Proč je skvělé být rodičem skoro puberťáka? Může být vaším nejlepším učitelem!

Proč je skvělé být rodičem skoro puberťáka? Může být vaším nejlepším učitelem!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
26. září  2019 
 06:00

Z pohledu vystresovaných, rozčilených a unavených rodičů existují zažité stereotypy, že výchova potomků, u kterých co nevidět propukne puberta, je vůbec nejtěžší a nejnáročnější. S tím se dá souhlasit, jen je fajn si přiznat, že i během těchto „hrozných let" se objeví spousta krásného! Ano, i když vám to tak možná v některých – zejména těch hodně vyhrocených – chvílích nepřipadá.

Nejsou to už žádná mrňata, zároveň ještě ale zdaleka nejsou dospělí. Děti mezi 9 a 12 lety (označovány jako „tweens“) procházejí obdobím prepuberty. Co to konkrétně znamená? Vaše ratolesti jsou na prahu dospívání. Na jednu stranu potomci touží po co největší samostatnosti a nezávislosti, na druhou vás stále potřebují „v zádech“, jako kouče, průvodce a rádce. Teprve se učí, co je smysl pro povinnost a zodpovědnost. Jsou nevyzpytatelní, začnou se proti vám vymezovat, přestáváte být „neomylným polobohem“, dovolí si s vámi nesouhlasit nebo rovnou polemizovat. Pokouší se všemožne prosazovat vlastní názory (a často mají sklony dramaticky přehánět), což se samozřejmě nejspíš neobejde bez patřičných citových výlevů, konfliktů a vzdorování.

...
...
Autor: istock

Tolerujte chyby!

Děti v tomto věku už si umí udělat vlastní názor, vědí, že nemáte vždycky pravdu, a odhalí, když se jim lže. Pokud nejste důslední, brzy si z vašich výhrůžek nebo napomínání přestanou dělat těžkou hlavu. „Tweens“ jsou náladoví, emočně nestabilní, výbušní, tvrdohlaví, prostořecí, odbojní… Přijměte to, během dospívání mají nárok dělat chyby a dopouštět se přešlapů, naučit se řešit důsledky svých omylů, prožít smutek, křivdu, poprat se s tím, když se něco pokazí a nevychází to podle představ. Tohle období má ale i řadu světlých stránek a nádherných aspektů. Tady jsou.

Rychle se učí

Mladý, dospívající mozek pracuje raketovou rychlostí, je vnímavý a bystrý, neopotřebovaný a rychle vstřebává nové poznatky, snadno se učí a bez větších problémů dokáže zpracovávat nejrůznější dovednosti a zkušenosti. Toho všeho můžete využít a můžete vštěpovat potomkům všechno důležité – od pravidel správného stolování a slušného chování přes používání pračky a sušičky po vytírání podlahy nebo přípravy svačin. Děti v tomto věku totiž potřebují cítit se důležitě a dospěle, touží po chvále a uznání. Nebojte se svěřit jim více odpovědnosti.

Mluv, zajímáš mě!

Deseti- či jedenáctileté dítě už má slušný logický úsudek, dokáže samostatně uvažovat, vyhodnocovat informace a dělat si vlastní závěry. Stále si zdokonaluje slovní zásobu a komunikační schopnosti jsou vytříbenější. Chápe už nadsázku, ironii i sarkasmus, umí lépe slovy vystihnout emoce, které cítí, a to od zuřivosti, zrady přes  zklamání a zlobu po pocity radosti, štěstí a hrdosti. Diskutujte s potomky a naslouchejte jim, často přijdou se zajímavým pohledem na věc a dost možná se od nich i něčemu přiučíte. V rozhovoru začínají být rovnocennými partnery, nebojte se ani složitějších dialogů. Budete možná překvapeni, jak tvrdě dokážou argumentovat.

Všechno ví!

Ještě nedávno si nevzpomněl, co bylo ve škole k obědu, najednou přesně ví, kde nechal klíče, co jste naplánovali na sobotu a kterou restauraci jste navštívili při posledním rodinném výletě? V pořádku. Výzkumy naznačují, že mozková činnost se rozvíjí a schopnost vytvářet a udržovat nové vzpomínky se během dospívání razantně zvyšuje a zdokonaluje. Oblíbené knížky, filmy, hudbu i události z dob puberty a adolescence si všichni pamatujeme zpravidla po celý život a mnohem ostřeji než z jakékoli jiné životní etapy.

Nové zájmy

„Tweens“ procházejí obdobím sebepoznávání a utváření osobnosti. Touží poznat a objevit co nejvíce, přijít věcem na kloub, jsou zvědaví a mívají mnoho různých zájmů. Zjišťují, co je baví a těší, a to od karate, fotbalu přes tanec po vaření nebo čtení poezie. Hodně se angažují a snaží se vytvořit si pozici ve své sociální skupině (spolužáci, kamarádi), vytvářejí si vlastní svět, rádi zkoušejí cokoli nového a nebojí se riskovat.

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku