Rodiče by byli v šoku, kdyby věděli, co jejich děti dělají na webu

Hraní her dávno není hlavní zábavou dětí, které používají mobilní telefony
Foto: istock
Sdílej na facebooku
29. února  2020 
 06:00

Otcové a matky si dělají hlavu z toho, kolik času tráví dětí s různou moderní elektronikou v ruce. Starosti by jim však mělo dělat hlavně to, k čemu jejich potomci mobily a tablety používají. A tady bývá generace rodičů hodně vedle. 

Víte, že desetina dětí už někomu poslala lechtivou fotku? Predátor, který si vyhmátne svou oběť, přitom může být člověk, kterého oběť důvěrně zná.

Nebo jinak, pětina profilů na sociálních sítích je falešná - vy na ně nejspíše mezi svými přáteli na webu nenarazíte, vaše děti klidně. Výsledkem takového setkání může být například kyberšikana, jako jedna z hrozeb, kterých by se rodiče měli obávat. 

V naší GALERII vidíte, co všechno dětem na webu hrozí - podívejte se ZDE. Najdete v ní informace, který dala dohromady společnost CZ.NIC, správce české národní domény. 

Pozor, řešením není dětem mobily sebrat a pokusit se jim zakázat sociální sítě. Dostanou se k nim jinak. Nemá cenu ani děti přehnaně strašit. 

Daleko lepší je zajímat se o to, co děti ve virtuálním světě dělají, budovat s nimi takový vztah, aby se vám nebály svěřit, abyste to byli vy, s kým se budou poradit. Případně aby věděly, co už není normální a svěřily se s tomu alespoň někomu. 

Rodiče totiž důvěru dětí zrovna nemají. "Děti jsou důvěřivé a útočníci toho na internetu umějí zneužít. Jen dvě procenta dětí by šla za rodiči, pokud by je na internetu někdo vydíral," říká Martin Kožíšek, vedoucí projektu Bezpečně na netu, za kterým stojí správce české domény sdružení CZ.NIC. Tvrdí například, že rodiče se moc nezajímají o to, co všechno jejich děti na síti dělají. 

Kdo je na síti nejzranitelnější? 

Oběťmi bývají často děti v nejzranitelnějším věku mezi 11 až 16 lety. U dívek to bývá tak, že se zamilují na internetu do neznámého chlapce, kterému po čase pošlou intimní materiály. Věří na lásku, ale mohou se stát obětí kyberšikany. 

Mezi nejčastější mýty patří hlavně představa, že je na internetu mohou zneužít pedofilové. Přitom nejčastější útoky mají na svědomí lidé ve věku mezi 17 a 23 lety. Normální heterosexuální nebo homosexuální jedinci bez nějaké sexuální deviace. Vyrůstali na internetu, vědí, jak se s dětmi bavit, co frčí za hudbu, znají youtubery, seriály... A dítě nemá šanci poznat, že se baví s útočníkem.

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku