Takhle se nudit nebudou! 7 tipů pro cestování s otrávenými puberťáky

  • Takhle se nudit nebudou! 7 tipů pro cestování s otrávenými puberťáky
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    30. června  2018 
     06:00

    Společná dovolená s dospívajícími potomky? Vydržet dva nebo tři týdny v permanentní společnosti podivných individuí, která v jednom kuse protáčejí oči, a to jen ve zcela výjimečných okamžicích, kdy uděláte nebo řeknete něco tak „bláznivého“, co je donutí odtrhnout se od displeje telefonu? To dáte!

  • Opravdu jste s nimi příbuzní?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    S otráveným a znuděným výrazem pomalu vlají apaticky pár kroků za vámi, permanentně remcají nad zvoleným programem, dožadují se wifi i na veřejných toaletách a dávají vám všemožně najevo, že jste ti nejtrapnější rodiče na planetě. Pohodové cestování s dospívajícími potomky? Věřte nebo ne, i to je možné! Trpíte dojmem, že vysněná dovolená je v tahu? Leccos můžete zachránit, když víte, jak na ně!

  • Nebuď trapná, mami!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dovolená je časem odpočinku a chcete si ji užít. S malými dětmi si své představy a plány můžete plnit celkem snadno, nedisponují ještě schopnostmi, jak vám do programu zasahovat, a jsou vděčni za jakýkoli zajímavý nebo neobvyklý zážitek. Hlavně, když se kolem něco děje. U těch starších již nastává potíž. Jistě jste si všimli, že kdykoli se je pokusíte dostat do situace, která je tak trochu mimo jejich komfortní „bublinu“, okamžitě dají jasně a důrazně najevo svůj nesouhlas, znechucení nebo rovnou opovržení: „Nesnaž se mluvit na tu paní anglicky, mami, je to srandovní!“, „Netvař se, že víš, kde zrovna jsme!“, „Okamžitě mě přestaň fotit!“, „Nemusíš každému hned vykládat, že jsem se naučil(a) plavat až v deseti letech.“, „Nepotřebuji, abys mi každé ráno připomínala, že se mám natřít opalovacím krémem!“

    „Na obhajobu cestování s dětmi všeho věku již byl napsán milion a jeden článek (rozšiřujete jim obzory, ukazujete svět, učí se jazyky přirozenou formou a tak dále). Souhlasím, ale poradím ještě jednu důležitou věc – začněte s tím co nejdříve, dokud jsou tvární, přizpůsobiví a nedokážou se bránit. Ano, také je to levnější, potomci jsou skladnější a nezaberou tolik místa. A nemají zatím žádné vlastní názory, takže je to poměrně lehké. Uděláte úžasnou věc. Pokud budou „trénovaní“, vyrostou z nich velmi pravděpodobně mladí tolerantní cestovatelé, kteří se dokážou přizpůsobit, komunikovat s lidmi, dovedou být sebevědomí a nerozhodí je každá maličkost,“ říká s úsměvem Martina (44), maminka dvou dospívajících synů.

  • Jiný pohled na svět

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Navzdory všem potížím se vás pokusíme přesvědčit, že i cestování s dospívajícími potomky může být skvělé. Mladí lidé jsou chytří, mají přehled o spoustě věcí, zpravidla jsou velmi vnímaví a zvědaví (ovšem zjistíte to jen v případě, že víte, co je skutečně zajímá), mají už pár životních zkušeností, takže dokážou chápat odlišnosti, kontrasty, porovnávat a dělat si vlastní názor na jiné kultury. A rádi sdílejí své prožitky. Může být zábavné sledovat svět jejich očima.

    Vy, jako rodič – ochranitel, budete při cestách sledovat bezpečnost a předvídat veškerá možná rizika a hrozby, zkoumat bezpečnost můstku přes řeku nebo velikost mezer při výstupu z vagonu na nástupiště v metru, váš puberťák vás upozorní na každé pouliční umělecké dílko nebo pána s modrými vlasy, upozorní, kde mají největší zmrzlinu, a okamžitě zavede tam, kde se dají levně pořídit módní tenisky. Chcete znát způsoby, jak si společné cestování o něco ulehčit a vychutnat? Nakloněni objevitelskému duchu, bez zbytečných konfliktů a nehod. Zde jsou vyzkoušené tipy.

  • Zapojte je do plánování

    ...
    ...
    Autor: iStock

    A to od úplného začátku. Ať vymyslí část programu, napíšou, co by je bavilo a zajímalo. Svěřte jim část odpovědnosti za aktivity, které máte v plánu. Nezapomeňte dostatečně v předstihu ale sdělit také maximální výši rozpočtu.

  • Vytvořte společně cestovní itinerář

    ....
    ....
    Autor: iStock

    V rámci rodinné rady sestavte plán na každý den vaší dovolené, v němž si každý z rodiny může demokraticky zaplánovat to, co by chtěl vidět nebo zažít (výlet na katamaránu, nákupy oblečení, termální lázně, potápění, cyklotúra, spaní pod širákem, návštěva delfinária nebo konkrétní památky a tak dále).

  • Kultura, sport a relax v rovnováze

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Pokud má každý člen rodiny jiné představy o trávení volného času, snažte se vymyslet kompromisní řešení. Děti touží po šnorchlování a rybaření na útesech, vy se neobejdete bez návštěvy významného chrámu, muzea nebo procházky po historickém centru starobylého města? Buďte spravedliví a přizpůsobte program tak, aby si každý přišel na své. Během dovolené jistě zvládnete obojí a všichni budou spokojeni. Vše je jen o domluvě.

  • Krmte je

    Autor: iStock.com

    Nezapomeňte, že pravidlem číslo jedna bezproblémové rodinné dovolené je dbát na to, aby měli všichni plný žaludek. Pěší túra po sebekrásnějším městě, výšlap na hrad nebo prohlídka galerie, to všechno se zvládá a vnímá mnohem lépe a radostněji, když nepociťujete hlad. Nízká hladina cukru v krvi u hormony zmítaného dospívajícího potomka není dobrou kombinací. Mějte proto vždy po ruce připravené rychlé občerstvení jako „první pomoc“ pro dodání energie.

  • Nebuďte noční sovy

    Autor: iStock

    Berte ohledy na jejich biorytmy. Jsou vaši puberťáci typické noční sovy, které si ráno rády přispí a déle jim trvá, než začnou fungovat? Nesnažte se je na cestách přeprogramovat. Ospalý a nerudný dospívající jedinec by nebyl pro celodenní aktivity příliš vhodným partnerem. Pokud ráno nereagují na budík, nechte je spát. Jděte raději s partnerem zatím na snídani nebo šálek kávy a teprve po návratu začněte společný den.

  • Nechte je připojit

    Autor: iStock

    Přežít dva týdny bez Instagramu, Snapchatu, Messengeru, Facebooku, Twitteru, her a zábavních aplikací? Pro puberťáky nepředstavitelné utrpení. Pokud chtějí být v kontaktu se „svým“ virtuálním světem, sdílet zážitky a fotky s přáteli nebo spolužáky, nebraňte tomu a dejte jim prostor. Je ale vhodné domluvit se na určitém rozumném časovém úseku, kdy mohou na telefonu „viset“. Uvědomte si, že v tomto věku jednoduše potřebují kousek svého soukromí, tak jim ho dopřejte.

  • Svěřte jim technologie

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Využijte toho, že mladí běžně využívají v každodenním životě sociální sítě a všemožné vychytané mobilní aplikace. Dejte jim za úkol, aby stáhli konkrétní aplikace pro místa, která plánujete navštívit, zjistili, jak je to s dopravou, vstupným do památek, jaké jsou možnosti vlakových spojů a podobně. Motivujte je, aby vyhledali, co je konkrétně zajímá, například oblíbené módní obchody nebo nějaké „tajemné“ místo v dané destinaci, které je něčím výjimečné a neměli byste ho minout.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku