Kdy začíná puberta u holek a kdy u kluků? Takhle to poznáte!

  • Kdy začíná puberta u holek a kdy u kluků? Takhle to poznáte!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    6. října  2015 
     06:00

    Dospívání je náročné nejen pro samotné aktéry, ale také pro rodiče. Zejména pokud jde o odolnost jejich nervové soustavy, která dostává řádně zabrat. Potomek se vám doslova mění před očima a často můžete mít pocit, že máte doma neznámého cizince, se kterým se nejde domluvit. Co všechno můžete očekávat?

    Řečeno encyklopedickým slovníkem je puberta „hormonálně podmíněný proces fyziologického zrání a růstového výšvihu“. V organismu dochází k obrovským tělesným i psychickým změnám a emoce lítají jako na houpačce. Během okamžiku se z usměvavých pohodářů stávají náladoví a protivní vzteklouni nebo bezdůvodně utrápené či vzdorovité bytosti. Váš potomek zkrátka už není dítě, ale nestal se ještě ani dospělým a jeho tělo si s ním dělá, co chce.

  • Pozor, krize!

    Autor: istock

    Je pravdou, že dívky dospívají dříve než kluci, ti je ale postupně dohánějí a stále častěji se u nich první známky puberty objevují dříve. Podle Světové zdravotnické organizace je období dospívání chápáno od 10 do 19 let. Aktuální výzkumy ale ukazují, že puberta nastupuje ve stále mladším věku a probíhá postupně v několika fázích (Tannerovy fáze).

    U dívek typicky ve věku od osmi do třinácti let, u chlapců mezi devátým a čtrnáctým rokem. Pokud se příznaky objeví v nižším věku, jedná se o předčasnou pubertu, a naopak pokud dospívání nastoupí později, mluvíme o pozdní pubertě. Průměrný věk začátku dospívání v případě chlapců je jedenáct a půl až dvanáct let, u dívek se pak uvádí deset a půl roku.

  • Takhle to začíná u holek

    Autor: iStock.com

    Mezi charakteristické první známky puberty u dívek patří růst a vývoj prsů. Kolem jedenáctého roku se pak obvykle objevuje pubické ochlupení a vyvíjejí se a rostou genitálie. První menstruace se dá očekávat zhruba dva roky po začátku puberty. Lékaři uvádějí, že dívky začínají menstruovat v průměru ve dvanácti a půl až třinácti letech. Zároveň jde o období, kdy nejrychleji rostou do výšky (své dospělé výšky dosáhne dívka asi dva roky po začátku menstruace).

  • Takhle to začíná u kluků

    Autor: istock.cz

    Prvním projevem puberty u chlapců je zvětšení varlat. Po několika měsících pak zpravidla následuje růst pubického ochlupení a puberta pokračuje dalším růstem varlat a penisu. Své maximální výšky dosáhnou chlapci o dva až tři roky později než dívky. Mezi další charakteristické známky dospívání patří proces „mutování“ a následné prohloubení hlasu. Zároveň s tím se zvyšuje objem svalové hmoty, zvětšují se ruce i nohy. Nastupuje schopnost erekce a ejakulace (objevují se noční poluce a tzv. mokré sny). Vývoj „kluka v muže“ je dokončen po třech až čtyřech letech, kdy dosáhnou své konečné velikosti varlata i penis a mladým mužům začnou rašit ochlupení na hrudníku a také vousy v obličeji. Můžou se objevit nadměrné pocení i hormonálně podmíněné akné.

  • Příliš brzy, příliš pozdě

    Autor: iStock.com

    Během dospívání dochází k výrazným změnám v imunitním systému, objevit se mohou ortopedické potíže způsobené zrychleným růstem, přechodně například také vyšší krevní tlak a vyšší puls, syndrom studených končetin nebo rudnutí v oblasti obličeje a krku či nejrůznější kožní potíže a hormonální poruchy. A to zrovna sebevědomí a dobrému pocitu dospívajícího jedince nepřidá.

    Zvláště pokud se tyto nepříjemné průvodní příznaky dostaví dříve, než je obvyklé. Příčinou předčasné puberty může být genetika, některé zdravotní stavy ale také způsobují psychologické faktory a vzhledem k tomu, že důsledky toho všeho bývají problémy se sebeúctou, deprese i zvýšené riziko užívání návykových látek, je důležité poradit se s pediatrem a s potomkem o situaci komunikovat, podporovat jeho sebevědomí, případně se obrátit na psychoterapeuta. Stejně tak zatěžkávací zkouškou může být pro dítě i zpožděná puberta, protože sleduje, jak se jeho kamarádi mění, ale ono za nimi zaostává. Může se tím pádem stát terčem výsměchu. Příčiny pozdní puberty bývají genetické a rovněž jsou v tomto případě důležité spolupráce s dětským lékařem a důkladné vyšetření dítěte. 

  • Sám proti celému světu

    Autor: iStock.com

    Psychika dospívajících jedinců je jako na horské dráze a musí se vyrovnávat se spoustou neznámých podnětů a pocitů. Puberťák si stále více uvědomuje vlastní osobnost. Běžným projevem je určitý boj proti autoritám (v první linii to samozřejmě odnášejí rodiče, následováni jsou v těsném závěsu učiteli), dospívající bojují za své ideály, rozšiřují si sociální kontakty a také samozřejmě prožívají první lásky a s nimi spojené citové bouře. Nejednou vůbec poprvé zakoušejí pocity křivdy, zklamání či nepochopení. Typický pubertální „výrostek“ je vysoce dráždivý, konfliktní jedinec, který nikoho neuznává a nerespektuje, se všemi bojuje a vyhraňuje se proti světu. Záleží mu na tom, jak působí na okolí, snaží se vydobýt si respekt a uznání okolí, zároveň ho vnitřně sužuje celá řada obav a nejistot. Ať už z měnícího se těla, probouzející se sexuality nebo dosud nepoznaných emocí. Dobrá zpráva je, že z toho (pravděpodobně) vyroste.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku