Vědci dekódovali dětskou řeč! Dětské blábolení má vliv na chování matek

Vědci dekódovali dětskou řeč! Dětské blábolení má vliv na chování matek
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
30. září  2019 
 06:00

A je to tady! Nový výzkum ukazuje, že když batolata blábolí, mění tím způsob, jakým s nimi rodiče komunikují, aby se tak maximalizoval potenciál učení. Dětské žvatlání ovlivňuje i to, jak rodiče reagují, zejména matky. Jak se zdá, i student může být ve skutečnosti učitelem.

Výzkum prováděli odborníci z katedry psychologie na Cornell University. Jak říká v jejich prohlášení postgraduální student Steven Elmlinger, děti ve skutečnosti vytvářejí své vlastní vzdělávací prostředí způsobem, který učení usnadňuje. Tým odborníků testoval asi 30 párů kojenců a matek v herním prostoru dvakrát půl hodiny po dobu dvou dnů. Devíti- a desetiměsíční kojenci se volně pohybovali a hráli si s hračkami. Vědci přitom zaznamenávali jejich hlasové projevy a také projevy matek. Všechno natáčeli na video. Soustředili se na syntax a slovní zásobu rodičů a také na změny v tom, jak děti žvatlaly první a druhý den.

Co se během průzkumu prokázalo? Zcela evidentní bylo, že když děti blábolily, měly matky tendenci používat méně složitá slova, jednoslovné věty a obecně používaly kratší slova. Zjednodušeně řečeno – když používaly matky "kojeneckou řeč", usnadňovalo to učení dětí. „Ukázalo se, že kratší věty, jednodušší slova a pomalejší řeč pomáhaly dětem signalizovat, že je čas se soustředit,“ vysvětluje Steven Elmlinger. Čím více tedy matky používaly "kojeneckou řeč", tím rychleji kojenci během druhého dne vydávali nové zvuky napodobující řeč.

A v čem je závěr výzkumu převratný? „Víme, že řeč rodičů ovlivňuje to, jak se děti učí, a dává to smysl. Motivace mění jejich učení. Nikdy se však nezkoumalo to, jak mohou samotné děti změnit rodiče nebo změnit učební prostředí jako celek,“ uvedl Steven Elmlinger. Výzkum je ale stále spíše předběžný a podle vědců je zapotřebí si uvědomit, že výsledky jsou omezeny časem a velikostí vzorku. A vedle toho se nezabýval výzkum tím, jak na blábolení reagovali otcové. Důležité je ale vědět, že blábolení je sociálním katalyzátorem pro děti, aby získávaly informace od dospělých, kteří se nacházejí v jejich okolí.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku