Vyzkoušeno: Krémy na opruzeniny kojenců. Tyhle fungují dobře

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. dubna  2016 
 06:00

K prvním měsícům a letům života neodmyslitelně až na výjimky patří plenky a k nim zase krémy, které mají zabránit opruzeninám. Nabídka je velká a je třeba říct, že většina z nich splnila nároky. Pozor, některé z těch, které si matky hodně oblíbily, se ve skutečnosti nehodí ke každodennímu použití, ale spíš k řešení nastalých problémů. 

Možná mám já – a hlavně tedy moje dcera – štěstí, že netrpí kožními problémy, které někdy mívají nejmenší děti kvůli používání plenek. Přestože Josefína přes den nosí plenky látkové a papírové má pouze na noc, protože nejsem zase taková hrdinka, abych ji do rána třikrát přebalovala. Teď jsem několik měsíců testovala krémy na opruzeniny, které jsou běžně k mání, a vlastně se všemi jsem byla víceméně spokojená. 

PODÍVEJTE SE NA PŘEHLED KRÉMŮ

Jedním z nich je Rybilka Neo, novinka, která se objevila na trhu v poslední době. Přiznám se, že k Rybilce jsem moc důvěry neměla, protože jsem si ji od starších dětí pamatovala jako mastičku sice celkem účinnou, ale nepříjemně páchnoucí, což bylo její velké minus. Ani matky, které na ni přísahaly, mě nepřesvědčily. Po nové Rybilce jsem proto sahala s lehkou nedůvěrou, ale to bylo zbytečné, už je totiž v podstatě bez zápachu a posloužila výborně. Pokožka miminka ji zjevně dobře snáší a opruzeniny se neobjevily. Plusem je rozhodně nízká cena. K Rybilce jsem rovnou pořídila i hygienické ubrousky stejné značky s panthenolem, které byly fajn minimálně v tom, že nejsou přehnaně parfemované.

Klasikou je krém Bepanthen, který jsem znala už od starších dětí a kterému jsem díky jeho účinku vždycky odpouštěla i vyšší cenu. Výrobek Bepanthen Care Mast se nicméně zase hodně osvědčil, navíc ho používám i na kožní odřeninky a podobné problémy u pětiletého syna, protože se výborně roztírá a je hodně jemný. Jen mi tentokrát přišlo, že se dají stejně účinné krémy pořídit i levněji. Vyzkoušela jsem i mast Bepanthen Extra Mast, která má být pro úplně nejmenší děti, ale tam jsem nepozorovala rozdíl. Možná by se projevil u dětí s citlivou pletí. Je ale fakt, že skvěle zabral třeba na odřený nos starších potomků. 

Pravda o baby karotce: Podívejte se, jak se doopravdy vyrábí

Pravda o baby karotce: Podívejte se, jak se doopravdy vyrábí

Kupujete domů mraženou baby karotku, protože je o tolik jemnější a určitě i zdravější než normální ošklivá velká mrkev? A už její název ukazuje, že…celý článek

Přiznávám, že Sudocrem doma milujeme. Na pětiletého syna jsem ho, když byl malý, používala v podstatě denně, ale pak mě někdo upozornil, že k tomu vlastně určen není – má sloužit spíše k hašení potíží. Je to vlastně antiseptický krém a trochu vysušuje. Díky tomu se dá skvěle použít taky na akné nebo prostě na nějaké pupínky, které se čas od času objeví každému. Každopádně v naší rodinné lékárně i v její cestovní verzi má pevné místo. Podobně patří, pokud jde o opruzeniny, k léčebným krémy Reha Special a Infadolan. Druhý z nich se ostatně prodává výhradně v lékárnách. 

GALERIE S CENAMI A STRUČNÝM HODNOCENÍM

Krém Sebamed na opruzeniny považuju za zlatou střední cestu, pokud jde o poměr cena/výkon. Je jemný, skvěle se roztírá, zafungoval, ale měla jsem pocit, že se dost brzy setře nebo vsákne do plenky, a tak není jisté, zda pokožku skutečně chrání. Sama spíše věřím hutnějším konzistencím. 

VIDEO: Jak správně držet miminko? Vyhněte se svislé poloze

VIDEO: Jak správně držet miminko? Vyhněte se svislé poloze

Mnoho rodičů dělá chybu, že kojence od poměrně útlého věku drží ve svislé poloze. V takové pozici by však miminka měla být pouze na odříhnutí, jinak…celý článek

Mám ráda i přírodní kosmetiku Weleda, a to navzdory její vyšší ceně. Každopádně měsíčkový krém Weleda mohu s klidným svědomím doporučit – i kvůli tomu, že je hodně mastný a stačí ho malá vrstvička. Z přírodní kosmetiky mě zaujal ještě krém Cannaderm proti opruzeninám. Sama s ním zkušenost nemám, ale kamarádka na něj nedala dopustit, protože se dobře roztírá, účinkuje a příjemně voní. 

Pokud jde o cenu, jednoznačným vítězem se stal Aviril, dětský krém: za tubu nedáte více než něco kolem 40 korun. Není to zase tak špatná investice, funguje dobře, i když mi přišel zbytečně parfemovaný. A právě s ním se dceři jednou pupínky objevily, ale mohla to být náhoda. Díky malému balení je skvělý do přebalovací tašky na cesty. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy