Naučte své dítě spát za pouhých sedm dní! Vyzkoušeno

  • Naučte své dítě spát za pouhých sedm dní! Vyzkoušeno
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    1. prosince  2017 
     06:00

    Je dětská chůvička doslova vaší noční můrou? Změna špatných spacích návyků vašeho dítěte je jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat pro zdraví vás obou. Podívejte se, co se osvědčilo některým rodičům. Pozor však, postup se nehodí pro každého – pokud nechcete miminko nechat ani chvilku plakat, musíte na to jít jinak. 

  • Jaké je nevyspání?

    Během prvních týdnů a měsíců vás péče o dítě vyčerpá. Už jste stihla párkrát předstírat spánek, a tak donutila partnera připravit lahvičku s mlékem... Už si ani nevzpomenete, jaké to je, nebýt unavená. „Dobrou zprávou je, že většina dětí začne spát celou noc od tří až čtyř měsíců věku, pokud k tomu mají správné podmínky,“ říká Charles Schaefer, Ph.D., autor knihy Vítězný boj se spaním: Uspěte své dítě. Mnoho rodičů bohužel nevědomky podporuje špatné spánkové návyky, které mohou trvat roky. Pokud je vašemu dítěti 6 měsíců nebo víc, a stále je noční pták, je čas začít s novým programem. A i když máte dítě mladší, nikdy není příliš brzy na to, začít ho učit správně spát. Naši experti doporučují tento sedmidenní plán, který zaručí klidný spánek pro vás i vaše dítě.

  • 1. den: Odstartujte pravidelný režim

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Spousta malých dětiček má denní a noční dobu pomíchanou tak, že dlouho dřímají v odpoledních hodinách a vstávají v době, kdy by naopak měly jít spát. Ale to teď napravíte. "Nejnovější výzkumy ukazují, že se děti mohou naučit vnímat rozdíl mezi dnem a nocí od samého začátku," říká John Herman, Ph.D., ředitel Dětského centra pro poruchy spánku v Dallasu. Probuďte své dítě časně ráno a tuto rutinu dodržujte ve stejnou dobu každý den. Dětskou postýlku umístěte u okna a žaluzie nechte vytažené nahoře. "Přirozené světlo pomáhá dětem organizovat si pravidelný rytmus," říká Dr. Herman.

    Dát si šlofíka s žaluziemi nahoře také tento proces podpoří. "Když se dítě probudí z dřímoty za denního světla, pochopí, že je čas vstávat. Když se probudí v noci ve tmě, naučí se znovu usnout," vysvětluje Herman. Pomohou i další rituály – oblékejte dítěti pyžamo a svlékejte ho ráno, když se rozední. Potom, co dítě uložíte do postýlky, zazpívejte mu nebo přečtěte pohádku, obojí pomůže zpomalit jeho smyslový systém.

  • 2. den: Cvičení dělá mistra

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dnes budete stavět na tom, co jste se naučili včera. „Pokud vaše dítě stále vyžaduje noční krmení, můžete tento čas využít ke zdůraznění rozdílu mezi dnem a nocí, říká MUDr. Robert Ballard, ředitel Centra narušeného spánku v Denveru. "Noční krmení udělejte velmi uvolněně s tlumenými světly. Udělejte vše, co můžete, aby se zabránilo stimulaci dítěte," doplňuje Ballard.

    Během dne naopak krmení spojujte s velkou aktivitou, dítě třeba trochu polechtejte nebo mu zazpívejte nějakou veselou písničku, aby vnímalo ten rozdíl. Večer nadále věnujte pozornost tomu, co dítě uklidní. Pro některé dítě může být koupání zklidňující a pro jiné povzbuzující. Možná budete chtít vyzkoušet tzv. bílý šum. O co jde? Určité zvuky jako třeba hučení ventilátoru nebo klimatizace dobře fungují na mnoho dětí. Dobré je, že bílý šum můžete postupně zeslabovat, jakmile vaše dítě začne usínat předvídatelně. Zvuky bílého šumu, kam patří i zvuky přírodní, třeba zvuky moře nebo šumění lesa, můžete najít na internetu a třeba si je i bezplatně stáhnout do PC nebo chytrého telefonu.

  • 3. den: Pláč začíná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zocelte se! Dnes začnete dávat dítě do postýlky, ještě když je vzhůru. "Je to nejdůležitější, co můžete udělat," říká Dr. Schaefer. "Když usne ve vaší náruči během krmení, vzbuďte ho natolik, aby jeho oči byly otevřené, když ho umístíte do postýlky." Počítejte s tím, že bude následovat malý nebo i pořádný pláč. Samozřejmě to pro vás bude trýznivé, ale připomínejte si, proč to děláte – chcete své dítě naučit spát! Bude to pro vás těžší než pro vaše dítě.

    Ale pokud jinak naplňujete všechny jeho potřeby, tato situace nijak nesníží jeho pocit lásky a bezpečí. Čím mladší dítě bude, tím snazší bude i proces. Pokud bude dítě starší než půl roku, bude se pořádně zlobit, že měníte jeho pravidla. Naopak tříměsíční děti znají jen rutinu, kterou jim vytvoříte. Dítě choďte první noc každých pět minut kontrolovat, aby vědělo, že jste stále v blízkosti. Ale pamatujte: žádné rozsvěcení světla, vyndávání dítěte z postýlky, dudlík ani lahvičku. Jestliže usíná s jednou z těchto berliček, bude je vyžadovat, když se probudí, nebo další večer.

    Žena kojila cizí dítě, zatímco jeho matka byla v nemocnici: Vzbudila prudké reakce

    Žena kojila cizí dítě, zatímco jeho matka byla v nemocnici: Vzbudila prudké reakce

    Matka šesti dětí Rebecca Wanosik udělala něco, čím hodně pomohla jiné ženě a malému dítěti, ale zároveň za to sklidila poměrně dost pobouřených…celý článek

  • 4. den: Vytrvejte!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Předchozí večer byl dlouhý. Dnes můžete očekávat zlepšení. Vaše dítě si bude pamatovat, že pláč nepřináší kýžené výsledky. Když přesto protestuje, prodlužte svůj čas odezvy na každých deset minut. A ať se stane cokoliv, vytrvejte. "Pokud budete nedůslední, dítě jen přitvrdí a bude plakat dvakrát tak dlouho," říká MUDr. Deborah Givanová, ředitelka Dětského centra pro poruchy spánku z nemocnice v Indianapolis.

  • 5. den: Dítě si na nový režim zvyká

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Většina dětí systém přijme během tří až pěti dnů, takže dnešek může být váš šťastný den. Pokud dítě pokračuje v protestech, prodlužte kontrolní interval na 15 minut. Kontrola dítěte by se měla odehrávat ve prospěch rodičů. Pokud zjistíte, že tím, že vejdete dovnitř, naplníte očekávání dítěte, kontrolujte ho jen škvírou mezi dveřmi tak, aby vás nevidělo. Problémem by mohlo být noční krmení. Přibližně šestikilové děti ve věku 3 až 4 měsíců jsou připravené se ho vzdát. Mladší děti samozřejmě jíst musí, ale dělejte to krátce a v tichosti, jak jen to jde. Nakrmte, přebalte a dítě vraťte do postýlky. To, že se děti budí hlady, je většinou mýtus. Ty, které váží více než 5,5 kilo, mají ve skutečnosti mnohem menší potřebu nočního krmení a pravděpodobně se budí hlavně ze zvyku. „Větší děti jsou sovami, protože je někdo překrmuje. A noční krmení znamená mokré pleny, které pak děti budí znovu,“ říká Givanová.

  • 6. den: Dítě prospí noc

    No nezní to blaženě? Pravděpodobně ale stejně budete poslouchat za dveřmi. Uklidněte se! Oblékla jste mu teplé pyžamo, takže si nemusíte dělat starosti, když odkope peřinu, a chůvičku mějte v pohotovosti jen pro případ nouze. Nyní, když máte za sebou tak velký pokrok, uklidněte se a odpočiňte si, abyste také mohla usnout.

  • 7. den: Klidný spánek pro všechny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Poplácejte se po zádech! Nejenže jste se sama vyspala, ale i jste dala svému dítěti důležitý dar: dobré spánkové návyky, které jsou pro jeho pohodu stejně důležité jako dobrá hygiena. Samozřejmě že se objeví překážky, jako jsou nemoci, noví sourozenci nebo spaní na neznámém místě. "Dokonce i děti, které jsou dobrými spáči, budou mít tu a tam problémy," říká Dr. Givanová. „Opřete se o náš důsledný plán, kdykoliv budete potřebovat. Vaše dítě bude napodruhé reagovat s ještě menšími obtížemi, protože už ví, jak to chodí.“

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

    Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

    Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

    Možná jsou děti klidné, které večer sedí tam, kam je ráno posadíte, a pak jsou děti, které neustále zkoumají svět. Zdá se, že většina batolat patří…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku