První menstruace? Všechno tohle by vaše dcera měla vědět

  • První menstruace? Všechno tohle by vaše dcera měla vědět
    První menstruace je přelomový zážitkem
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    30. října  2018 
     07:07

    Před chvílí si ještě hrála s panenkami a najednou pro ni jdete kupovat první hygienické pomůcky. Vaše dcera začala menstruovat. Co všechno by o tom měla vědět? 

    „Menarche“, tajemně znějící slůvko s řeckými kořeny označuje úplně první den v životě dívky, kdy se z malé holčičky stává slečna – respektive menstruující slečna. Tento den byl v mnoha kulturách velmi významný a dalo by se říct, že patřil k nejvýznamnějším dnům v životě ženy. Menarche symbolizovala přechod do světa žen, což se neobešlo bez nejrůznějších rituálů a oslav. Dívky bývaly na změnu hrdé.

  • Aaach jo, a je to tu

    První menstruace je přelomový zážitkem
    První menstruace je přelomový zážitkem
    Autor: istock.cz

    Dnes je menarche vesměs vnímána jako začátek něco negativního, ve smyslu „Aaach jo, a je to tu!“, což je možná škoda. Být ženou přeci není až tak špatné, tedy alespoň v naší společnosti, a tak si malá slečna možná zaslouží nějaký dáreček či pozvání na večeři. Proč se hned z počátku vymezovat vůči menstruaci negativně, jako k něčemu, co je tabu, o čem se nemluví, co je tak trochu špinavé a velmi omezující? Nemůže být kupříkladu vnímána jako známka zdraví, znamení toho, že je se tělo vyvíjí správně?

  • Komunikace je základ

    První menstruace je přelomový zážitkem
    První menstruace je přelomový zážitkem
    Autor: istock.cz

    Najít krev na spodním prádle může být pro naprosto neinformovanou dívenku, která si krev doposavad spojovala s úrazy a nehodami, vcelku šok. Je tedy zřejmé, že je naprosto nutné, aby si maminky se svými dcerkami o menstruaci včas, otevřeně, věcně, bez patosu ale i negativního nádechu povídaly – příležitostí je celá řada! Můžete občas vysvětlit, proč nejdete s rodinou do bazénu, proč pravidelně kupujete úhledné balíčky a krabičky, o co jde v reklamě s modrou tekutinou na spodním prádle apod. Vaše povídání by nemělo v holčičce vzbuzovat negativní pocity, strach a pocity tabu – vždyť jde o zcela normální fyziologický proces, kterému by holčička měla rozumět. Ostatně nejde jen o krev na prádle, ale především o dozrávání vajíčka, ovulaci, a tedy i plodnost!

  • Oslava menarche?

    První menstruace je přelomový zážitkem
    První menstruace je přelomový zážitkem
    Autor: istock.cz

    V některých skupinách žen začínají být stále populárnější různé oslavy menarche, což je sice zajímavá myšlenka, avšak není akceptovatelná pro každého. Malé slečny dnes vyrůstají ve společnosti, kde rituály nemají žádný význam a existuje velká snaha o potírání rozdílů mezi pohlavími, a tak je váš „skvělý“ nápad vůbec nemusí nadchnout. Na pubertální holčičku bychom v tomto směru neměli nijak tlačit. Malá slečna se může jednoduše cítit trapně a my bychom to měli absolutně respektovat! Nicméně malý dáreček či návštěva příjemné kavárny může jemně naznačit, že jde o důležitý okamžik (což rozhodně jde!).

  • 7 skutečností o první menstruaci

    První menstruace je přelomový zážitkem
    První menstruace je přelomový zážitkem
    Autor: istock.cz

    • První menstruace přichází obvykle mezi12 a 14 rokem, nicméně se může dostavit i v 10 nebo dokonce až v 16 letech.

    • Menarche předchází zvětšovaní prsů, a to v průměru 2 roky před první menstruací. Dalším znakem blížící se menarche je růst pubické ochlupení, obvykle 1 až 2 roky před.

    • Vlivem hormonálních změn v organismu se objevuje i výtok z pochvy, a to většinou 1 rok až půl roku před první menstruací. Někdy se přidružují i různé pocity tlaku až pobolívání v podbřišku či napětí v prsou.

    • U dívek s nadváhou se první menstruace dostavuje dříve, u velmi hubených slečen naopak později.

    • Dívka, která začala menstruovat již mnoho nevyroste, její tělesná výška má dle odporníků zhruba 90 až 95 % konečné hodnoty.

    • Krvácení může být od prvního dne pravidelné, nebo klidně 2 až 3 roky velmi nepravidelné.

    • Jako předčasná menstruace, která by dívku měla nasměrovat ke konzultaci do ordinace lékaře, se považuje krvácení před 10 rokem věku.

  • Hygienické pomůcky – mýty a omyly

    První menstruace je přelomový zážitkem
    První menstruace je přelomový zážitkem
    Autor: istock.cz

    Ani mladé slečny, které ještě neměly pohlavní styk, nemusí být v užívání hygienických pomůcek omezeny pouze na nejrůznější typy vložek. Mladé odvážnější slečny totiž klidně mohou používat i tampony nejmenší velikosti, což přivítají především aktivní sportovkyně. Zde velmi záleží na tom, jaký má daná slečna vztah ke svému tělu, jak je poučená a zručná, motivovaná a vlastně i odvážná. Jedinou nevhodnou pomůckou je v tomto směru menstruační kalíšek, jehož zavádění je obtížnější a z pochopitelných důvodů prozatím i nemožné. Mnohým maminkám se velmi osvědčilo, když od jistého věku – zhruba od 10 let – vybavovaly své dcery hygienickými pomůckami v případě, že jedou např. se skauty na víkend, v létě na tábor či na školu v přírodě.

  • Tip na dárek: Sada k první menstruaci

    SADA MENARCHE - Sada pro první menstruaci
    SADA MENARCHE - Sada pro první menstruaci
    Autor: Pikle.cz

    Monžá by vaš dospívající dceru potěšil dárek k první menstruaci, který je zároveň praktický. Co takhle Sada pro první menstruaci, kterou vymyslela a prodává malá česká firma Pikle? 

    Sada nabízí dívkám všechny důležité informace o menstruaci, možnost výběru menstruačních pomůcek, vyzkoušení ulevujících prostředků, vlastní výrobu ojedinělého šperku a mnoho dalšího. Je to ideální dárek pro dívky, které očekávají nebo zrovna dostaly svojí první menstruaci.

    Vznikla ve spolupráci s Kateřina Juřenčákovou (www.prirozenaantikoncepce.cz), Markétou Zika Koppovou(www.inspirituala.cz) a Kateřinou Kadlecovou Makrlíkovou (www.nehormonalka.cz), odbornicemi, které se zabývají ženskými tématy, setkávají se s dívkami i ženami a potvrdily nám, že zdravý postoj k menstruaci má obrovský vliv na sebevědomí, sexualitu a ženství. Doplňují ji originální ilustrace od Kateřiny Zadákové

    Podrobnosti o menstruaci i sadě najdete na www.sadamenarche.cz

    SADA MENARCHE - Sada pro první menstruaci
    SADA MENARCHE - Sada pro první menstruaci
    Autor: Pikle.cz

    SADA MENARCHE - Sada pro první menstruaci
    SADA MENARCHE - Sada pro první menstruaci
    Autor: Pikle.cz
     

/
Autor: Maminka.cz/Martina Machová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku