Kdy se začne chlapcům měnit hlas? Typický příznak puberty, odpusťte si žerty

Kdy se začne chlapcům měnit hlas? Typický příznak puberty, odpusťte si žerty
Foto: istock
Sdílej na facebooku
16. července  2020 
 06:00

Zhruba kolem dvanáctého roku života se s vaším malým chlapečkem začnou dít velké věci. Dospívání se projeví prvními fyzickými i psychickými změnami. Některé z nich jsou velice individuální, změna hlasu patří ale mezi zcela typické příznaky – puberta je tu.

Fakt, že ani vašim ratolestem se puberta nevyhne, tak nějak tušíte, nikdy ale předem nevíte, jak se toto náročné období právě u vašich potomků projeví. Co všechno můžete očekávat?

Jednou z nevyhnutelných záležitostí v případě synů je charakteristická změna hlasu, neboli mutace, která může nastat kdykoli mezi 12. a 17. rokem života a dokáže je překvapit i zaskočit. Mnohdy se začnou stranit kolektivu, odmítají mluvit na veřejnosti, zhorší se jim školní prospěch, bojují s nízkým sebevědomím… V některých případech může situace dokonce vygradovat až k poruchám spánku nebo úzkostné poruše.

Hormony útočí

Pomalá proměna hlasu je poměrně dlouhým procesem a pro kluky může jít o dosti choulostivou záležitost, která je leckdy přivádí do rozpaků. Proč k ní dochází? Příčinou je zvýšená tvorba mužského pohlavního hormonu testosteronu, která je vedle mutace odpovědná také za pohlavní vývoj. V tomto období dochází ke tvorbě spermií, zvětšení pohlavních orgánů a také k prvním ejakulacím (výronům semene, a to nejčastěji v noci, jde o tzv. noční poluce).

Hormonální smršť v organismu způsobuje rovněž například zvýšené pocení a tvorbu akné. Není proto divu, že spousta chlapců se potýká s obrovskou nejistotou, úzkostí a studem. Nezapomeňte proto zdůrazňovat, že veškeré změny (i ty nepříjemné) jsou běžné a důležité pro zdravý tělesný i duševní vývoj.

...
...
Autor: istock

Píská, chraptí, přeskakuje

Dětský hlásek se stává postupně hlubším a silnějším, v mezidobí se ovšem jen těžko ovládá, dost přeskakuje, nemění se plynule. Trvá poměrně dlouho, než si najde svou novou a konečnou polohu, a tento proces může dospívajícího chlapce hodně potrápit. Tato velká změna souvisí s rychlým zvětšováním se hrtanu (fyzicky si můžete u syna všimnout zvětšení tzv. ohryzku na krku), tyreoidních chrupavek a laryngeálních svalů a také s prodlužováním a zesilováním hlasivek (což vysvětluje, proč muži mají hluboký hlas, zatímco chlapci před pubertou spíše vysoký). V poslední fázi mutace hlas získá větší rozsah a intenzitu i výraznější barvu.

Pozor, brzy budu chlap!

„Mutování“ je naprosto běžné vývojové stadium, nevyhnutelný proces v rámci dospívání v muže, vysvětlujte to ale přecitlivělému teenagerovi. Co pro svého syna můžete udělat, aby se s touto – pro něj ne zrovna příjemnou – záležitostí vyrovnal co možná nejlépe a bez zbytečného stresu?

V lepším případě to nebude nijak zvlášť prožívat, a možná si dokonce ani pořádně nevšimne, že se mu hlas postupně prohlubuje a snižuje. Někdy ale probíhá mutace natolik výrazně, že projevy v podstatě nejde utajit. Vysvětlete mu, že jde o dočasný, přechodný stav, který se upraví. Do té doby nemá důvod se stydět nebo propadat hanbou pokaždé, když ho hlas zradí a zaskřípe mu, zapíská nebo mu přeskočí „do zpěvu“. Se stejnými obtížemi se totiž potýká každý druhý chlapec v jeho věku.

Jenže zatímco někteří jedinci jsou schopni se zasmát sami sobě, a udělat si tak v pravý čas legraci i ze svého „skřehotavého“ projevu, jiného kluka může pocit studu a trapnosti silně rozrušit, pronásledovat ve dne v noci a časem mu to může způsobit i vážnější psychické potíže. S klidným svědomím můžete ale synovi slíbit, že než půjde na vysokou, bude se moci sebevědomě chlubit neodolatelně hlubokým mužným hlasem.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku