Batole objevuje svět. Poskytněte mu zázemí, učte ho samostatnosti

Batole objevuje svět. Poskytněte mu zázemí, učte ho samostatnosti
Batolata vesměs milují chození ven. Bez ohledu na počasí
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
27. srpna  2015 
 10:28

Spousta pokroků, legrace a příjemných zážitků, ale také obávané období vzdoru a možná také pláč při prvních pokusech o hlídání někým mimo rodinu či problémy s jídlem Takové jsou roky s batolaty - toto období trvá od jednoho do tří let věku dítěte. 

Zatímco novorozenec či kojenec jsou pro mnohé otce velkou neznámou a do péče o ně se nehrnou. Jakmile je z potomka batole, je to jiné. Otcové se starají o děti jinak než matky, ale rozhodně ne hůře, a proto je na místě jim rozvoj jejich vzájemného vztahu dopřát.

Mnohé batole umí vyseknout skutečně ukázkovou vzteklou scénu a je otázkou, jak by na ni rodiče měli reagovat. Jisté přitom je, že dítě samo jim předcházet neumí, patří k jeho vývoji. Jen u některých dětí jsou spíše menší, u jiných větší, včetně toho, že dítě lapá po dechu či zvrací. 

Naučte děti jíst. Jak dostat do batolete zeleninu?

Naučte děti jíst. Jak dostat do batolete zeleninu?

Víte, že strava, kterou dáváte svému potomkovi v prvních třech letech, může změnit celý jeho život? Dětská výživa ovlivňuje nejen celoživotní stravovací…celý článek

Nebo vaše dítě minulo období vzdoru, ale máte problémy s jídlem - v tom případě se můžete obrátit na naší poradnu, v níž odpovídá Jana Divoká, odbornice na dětskou výživu. Mnoho matek batolat řeší i to, zda a jak dlouho ještě potomka kojit, případně jak mu zajistit dostatečný přísun mléka. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku