím spojených. Proč?

Maminky to dnes nemají jednoduché a vyznat se v tom, co je a není správné, bývá někdy oříšek. Ve společnosti koluje celá řada ožehavých témat a probíhají bouřlivé diskuse, jak být co nejvíce „eko“, vydáváme se (případně jsme k tomu lehce tlačeni) stále „zelenějším“ směrem a v oblasti mateřství a péče o dítě je tento trend zřejmě nejpatrnější. Upřímně, přiznáte se bez obav, že doma nevaříte vlastní přesnídávky z bio ovoce? Nebojíte se říct nahlas, že o látkových plenkách opravdu neuvažujete a za ty jednorázové papírové jste ve skutečnosti vděčná? Maminky spolu na sociálních sítích soupeří, která ušije víc pohankových polštářků, pořizují svým dětem matrace výhradně z ekologického bambusu a některé neváhají dojíždět třicet kilometrů čtyřikrát týdně na farmu pro antialergenní kozí mléko pro tříleté batole. Budiž.

V roce hybaj na nočník?!
Zajímavé je, že v případě plenek probíhají největší rozepře v otázce, zda se rozhodnout pro ekologičtější látkové, nebo zvolit praktičtější jednorázovky. Zastánkyně obou verzí mají vlastní argumenty a každá varianta má svá pro i proti, taková je skutečnost. Odborníci se ale nyní rozhodli podívat se na problematiku plenek z úplně jiného úhlu pohledu, a to z toho, jaký vliv mají na rozvoj chůze. A přišli na to, že mohou znamenat velký problém.
Moderní plenky, jak je dnes známe, se začaly ve větší míře používat v 19. století. Od té doby, od těch úplně prvních, značně primitivních modelů se samozřejmě nesmírně zdokonalily. Dnes jsou vysoce funkční, z kvalitních a vůči citlivé dětské pokožce šetrných materiálů, jejich výroba se podstatně zlevnila, jsou komfortní a pohodlné jak pro dítko, tak pro maminku, pokud jde o používání. Což jsou důvody, proč dnešní děti zůstávají v plenkách mnohem delší dobu než my nebo naši rodiče před mnoha lety.

Škodí plena nožičkám?
Vědecká studie publikovaná v časopise Developmental Science tvrdí, že plenky všeho druhu (nezáleží tedy na tom, zda jde o eko bio látkové nebo papírové pro jednorázové použití) nepříznivě ovlivňují vývoj chůze u kojenců a batolat. Podle výsledků studie vykazovaly děti, které každodenně nosily plenky, nižší stupeň tělesné zralosti. To znamená, že měly podstatně horší způsob chůze (chybný nášlap při provádění kroků) i držení těla a objevovalo se u nich také více pádů. V rámci výzkumu vědci sledovali více než 60 dětí, které měly během pozorování na sobě jen plenku, a srovnávali jejich styl chůze s dětmi bez plenky. „Silnější látkové plenky způsobovaly vyšší počet pádů a nehod, oba typy plenek ale vedly ke kratším a nedokonale prováděným krokům v porovnání s kroky dětí bez plenek. Domníváme se, že pokud mají děti příležitost pohybovat se alespoň část dne nahé, udělají své první krůčky dříve a vývoj chůze bude přirozenější,“ uvedl Whitney G. Cole, jeden z autorů studie.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku