Jak stříhat nehty nebo čistit pupík? 7 věcí, které novopečené matky děsí

  • Jak stříhat nehty nebo čistit pupík? 7 věcí, které novopečené matky děsí
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    28. června  2017 
     06:00

    Porodila jste své první dítě a jste nervózní z toho, jak všechno zvládnete? Přemýšlíte, jak správně přebalovat, jak pečovat o pupík nebo jak vyměňovat plenky? Ano, někdy i ty nejzákladnější úkoly můžou novopečené matky znervóznit či vyděsit. Naučte se o dítě pečovat jako profík a úzkost zmizí jako mávnutím kouzelného proutku!

  • Čištění pupíku

    Autor: iStock

    Obava: Co když se zanítí a dojde k infekci?

    Po porodu pupečník přestane plnit svou funkci a pro dítě už nemá význam, takže uschne a odpadne. Pokud jde o péči o pupečník, názory se různí. Někteří pediatři doporučují čistit ho po každém přebalování, druzí radí nechat pupečník na pokoji a nijak zvlášť o něj nepečovat. No a někteří říkají, že stačí o pupečník pečovat jen občas, třeba po koupání. Autorka knihy Průvodce pro přežití matky lékařka Tanya Altmanová uvádí, že nové doporučení Americké pediatrické společnosti zní: Ignorujte ho! Sklopte plenky tak, aby okraj nepřekrýval pupík, nebo používejte vysoce senzitivní pleny (ideální jsou textilní pleny, které dýchají). Dokud se nezahojí, nekoupejte miminko, jen ho otírejte. Jestli je oblast pupíku zvlhčená, jemně ji vysušte, ale není třeba ji extra mýt nebo čistit dezifenkcí. Do dvou týdnů by měl pahýlek odpadnout. Vytéká z pupíku tekutina? Pár ní po porodu je to celkem normální. Trvá-li výtok déle nebo je oblast červená, případně má dítě horečku, jděte k lékaři a ujistěte se, že nejde o infekci.

     

  • Nošení dítěte

    Autor: iStock

    Obava: Co když mi spadne?

    Jak zabránit spadnutí dítěte, když ho máte v náruči nebo ho zvedáte z přebalovacího pultu? Doktorka Carole Kramer Arsenault říká, že je dobré dělat všechno pomalu a přemýšlet o každém kroku. Věnujte pozornost okolí, nechoďte v ponožkách, máte-li dřevěné podlahy nebo plovoucí podlahu, ujistěte se, že vám v cestě nestojí žádný malý kobereček, o který byste mohla zakopnout, ani rozlitá voda, po které byste se sklouzla. Totéž platí o chůzi po schodech, tam si dávejte velký pozor! Ideální je, když si vše zařídíte tak, abyste ráno sešla s dítětem do spodní části bytu či domu a během dne nemusela chodit s dítětem po schodech. Pokud jste si něco zapomněla nahoře, mějte dole připravenou ohrádku nebo postýlku, kde bude dítě v bezpečí. Po dvou týdnech už budete mnohem jistější, takže zvládnete i chůzi po schodech. Nikdy také nenechávejte novorozence bez dozoru na přebalovacím pultu. Nezdá se to, ale i malé dítě sebou může mrsknout tak, že přepadne. Pokud se vám to přece stane a dítě spadne, hlavně žádnou paniku. Pečlivě pozorujte jakékoli známky případného zranění – nepřetržitý pláč, letargie, nechuť k jídlu či podrážděnost. V případě, že miminko spadne na tvrdý povrch, a máte-li jakékoli obavy, raději jeďte do nemocnice.

     

  • Péče o předkožku

    Autor: iStock

    Obava: Musím předkožku přetahovat? Co když ji natrhnu?

    Při přebalování umyjte jen zadeček a oblast kolem penisu, abyste odstranila zbytky stolice nebo moči. Pokud jde o mytí penisu a stahování předkožky, tak s tím moc nepospíchejte. Rozhodnutí, kdy začít, nechte na pediatrovi. Ten vám poradí, kdy a jak. Pokud nemá chlapeček potíže s močením (nedochází k zadržování moči v předkožkovém vaku, přerušovanému proudu moči a zánětům předkožky), k přetahování se nepřistupuje dřív než kolem druhého až třetího roku, a to až po konzultaci s pediatrem, který při pravidelných prohlídkách kontroluje i genitálie. „Spousta maminek dělá chybu a snaží se předkožku uvolnit násilím, a to je špatně. Snadno se pak natrhne a výsledkem budou jizvy, a tedy další zúžení předkožky,“ varuje dětská lékařka Alexandra Vidnerová. Nebojte se, nechte všechno v klidu, „špínu“ za předkožkou myjte jen tak daleko, kam vám to půjde zlehka. Jak penis poroste, postupně se bude měnit i předkožka a bude docházet k rozvolnění mezi předkožkou a žaludem. K tomu dochází kolem prvního roku. Násilně něco podnikat je nesmysl, tak se nebojte. Pokud by byl nějaký problém, pediatr vás na to včas upozorní.

  • Jízda autem

    Autor: iStock

    Obava: Bojím se, že když začne plakat, nebudu moct včas reagovat

    Vzpomínám, jak jsem poprvé cestovala s malým synem autem. Seděl v autosedačce vzadu a zničehonic začal strašně plakat. Byla jsem zoufalá, protože jsem se bála otočit, abych nenabourala, a zároveň jsem chtěla okamžitě reagovat. Před jízdou vše pořádně zkontrolujte, zda je dítě bezpečně připoutané, zda ho nemůže něco tlačit, řezat nebo jestli na něj nemůže během jízdy nic spadnout. Přemýšlíte, že umístíte sedačku na sedadlo vpředu proti směru jízdy? Podle odborníků byste tuhle variantu měli využít jen výjimečně, protože hazardujete se životem svým i dítěte. Nejvhodnější z hlediska bezpečnosti je umístit autosedačku vzadu uprostřed, pokud ale jedete sama, pak na sedačku dozadu za sedadlo spolujezdce. Dítě můžete kontrolovat ve zpětném zrcátku a po zastavení auta se můžete snadno otočit a dítě obsloužit. Když je dítě při cestě neklidné a kope nožičkama do přední sedačky, nebude vás znervózňovat.

     

    Pokud dáváte dítě v autosedačce na místo vedle řidiče, je nutné deaktivovat airbag! Jinak se stane tohle!

     

  • Koupání dítěte

    Autor: iStock

    Obava: Co když mi dítě vyklouzne a spadne do vany?

    Nepochybně jsou malé děti hladké jako úhoř, když jsou mokré. Ovšem nemusíte panikařit, v prvních měsících nemusíte dítě často koupat – a vlastně skoro vůbec. Stačí ho omýt vlhkou žínkou nebo houbou a zbavit nečistot zadeček, genitálie a podpaží. Až miminko povyroste a bude se více hýbat, koupání už nebude takové drama, naopak. Přesto je dobré si před koupáním připravit vše, co budete potřebovat: žínku, ručník, mycí přípravky, plenku, kosmetické přípravky a čisté oblečení. Vše byste měla mít po ruce! Dítě pak myjte od hlavy k patě, vždy držte jednu ruku na dítěti a druhou používejte k mytí. Jakmile skončíte, vezměte dítě v podpaží a okamžitě ho položte na ručník a zabalte ho. Nikdy nepřecházejte po bytě s mokrým dítětem!

    Miminko můžete koupat taky v kyblíku! Jak, to se dozvíte v našem videu:

     

  • Měření teploty

    Autor: iStock

    Obava: Nemůže teploměr do zadečku dítě zranit?

    Jak říká pediatrička Altmanová, nikdy neviděla ve své ordinaci dítě, které by bylo zraněné z teploměru! Jestli chcete, aby bylo použití rektálního teploměru bezpečné, položte dítě na záda na stůl nebo na podlahu, pak mu zvedněte nohy, jako byste se chystala ho přebalit, namažte mastičkou na opruzeniny zadeček a zasuňte teploměr. Nikdy ne ale až na konec, přibližně jen do půlky palce, aby uvnitř byla jen špička. Nebojte se, nebude to bolet, držte pevně, než začne pípat. Pokud se přesto bojíte, použijte časový teploměr na čelo. Podle odborníků je rektální měření ale nejpřesnější, alespoň do tří měsíců života. Pak už klidně můžete používat digitální teploměr do podpaží.

     

  • Stříhání nehtů

    Autor: iStock

    Obava: Co když ho nůžkami střihnu do prstu?

    I v případě stříhání nehtů existují různé názory. Někdo radí nestříhat do konce šestinedělí, jiní radí ulamovat či okusovat. Maminky, hlavně neokusovat, to vhodné není ani trochu! Odborníci v podstatě doporučují řešit nehty, když začnou dělat problémy, zatrhávají se a škrabou. Jak tedy postupovat? Ideální je stříhat po koupání, kdy jsou nehty měkké. Taky je fajn mít po ruce i manžela, který případně dítě zabaví. Na stříhání používejte speciální dětské nůžky, které jsou kulaté, případně speciální kleštičky. Já osobně to s nimi tedy moc neumím, takže jsem preferovala nůžky. Pokud stříháte nůžkami, vždy je před použitím vydezinfikujte (stačí opláchnout v dezinfekčním přípravku), abyste zabránila případnému přenosu infekce. Praktické je, když budete při stříhání držet konkrétní prst, ne celou ruku, a postupovat od prstíku k prstíku. Pozor, ať nedržíte prsty moc silně, to děti nemají rády.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku