Co musíte vědět o letním táboře, na který posíláte své děti? Na tohle se ptejte!

Co musíte vědět o letním táboře, na který posíláte své děti? Na tohle se ptejte!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
4. května  2019 
 06:00

Jste skutečně přesvědčeni, že svěřujete ratolest do dobrých rukou? Jak se můžete ujistit, že prázdninový tábor, který jste vybrali, bude kvalitní a bezpečný? Co pomůže získat důvěru a věřit, že jste zvolili správně? A bude se tam dítě cítit dobře? Pro inspiraci přinášíme malou nápovědu.

Za pár let se tato otázka bude týkat i mě (synovi jsou 4 roky), takže jsem si udělala již v předstihu soukromou minianketu mezi přáteli, kolegy, příbuznými a známými. Když jsem se zeptala těch, kteří posílají o prázdninách své potomky na tábor, jaká jsou pro ně nejdůležitější kritéria, podle kterých se řídí a vybírají, většina z nich se (občas s omluvným plachým úsměvem nebo lehce provinilým výrazem) přiznala, že je zajímají zejména tyto tři body: finanční náklady, vzdálenost od domova a to, zda bude mít dítě na táboře spolužáky nebo kamarády, které zná. Program a koncept tábora se umístily až na čtvrtém místě. A navíc – ani jednoho z rodičů nenapadlo a nepřipadalo mu důležité, že by se měl zajímat o způsob organizace i vybavení tábora, kvalifikaci a profesionální úroveň vedoucích nebo o to, jaká opatření budou standardem pro zajištění maximální bezpečnosti dětí. Zdaleka ne všechno najdete na Googlu, takže neváhejte ptát se osobně, máte právo chtít vidět potvrzení o akreditaci a podobně, osobně se seznámit s instruktory a požadovat předložení dokladů o jejich zkušenostech a způsobilosti pro práci s dětmi (certifikát z absolvovaného školení, diplom z kurzu atd.).

...
...
Autor: istock

Máte právo vědět cokoli!

Je trochu legrační, téměř až absurdní, že spousta rodičů věnuje více pozornosti výběru vozu nebo mobilního telefonu než volbě letního tábora, kam plánují na týden, nebo dokonce na dva poslat to nejcennější, co mají. Pokud se rozhodnete špatně, nejenže potomkům zkazíte část prázdnin, ale následky mohou být ještě mnohem vážnější – onemocnění z nedostatečné hygieny, trávicí potíže, úraz kvůli nedbalosti nebo nepozornosti… O čem si určitě pohovořit a na co se nezapomenout zeptat hlavního vedoucího nebo organizátora dětského tábora?

*Jakým způsobem vybíráte své zaměstnance? Provádíte s každým individuální pohovory tváří v tvář?

*Jaký typ zaškolení nabízíte vybraným zaměstnancům? Mají povinnost např. pedagogického minima nebo rekvalifikačního kurzu zaměřeného na práci s dětmi?

*Požadujete od všech vašich zaměstnanců (vedoucích, zdravotníků, trenérů, instruktorů, kuchařů…) výpis z trestního rejstříku? Zaměstnáváte pouze ty, kteří v něm nemají žádný záznam?

*Musí mít vaši zaměstnanci, kteří budou v kontaktu s dětmi, odborné vzdělání v oboru výchovy dětí? Mají povinnost předložit potvrzení o vzdělání a kvalifikaci, případně posudek nebo vyjádření od psychologa?

*Provádíte nějaká šetření a lustrace zaměstnanců, zda nebyli v minulosti trestáni (nebo obviněni) za nějaký sexuální delikt?

*Realizujete školení nebo seminář pro najaté zaměstnance týkající se problémů, jako jsou sexuální obtěžování, šikana, násilí? A jsou podrobně seznámeni s tím, jaké následky by pro ně mělo pochybení v těchto oblastech? Jaké kroky konkrétně podnikáte, abyste eliminovali rizika, že se podobné chování v rámci tábora vyskytne?

*Jaká opatření pro zajištění maximálního bezpečí svěřených dětí během tábora můžete zaručit?

*V jakých podmínkách je zajištěno spaní dětí a na jaké úrovni je hygienické zázemí?

 *Na čem je založen a jak bude prakticky probíhat táborový program?

*Bude na táboře po celou dobu nepřetržitě k dispozici lékař nebo zdravotník? (Vždy musí jít o vyškoleného odborníka, nikoli laika – dobrovolníka.)

*Je pro děti zajištěna pestrá a vyvážená strava, jídlo pětkrát denně, včetně neomezeného pitného režimu?

*Splňuje tábor veškeré legislativní požadavky, které pro pořadatele vyplývají ze zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a předpisů souvisejících a zároveň z Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti?

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku