Co neříkat, když vaše dítě s někým randí?

Co neříkat, když vaše dítě s někým randí?
Hovořte s dospívajícími o jejich vztazích, ale citlivě
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
17. února  2019 
 07:32

Možná vás to zaskočilo, ale je to tady. Vaše dítě má za sebou nejen první rande, ale možná i něco víc. Další etapa rodičovského života s sebou nese další nálož tolerance, kterou musíte ukázat. Co byste neměli komentovat?

Možná začněte tím, že si vzpomenete na své mládí a představíte si, co vám vadilo, když jste začala randit a rodiče se občas neudrželi se svými komenty. “Kdy přijde pán Krátké kalhoty?” říkal třeba s oblibou váš tatínek. Váš první kluk přitom považoval kalhoty nad kotníky spolu s martenskami a proužkovanými ponožkami za model, který mu sluší nejvíce, a tak si ho vzal na první rande, kdy vás mohl vyzvednout doma.

Tak přesně tyhle komentáře si vy odpusťte. Jste přece moudrý a tolerantní rodič a víte, co znamená láska v době dospívání. Její růžové brýle jsou rozhodně na místě a není třeba nikomu vysvětlovat, že se vám móda, kterou nosí první kluk vaší dcery, nelíbí. Upřímně: koho to zajímá a komu to pomůže? Vám rozhodně ne.

Příliš tolerance

Je pravda, že dnešní generace rodičů, která dospívala v devadesátých letech, má pocit, že tolerance má na rozdávání. Chtěla vaše dcera ve třinácti letech zelené vlasy a vy jste jí je obarvila, a ještě z ní měla radost? Tak to mluvíme přesně o vás!

Vy přece na rozdíl od svých rodičů nemáte problém ani s kouřením marihuany a trochu divočejším vztahem k sexu. Jasně! Jste cool! Takže vám možná bude naopak připadat totálně trapný chlapec vaší dcery, který z pro vás nepochopitelných důvodů nosí v 16 letech bílou košili a ví, co je krém na boty. Tak tohle je tolerance! Přijmout i někoho, kdo se vám prostě nezdá.

A jsou tady návykové látky – zvláštní kapitola pro výše zmíněnou generaci Husákových dětí. Jedna má známá odkojená pražskými kluby v devadesátých letech první holce svého syna nabídla při setkání na chalupě marihuanu. Nebyl to zrovna nejlepší nápad, děvenku pak do rána hlídala na toaletě a doufala (marně), že slečna nebude nic vyprávět svým rodičům, kteří jsou cizinci a české devadesátky úplně nechápou. Mimochodem – nechápali by to asi ani mnozí jiní vrstevníci z Čech.

Respektujte soukromí

Vedle těchto excesů možná pro vás nebude lehké se vyhnout tomu, co dělá každá generace bez ohledu na to, jak divoké mládí prožila. “Ona Martička byla vždycky šikovná na tancování, pojďte se podívat, dala jsem její videa na YouTube..." Tak na to zapomeňte. Možná že přítel vaší Martičky vypadá sympaticky, ale co se stane, když se rozejdou? Nebude si třeba kvůli vašemu – byť i soukromému – kanálu, ke kterému jste mu dali heslo, dělat za pár týdnů z – právě dospívající – Martičky srandu?

Historky z dětství jsou vůbec něco, na co je čas. Až se třeba vztah posune a vaše Marta porodí dceru, můžete klidně vzpomínat na to, jak jsou si se svou matkou podobné. Na seznamovací večeři s jejím vyvoleným (kolik jich ještě bude?) si tyhle rodinné příběhy odpusťte. Zvláště pokud máte neodolatelnou tendenci vyprávět o těch chvílích, na které rozhodně dospívající dcera nevzpomíná ráda. “Pamatuješ, jak jsi tenkrát před maturitou hrozně ztloustla?"

Pokazit toho samozřejmě můžete ještě mnohem více. Obligátní je vzpomínání na ty partnery, kteří se vám líbili nejvíce. Navíc jste se znala od malička s jejich maminkou a mnohokrát jste – a ne vždy v žertu – snily o tom, jak budete na chalupě hlídat společná vnoučata... Otázka typu “jak se má Josef – a opravdu se k sobě nevrátíte?” nepomůže ani vám, ani Josefovi.

Vaše plány by vůbec měly být co nejvíce utajeny, i když jako matky jasně chápeme, jak je těžké skousnout, že místo pana doktora z dobré rodiny, se kterým chodila dcera v 22 letech, se najednou zamilovala do studenta divadelní teorie, jehož rodiče bydlí na chalupě na Šumavě a majetek považují za obtěžující zbytečnost. Všechny vaše děti si prostě od určitého věku mohou dělat, co chtějí! Respektujte to! A opakujte si: "Je to jejich život!"

I když si připadáte, že jste vlastně pořád mladí, nechte ty o generaci mladší žít a dýchat. Pokud o to úplně nebudou stát, nenuťte je ke společným večeřím a akcím. Možná jsou slušní a neodmítnou to, ale možná ocení, když chvíli budete respektovat, že si zavřeli dveře do pokoje, který vy stále ještě považujete za dětský! To, že před vstupem klepete, vám asi už nemusíme připomínat!

 

Sdílej na facebooku
Autor: Alžběta Javorková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku