Takhle lžou rodiče svým dětem každý den! Děláte to taky?

  • Takhle lžou rodiče svým dětem každý den! Děláte to taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. června  2018 
     06:00

    Jestli tvrdíte, že jste svým potomkům nikdy nezalhali, tak lžete. Protože následující „bílé“ lži vypouštíme ze svých úst neustále. Budiž omluvou, že s dobrým úmyslem. Ostatně, říkaly je i naše matky a pravděpodobně je budou říkat jednou i naše děti, až budou rodiči. Které to jsou?

  • Jestli to nesníš, nevyrosteš!

    Autor: iStock

     

    No ano, jestli to pyré nesní, nikdy nevyroste. Nejde sice o žádnou tragickou lež, protože co si budeme povídat – dítě nakonec vyroste ať sní tu mrkev, nebo ne. Stejně jako jednou přestane nosit plenku a začne mluvit. Jen v ten okamžik prostě přetekla naše trpělivost a chceme, aby tu pitomou zeleninu dítě snědlo. A hned!

     

  • Když budeš zlobit, Ježíšek ti nic nepřinese

    Autor: iStock

     

    Nebo Mikuláš, nebo děda, babička, teta, prostě kdokoli, kdo nosí dárky. Kolikrát jsem už popoháněla syna, aby sebou hodil a konečně si ty boty obul, a pořád nic. Nejjednodušší bylo použít tuhle vydírací frázi, která obvykle zabrala. Před Vánocemi stoprocentně, stejně tak v sobotu, kdy měla přijet babička.

  • Už jdu!

    Autor: iStock

     

    Přiznávám bez mučení, že minimálně stokrát jsem tuhle větu použila. Kluci mě volali ze svého pokojíčku a chtěli mi ukázat něco „hrozně důležitýho“, a já zaneprázdněná u počítače odpověděla, že už to bude, že už hned přijdu. Jenže hned to rozhodně nebylo.

     

  • Nevím

    Autor: iStock

     

    Kolikrát se vaše dítě za den zeptá „proč“ a vy mu padesátkrát odpovíte a pak už prostě nemáte sílu odpovídat, takže raději řeknete „nevím“? Nelžete, že tohle slovíčko jste nikdy nepoužili! Je to praktické, zvláště když jste zaneprázdnění něčím jiným a nemáte kapacitu na to, abyste se nad odpovědí zamysleli hlouběji.

  • Už tam budeme

     

    Autor: iStock

     

    Tu pohádku o Shrekovi mám ráda, ovšem neustálé dotazování Oslíka na to, kdy už tam konečně budeme, mi velmi připomíná moje děti. Při každé jízdě autem se už po půl hodině začaly vyptávat, kdy dorazíme do cíle. Ano, odpovídala jsem pokaždé: Už tam budeme, i když bylo zcela jasné, že ještě tři další hodiny tam rozhodně nebudeme.

     

  • Uvidíme…

    Autor: iStock

     

    Super fráze, kdy rodič neví, jestli splní to, co dítě požaduje. Mami, koupíš mi to? Mami, přidáš mi na tamto? Mami, že půjdeme zítra na koupaliště? Mami, stavíme se po tréninku v KFC? Odpověď „uvidíme“ znamená, že dáváte dítěti špetku naděje, že mu možná jeho sen splníte. Pravdu mu řeknete až druhý den, do té doby budete v klidu (snad, pokud vás už dítě neprokouklo).

  • Zítra se vrátíme

    Autor: iStock

     

    Nemůžete dostat dítě ze zábavního parku domů? Nebo z bazénu? Určitě jste se už mnohokrát uchýlili k bílé lži, kdy dítěti slíbíte, že druhý den si to zopakujete. Jenže tenhle slib není slib, je to jen lživá fráze, kterou dítě uklidníme, aby neztropilo scénu na veřejnosti.

     

  • Neboj, nebude to bolet

    Autor: iStock

     

    Taková lež jako věž! Říkat dítěti, že ta injekce bolet nebude, natož odběr krve ze žíly. Bude to bolet, a dost, protože to bolí i vás – nebo vám je to nepříjemné. Když ale dítěti řeknete na plnou pusu, že to bude peklo, zřejmě už ho nikdy do ordinace nedotáhnete.

  • Počítám do tří, a pak jdu bez tebe!

    Autor: iStock

     

    Kouzelná fráze, zejména když dítě nechce poslechnout a ráno při odchodu do školky nechce spolupracovat. Samozřejmě, že nikdy bez něj neodejdete, kdo to kdy viděl. Jen při té představě mi naskočí husí kůže. Ale ono to funguje. U nás to tedy většinou fungovalo.

     

  • Samozřejmě, že nosím ten tvůj náhrdelník

    Autor: iStock

     

    Z čočky, fazolí nebo kamínků. To je fuk. Vyrobil ho pro vás váš syn nebo dcera, a vy jste mu svatosvatě slíbila, že ho fakt budete nosit. Jakmile ale vyjdete ze dveří, sundáte ho a místo něj si nasadíte zlatý. Nebo stříbrný. Nebo ne a klidně nosíte ten z čočky? Pokud jo, klobouk dolů, jste úžasná!

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku